Burbonas - tai amerikietiško viskio rūšis: pati populiariausia tiek pasaulyje, tiek mūsų krašte. Tačiau kas gi tas burbonas, kaip jis gaminamas ir ko iš jo tikėtis?

JAV yra išskiriamos šešios viskio rūšys. Be burbono, varomas ruginis, kvietinis, maišytas, kukurūzų bei Tenesio viskis. Daugelis šių viskių nėra sutinkami Lietuvoje. Pastaruoju metu pas mus atsiranda ruginio (rye) viskio, o taip pat gerai žinomas Tenesio viskis. Tačiau kuo gi jie skiriasi?

Šios šalies viskio įstatymas sako, kad burbonas turi atitikti sekančius reikalavimus. Pradiniame grūdų mišinyje turi būti ne mažiau kaip 51 % kukurūzų, tad lyginant burboną su airišku ar škotišku viskiu - turime skirtingą žaliavą.

Šis gėrimas privalo būti brandinamas amerikietiško ąžuolo statinėse, kurios iš vidaus yra deginamos. Į statines viskis supilamas tik vieną kartą, o panaudotas mielai superka Airijos ir Škotijos viskio gamintojai. Pasakojama, kad ši eilutė Amerikos viskio įstatyme atsirado medienos gamintojų lobistų dėka. Šios pramonės atstovai buvo sunerimę dėl galimo užsakymų mažėjimo, jeigu statinės bus užpilamos viskio spiritu du ar tris kartus, kaip tai daroma Škotijoje ir Airijoje.

Tad kukurūzinė žaliava burbonui suteikia salstelėjusį skonį, kurį dar labiau sustiprina degintos statinės. Šio proceso metu karamelizuojasi ąžuolo medienoje esančios cukringos medžiagos, o tai burbonui suteikia ne tik sodriai rusvą spalvą, bet ir karamelės poskonius.

Ruginio viskio sudėtyje turi būti ne mažiau kaip 51% rugių. Ši grūdinė kultūra gėrimui suteikia daugiau aštrumo. XX amžiaus antroje pusėje vartotojai buvo pamėgę švelnesnius skonius, tad ruginis viskis nebuvo populiarus. Tačiau šiandien prie jo sugrįžimo ypač prisideda barmenai – turėdamas aštresnių poskonių šis gėrimas tinka kokteiliams.

Gaminant Tenesio viskį, kurio žymiausią prekinį ženklą gerai žinome ir Lietuvoje, naudojamas vienas papildomas technologinis etapas. Viskio spiritas prieš išpilstant į statines yra filtruojamas pro klevo medžio anglį. Šis procesas nedaro didelės įtakos nei viskio kvapo, nei skonio savybėms.

Viskio kultūros aktualijas galite sekti „King & Mouse” paskyroje socialiniame tinkle.