Rekordus fiksuojančios agentūros „Factum“ vadovas Vytautas Navaitis sako, kad vienas seniausių ir įspūdingiausių Lietuvos laimikių – 76 kg svėrusi lydeka, sugauta 1904 m. pavasarį Drūkšių ežere (Ignalinos r.). Beje, žodis „sugauta“ šiuo atveju nelabai tinka. Pasakojama, kad žuvis-monstras tiesiog užplaukė ant seklumos ir buvo nudobta netoliese antis medžiojusių vyrų.

Lietuvos ichtiologai abejoja įspūdingu lydekos svoriu. Tikėtina, kad žuvis anuomet buvo pasverta ne kilogramus, o svarus skaičiuojančiomis svarstyklėmis. Tokiu atveju lydekos svoris būtų perpus mažesnis. Juoba kad Europoje užfiksuotas lydekos rekordas gerokai nublanksta prieš lietuviškąjį: 1986 m. Greferno ežere žvejojęs vokietis Lotaras Luisas sugavo „tik“ 25 kg svėrusią lydeką.

SIA „Bajtel.LV” pardavimų vadybininkas Lietuvoje Andrius Klikna taip pat abejoja istorija apie 76 kg svėrusią lydeką ir pataria žvejams tikėti ne legendomis, o moderniais prietaisais. „Parodoje pristatysime naujus „Garmin“ echolotų modelius, kurių pagalba žvejai galės aptikti žuvis, matyti dugno reljefą, sudaryti batimetrinius ežerų žemėlapius ir pasižymėti patikusias žūklės lokacijas, kad kitą kartą atvykus žvejoti, būtų paprasta sugrįžti į mėgstamą vietą“, – sako jis.

Naujausias Lietuvos žūklės rekordas priklauso Arūnui Jarašiūnui. 2017 m. lapkritį jis privačiame tvenkinyje (Tauragės r.) sužvejojo 27,82 kg svėrusį paprastąjį karpį. Tų pačių metų spalį buvo užfiksuotas ir didžiausio paprastojo karpio rekordas Europoje, kai Markas Veisneris Vengrijoje įsikūrusiame „Euro Aqua“ žvejų klube sugavo 49 kg svėrusį milžiną.

„HHS 2018” parodoje dalyvausiančios UAB „Fanatikai“ vadybininkas Aleksandras Morozovas nesistebi, kad buvome aplenkti. Anot jo, Lietuvos sąlygomis karpiai auga labai lėtai, nes yra reiklūs vandens temperatūrai, o vandens telkinių mitybinė bazė mūsų šalyje yra skurdesnė nei kitur. „Tačiau džiugiu, kad kiekvienais metais yra pagerinami Lietuvos karpių rekordai. Tai rodo, kad „lietuviški karpiai“ nors ir lėtai, bet auga“, – sako A. Morozovas. Parodos lankytojams jis žada pristatyti pilną karpininko įrangą, aksesuarus bei naują „CCmooro“ jaukų, masalų ir vaisinių kvapų seriją, kuri galbūt padės pagauti gyvenimo trofėjų.

Didžiausią Lietuvos ešerį 2014 m. Akmenos ežere (Trakų r.) sugavo Darijus Mikuta. Žuvis svėrė 2,106 kg. Palyginimui, didžiausio Europos ešerio rekordas priklauso Stefanui Gokeliui. 2010 m. per Nyderlandus tekančioje Maso upėje jis sužvejojo 3,75 kg laimikį.

UAB „Nemo Group“ direktorius Raimondas Vyšniauskas tiki, kad įmanoma pagerinti ne tik D. Mikutos, bet ir S. Gokelio rekordą. „Lietuvoje yra labai geros sąlygos ešerių augimui, nes turime daug upių, ežerų. Tačiau turime ir nelegalią žvejybą, kurios dėka didelių laimikių mažėja. Pažabojus nelegalią ir verslinę žvejybą, galime pagerinti net ir Europos didžiausio ešerio rekordą“, – optimizmo nestokoja R. Vyšniauskas, savo stende pristatysiantis Lietuvoje gaminamus, ešerius ir kitas žuvis suviliosiančius „Apetito Baits“ masalus.

Didžiausią Lietuvos karšį, svėrusį 7,43 kg, 2015 m. Seirijo ežere (Lazdijų r.) sugavo Dalius Baublys. Tačiau didžiausio karšio rekordas Europoje priklauso Skotui Krukui. 2012 m. iš Anglijoje tyvuliuojančių Fen Dreitono ežerų jis ištraukė 10,3 kg karšį.

Žvejybos reikmenų ir žūklės prekių internetinės parduotuvės „Geležinis Lydys“ vadovas Vilius Bagdišanka mano, kad beveik 8 kg svėręs karšis – tik pradžia. „Jei į Lietuvos vidaus vandenis nebus sugrąžinta verslinė žūklė, labai tikėtina, kad mūsų pasiektas rekordas turėtų būti pagerintas. Lietuvoje karšiai turi puikią mitybinę bazę bei geras galimybes veistis“, – sako jis. „HHS 2018” parodos lankytojus V. Bagdišanka ketina supažindinti su „Maver“ produkcija: nuo meškerykočių iki įvairiausių smulkmenų.