Autorystė priklauso amerikiečių bitininkui

1898 m. JAV bitininkas Džeimsas Hedonas (James Heddon) į malūno tvenkinio vandenį įmetė nuo medžio nulaužtą pagaliuką. Staiga, netikėtai jį stvėrė vienas iš netoliese plaukiančių upėtakinių ešerių (basų). Taip Džeimsui kilo idėja išdrožti iš medžio kažką panašaus į gyvą masalą. Tokiu savotišku pirmuoju voblerio prototipu tapo medinė varlė („Heddon Frog“), išdrožta iš paprasčiausio šluotkočio.

Heddon Meadow Mouse

1902 m. buvo įsteigta „Heddon“ kompanija ir jau tais pačiais metais buvo pradėti gaminti pirmieji iš medžio išdrožti masalai, sukurti Džeimso ir jo sūnaus Vilo (Will ) Hedonų. Pastarasis net persikėlė į Floridą, kad galėtų išbandyti naujus dirbtinių masalo tipus išdrožtus iš medžio, kurie vėliau tapo žinomi amerikietišku pavadinimu – Plugs. Reikia paminėti, kad pirmieji „Heddon“ masalai buvo sukurti ir rankomis išdrožti Hedonų šeimos virtuvėje, Doviako (Dowagiac) mieste, Mičigano valstijoje.

Heddon Dowagiac Minnow 1905 m.

1932 m. Džeimso Hedono įkurta kompanija sukuria ir pirmąjį iš plastiko pagamintą dirbtinį spiningui skirtą masalą. Jis buvo pavadintas „Vaiduokliu“ (angl. „Spook“), dėl savo peršviečiamo medžiagiškumo. Deja, dėl gan prastos to meto plastikų kokybės, šie masalai nebuvo ilgaamžiai, tačiau iki pat šių dienų yra graibstyte graibstomi žūklės įrankių kolekcionierių visame pasaulyje.

Heddon Dowagiac Slopenose 1902 m.

Jau 1950 m. „Heddon“ kompanija buvo gerai žinoma JAV žvejams ir pagamindavo 12 000 dirbtinių masalų per dieną. Savo klestėjimo metu „Heddon“ taip pat gamino žūklei skirtas rites, meškeres ir kitus atributus.

Pirmųjų medinių masalų formos ir veikimo principas

Pirmieji „Heddon“ kompanijos masalai toli gražu nepriminė mums įprastų šiuolaikinių voblerių. Retas kuris modelis turėjo su šio tipo masalais asocijuojamą „liežuvėlį“. Savo formomis ir veikimo principu jie buvo panašūs į Jerk, Popper, Swim tipo voblerius ir įvairius jų porūšius. Daugelis „Heddon“ dirbtinių masalų turėjo „sparnelius“, „propelerius“.

Heddon River Runt

„Heddon“ dabartis

1955 m. Hedonai žūklės įrankių gamybos verslą pardavė Murčinsonų (Murchinson) šeimai. Vėliau kompanija buvo perparduota daugybę kartų, kol atiteko „EBSCO Industries“.

Iki šiol yra gaminama daugelis legendinių „Heddon“ masalų modelių: „Lucky 13“, „Zara Spook“, „Meadow Mouse“ ar „River Runt“. Ne vienas šių voblerių yra kopijuojami kitų žūklės įrankius gaminančių kompanijų, pakeičiant tik kelias „kosmetines“ detales, taip nenorint veltis į autorystės ginčus.

Heddon Lucky 13