Kodėl, kam ir kokių graibštų dažniausiai prisireikia mūsų žvejams?

Dažnas iš mūsų į žūklę ištrūksta tik retkarčiais, savaitgaliais, kai nespaudžia jokie rūpesčiai ir reikalai. Kai nėra galimybės žūklei skirti daug laiko, norime, kad jai būtų pasirengta idealiai: kiekviena smulkmena turi būti savo vietoje, o nuo įrankių nutrinta ir nuvalyta kiekviena dulkelė. Būtent tokiu metu labiausiai įvertiname įrankių ir aksesuarų kokybę.

Šiandien galiu pasidžiaugti perkopęs jau 150 graibštų ribą. Per tą laiką, eidamas bandymų keliu, išmokau medienos apdirbimo gudrybių bei tinkamai parinkti medžiagas, įgijau patirties gamyboje ir galiu pasiūlyti savo produkciją, kurią sudaro trijų rūšių graibštai.

„Standartinis“ ir „Lenktas“ graibštai yra skirti naudoti upėtakių žūklėje. Į graibštelius patogiai telpa dažniausiai sugaunamo dydžio upėtakiai.

Standartinis: klasikinės kriaušės formos, rankenos ilgis 15 cm, kiaurymės ilgis ir plotis – 42/24 cm, tinklelio apskritimo ilgis – 103 cm.

Arnold Michnovič gamintas graibštas

Lenktas: išskirtinės riestos formos, lankas pakreiptas nuo rankenos centro. Patogiai pasiekiama rankena, kai graibštas pakabintas už nugaros. Rankenos ilgis – 15 cm, kiaurymės ilgis ir plotis – 42/25.5 cm, tinklelio apskritimo ilgis – 103 cm.

Arnold Michnovič gamintas graibštas

Didelis graibštas yra tos pačios kriaušės formos, tik padidintas. Rankenos ilgis – 14 cm, kiaurymės ilgis ir plotis – 48/28 cm, tinklelio apskritimo ilgis – 120 cm.

Arnold Michnovič gamintas graibštas

Standartinio ir lenkto graibštelio gamybai naudojami vienodi tinkleliai, todėl jų gabaritai yra labai panašūs. Graibštui „Didelis“ yra naudojamas 20% didesnis tinklelis. Didelis graibštas skirtas trofėjinio upėtakio ir šapalo žūklei. Nemažai žvejų, taupydami vietą valtyje, naudoja juos gaudydami ešerius. Visi graibštai gaminami tik iš natūralios, nedažytos medienos. Spalvų įvairovė pasiekiama gaminant iš šių medžių: wenge (juoda spalva), amerikietiškas riešutmedis (pilka, šviesiai ruda arba net rusva spalva), brazilinis kopalmedis, jatoba (raudona, rusva spalva), zebrawood (dryžuota, šviesiai-tamsi spalva). Spalvų kontrastui naudojama ir tradicinė mediena – uosis ar ąžuolas.

Itin svarbu tai, kad graibštų gamyboje naudojama drožta mediena. Drožtos medienos struktūra nepažeidžiama, todėl ji yra daug atsparesnė deformacijoms ir lūžiams. Graibšto dalių suklijavimui naudojami vandeniui atsparūs klijai. Klijų atsparumo klasifikacija – D4. Padengimui naudojamas vandeniui ir UV spinduliams atsparus lakas. Lakas dengiamas 2 – 3 kartus.

Graibštams naudoju tik silikoninius tinklelius. Silikoninių tinklelių privalumai – bemazgė konstrukcija, kuri nežaloja besivartančios tinklelyje žuvies, be to, daugelyje šalių tinklai su mazgais yra uždrausti, nes neatitinka C&R reikalavimų. Į silikoninius tinklelius nesipina masalo kabliai – tai bene didžiausias privalumas, lyginant su įprastais medžiaginiais tinkleliais. Į visus tinklelius įpinamas poliamidinis siūlas, kuris yra atsparus trinčiai ir nereaguoja su vandeniu. Nuo trinties siūlas paslepiamas specialiai išfrezuotame griovelyje ant graibšto lanko. Visi mazgai papildomai užklijuojami. Galima pasirinkti daugiau nei iš 10 siūlų atspalvių.

Visų graibštų rankenoje yra įsuktos metalinės kilpos, skirtos pagalbinio kordo pririšimui. Teisingas fiksavimo būdas numato graibštą kabinti už lanko (naudojant magnetinį laikiklį) taip, kad rankena būtų nukreipta žemyn.

Arnold Michnovič gamintas graibštas

Ir dar vienas juokingas niuansas. Nepaisant medžio kokybės, grožio ar kainos, dažniausiai žmonės prašo graibšto su raudonu siūlu. Šių metų topas yra „Lenktas“ su juodu tinkleliu ir būtent raudonu siūlu. Visai neatsižvelgiant į tai, kas ir kaip ten lenkta.

Kokią matai savo darbų ateitį?

Šiuo metu ieškau paramos savo smulkiajam verslui: susitinku, kalbuosi su žmonėmis, parodžiau savo miestelio merui. Tikiuosi, kažkas pavyks. Kita aktuali problema – mano dirbtuvės jau per mažos, tad ir čia planuoju plėstis, nes mano aplinka tapo kaip japoniškas konvertuojamas namas: viskas ant ratukų, susilanksto, susideda... Kaip minėjau, be graibštų bandau dar kažką gaminti.

Kartą leidomės Žeimena baidarėmis ir per kelias valandas mačiau keturis žvejus, „apsiginklavusius” mano graibštais. Tokie dalykai įkvepia, džiugina ir parodo, kad mano darbas nėra beprasmis.