Praėjusį savaitgalį, šeštadienį, spalio 26 d., Vasaknose vyko pirmosios Lietuvoje varžybos, skirtos žvejybai museline meškere stovinčio vandens telkinyje. Kitose šalyse tokio tipo varžybos vyksta tikrai seniai, o mūsų šalyje tai buvo naujovė. Didžioji dalis Lietuvoje gyvenančiu muselinės žūklės entuziastų neturėjo nei patirties, nei įgūdžių dalyvaujant tokiose varžybose, todėl pirmas kartas buvo įdomus visiems: tiek dalyviams, tiek organizatoriams.

Skirtingos mokyklos

Kaip jau minėjau, vaivorykštinių upėtakių gaudymas tvenkiniuose užsienio šalyse yra jokia naujovė. Ūkanotame Albione dažniausiai „vaivorykštukai“ tvenkiniuose žvejojami museline meškere. Italijoje ir Vokietijoje – tvenkiniuose gyvenantys upėtakiai meškeriojami su skaidriomis „Sbirulino“ tipo plūdėmis, ant kabliuko uždėjus ryškiaspalvės tešlos gabaliuką ar dirbtinį masalą. Na, o Japonijoje upėtakiai tvenkiniuose gaudomi su spiningu ir tai yra vadinama „Aria trout fishing“. Beje, šis žūklės būdas jau kuris laikas sparčiai kelią skinasi ir Lietuvoje.

Varžybų akimirka

Varžybos

11 val. ryto buvo duotas startas varžyboms ir 16 dalyvių pasiskirstė po sektorius. Žūklės etapai buvo suskirstyti po 8 turus, kiekvienam skiriant 20 minučių, po kurių keitėsi ir dalyvių sektoriai.

Man vaikštinėjant ir besikalbant su dalyviais paaiškėjo, kad „vaivorykštukai“ mieliau rinkosi ne palei dugną, bet viduriniuose ir viršutiniuose vandens sluoksniuose traukomą masalą. Upėtakiai, sėkmingai „ragavo“ tiek žuveles ir didesnes lervas imituojančias museles – t.y. visokio tipo buggerius, tiek įvairiausio plauko nimfas. Spalvos taip pat „dirbo“ skirtingos: kam ryškios, kam – blankesnės.

Apdovanojimai

Dalis sėkmės, vėliau nulėmusi, ir dalyvių prizines vietas, priklausė nuo prisitrauktų žuvų skaičiaus. Gal kam šis pasakymas ir nuskambės keistai, tačiau dažnu atveju upėtakiui užkibus, sėkmingai jį pritraukti prie graibšto sekėsi sunkiai. Kabliukai muselinėje žūklėje naudojami daug mažesni nei spiningavime ir dar be užkarpėlių, todėl dažniausiai jie būdavo vos vos įkibę į žuvies „lūpas“. Todėl bet koks, valo atpalaidavimas, ar netikslus traukimo veiksmas, grėsė žūvies „nuėjimu“. Juolab, kad ir varžybų taisyklės giežtai draudė žuvį kelti iš vandens. Viskas turėjo būti greitai atlikta graibšte (visa tai galite pamatyti vaizdo įraše).

Pagal varžybų taisykles žuvis turi būti atkabinamame vandenyje, graibšte

Rezultatai ir dar vienas pirmas kartas

Kol organizatoriai skaičiavo dalyvių rezultatus, trumpai pakalbinau Vasaknų tvenkinių savininką Algirdą Šiukščių: „Spiningautojai pas mane varžėsi jau ne vieną kartą. Kiek teko juos stebėti, jie buvo tikri žvejai – sportininkai: azartiški, profesionalūs, mokantys elgtis su žuvimis. Šiandien matau, kad muselininkai – ne išimtis“. Taip mums besikalbant organizatoriai suskaičiavo rezultatus. O jie buvo tokie:

Iš viso sugautos 169 žuvys:

1 vieta: Robertas Naujokas (22 žuvys)
2 vieta: Martynas Pužauskas (21 žuvis)
3 vieta: Remigijus Bobinas (20 žuvų)

Prizininkai buvo apdovanoti gausiais organizatorių ir rėmėjų (žūklės klubas „Merkys“, „Margoji Gamta“, „Catch Fly Shop“, „Creek Chasers“) įsteigtais prizais. Specialiu prizu taip pat buvo apdovanotas ir keisčiausią žuvį varžybų metu sugavęs dalyvis. Vytautas Jakubauskas museline meškere pagavo eršketą! Tai buvo tikrai dar vienas pirmas kartas Lietuvos muselinės žūklės istorijoje. Na, ir žinoma, visas varžybas vainikavo itin gardi tvenkinių šeimininkų išvirta žuvienė.

Varžybas vainikavo gardi tvenkinių šeimininkų išvirta žuvienė

P.S. Po oficialių varžybų draugiškame mače tarp spiningautojų ir muselininkų buvo atrastas ir dar vienas tvenkiniuose gyvenančių vaivorykštinių upėtakių gaudymo būdas. Bet tai lai būna kito straipsnio tema.

Museline meškere galima sugauti ir eršketą