Kimba ligotos žuvys

Kauno mariose žvejojantis Vilius sako buvo girdėjęs, kad kimba ligotos žuvys ir visai neseniai tuo įsitikino pats. Vyras pasakoja, kad iš 12 sugautų žuvų vos 3 buvo sveikos. Jis pasidalino nuotrauka, kurioje matyti labiausiai pasiligojusi žuvis.

„Iš 12 žuvų tik trys buvo gražios. O kitos jau su raudonais pelekais ir kraujuotos, ir su nedideliais augliukais. Papildomai dar pastebėjome, kad jei tik sužalotas karosas, tai ant kiekvieno buvo karpių utėlių. Ir kur tik jos buvo, tai sužaloti pelekai arba kūno sužalojimai“, – pasakoja vyras.

Gali būti kelios priežastys

Lietuvos hidrobiologų draugijos narys Kęstutis Skrupskelis įvertinęs nuotrauką sako, kad žuvų pokyčius galėjo sukelti viena iš kelių priežasčių.

„Tai galėtų būti ir pavasarinės karpių viremijos (PKV viruso sukeliama liga), tiek ir Aeromonozės atvejis (Aeromonas sp. bakterijų sukeltos ligos padarinys). Išaugęs gumbas žaizdos vietoje gali rodyti ir vėžinį susirgimą ar mechaniškai sukeltos žaizdos užkratą“, – teigia jis.

Kęstutis Skrupskelis

Anot jo, sergančių žuvų nevertėtų paleisti, o jeigu žvejybos metu pasitaikė ne vienas atvejis, kai sugauta pasiligojusi žuvis, racionalu būtų apie tai informuoti aplinkos apsaugą ar tiesiogiai pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Problemos gali gilėti

Apie gaištančias žuvis Kauno mariose pašnekovas sako girdintis jau kelias savaites. Ypač daug yra gaištančių karpių.

„Natūralu, kad tam įtakos turėjo ir neįprastai šaltas užsitęsęs pavasaris išvarginęs šiltamėges karpines žuvis. Visgi ši problema dar tik prasideda, nes šiais metais panaikinus vienintelį valstybinį Karpių selekcinį ūkį (Šilavotą), mūsų vandenis vis dažniau pasieks iš užsienio atkeliavusios žuvys, ar vietinėms ligoms neatsparios karpių veislės.

Tad masinių gaišimų tikrai galime sulaukti“, – prognozuoja Lietuvos hidrobiologų draugijos narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt