Įsigaliojus naujai taisyklei, kad nuo rugsėjo 1 d. iki spalio 15 d. visas sugautas lašišas ir šlakius privaloma paleisti atgal į vandens telkinį, Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai nuolat tikrina, ar visi žvejai jos laikosi.

„Mums, aplinkosaugininkams, vienas itin svarbių uždavinių vykdant akciją – konsultuoti žvejus, atsakyti į jiems rūpimus klausimus, padėti suprasti žvejybos taisyklių pokyčius ir taip užkirsti kelią pažeidimams“, – sako Veiklos organizavimo skyriaus vadovė Mantė Ramanauskienė.

Kaip teigia aplinkosaugininkė, Kauno ir Vilniaus regionus pasirinkome ne šiaip sau. „Šiuo metu Neries ir Nemuno upėmis migruoja lašišos ir šlakiai, todėl svarbu apsaugoti šias vertingas žuvis, kad jos galėtų saugiai pasiekti nerštavietes“, – pažymi M. Ramanauskienė.

Šiam tikslui reidus vykdė tikrai nemenkos aplinkosaugininkų pajėgos. Prie lašišinių upių ir kelių į jas buvo sutelktos 17 pareigūnų iš Vilniaus, Kauno, Utenos, Panevėžio ir Marijampolės valdybų ir 10 neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių pajėgos.

Aplinkosaugininkai skyrė ypatingą dėmesį teritorijoms, kuriose pažeidimai labiausiai tikėtini. Šį kartą aplinkosaugininkai reidą vykdė šiek tiek kitaip, buvo tikrinamos ne tik upių pakrantės, bet ir pravažiuojantys automobiliai. Taip pat kontrolei užtikrinti aplinkosaugininkai pasitelkė specialią techniką – dronus ir termovizorius.

Patikrinus 153 žvejus buvo nustatyti 3 asmenys, vykdę žvejybą draudžiamose vietose, vienas iš jų buvo pagavęs su šapalus ir 0,38 kg kuojų, už kurias jam teks atlyginti žalą žuvų ištekliams – 405,70 Eur. 2 žvejai mėgėjai neturėjo žvejo mėgėjo bilietų.

Svarbu nepamiršti, kad už neteisėtai sugautą lašišą arba šlakį taikomas 970 Eur žalos apskaičiavimo bazinis įkainis. Padarytos žalos gamtinių rezervatų ar ichtiologinių draustinių vandens telkiniuose atlyginimo dydis skaičiuojamas taikant trigubą padarytos žalos žuvims apskaičiavimo bazinį įkainį. Taikomos ir nuobaudos, siekiančios 550 Eur bei pažeidimo padarymo priemonių ir įrankių konfiskacija.

Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad per reidus pareigūnai tikrina visus, pvz., Vilniaus regione buvo patikrinti asmenys, važinėjantys keturračiais ir motociklais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją