NVI Branduolinės medicinos skyriuje šiuo moderniu metodu gydyti 4 pacientai.

„Džiaugiamės galėdami pranešti savo pacientams, kad Lietuvoje jau taikomas dar vienas modernus metodas išplitusiam prostatos vėžiui gydyti, – sako Nacionalinio vėžio instituto Onkourologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Ulys. – Metodas teikia nemažai vilčių padėti tiems pacientams, kuriems po visų taikytų gydymo būdų liga atsinaujina kauluose ir nebelieka jokių kitų gydymo alternatyvų.”

Vaistas, kurio veiklioji medžiaga yra radžio-223 dichloridas, patentinis pavadinimas – Xofigo, yra radioaktyvus preparatas, skirtas kastracijai atspariam, į kaulus išplitusiam prostatos vėžiui gydyti.

2013 m. gegužės mėn. preparatas patvirtintas naudoti klinikoje JAV, 2013 m. lapkričio mėn. – ES šalyse. Gydymas šiuo preparatu jau taikomas ir Lietuvos pacientams.

„Nacionalinis vėžio institutas yra vienintelė Lietuvos gydymo įstaiga, kurioje yra sukaupta kelių dešimtmečių metastazių kauluose gydymo radionuklidais patirtis, – sako NVI Branduolinės medicinos skyriaus vedėjas gydytojas radiologas Sigitas Tiškevičius. – Taip pat turime visą reikalingą infrastruktūrą taikyti gydymą radžio-223 dichloridu.“

Radis-223 savo cheminėmis savybėmis yra artimas kalciui, t.y. didžioji į organizmą patekusio radžio-223 dalis susikaupia kauliniame audinyje.

“Radis-223 yra alfa daleles spinduliuojantis radionuklidas, – sako gydytojas radiologas S. Tiškevičius. – Būtent ši spinduliuotė ir lemia gydomąjį radžio-223 dichlorido efektą: susikaupęs metastazėse kauluose radis-223 selektyviai jas apšvitina.

Dėl trumpo alfa dalelių sklidimo atstumo sveikas kaulinis audinys, kiti organai yra apšvitinami gerokai mažiau. Radžio-223 dichloridas yra pirmasis alfa daleles skleidžiantis preparatas, patvirtintas klinikiniam naudojimui onkologijoje.“

Pasak gydytojo radiologo, pacientas, kuriam gali būti taikomas gydymas radžio-223 chloridu, turi atitikti pagrindinius preparato skyrimo kriterijus: kastracijai atsparus, į kaulus išplitęs prostatos vėžys, neturi būti metastazių vidaus organuose, nepablogėję kraujo rodikliai.

Atsižvelgiant į paciento kūno masę, kitus ypatumus, gamintojui užsakoma individuali preparato dozė, skirta konkrečiam pacientui. Pirmuosius pacientus šiuo preparatu jau gydė ir Latvijos, ir Estijos specialistai.

Pati procedūra pacientui didelio diskomforto nesukelia. Preparatas yra švirkščiamas į veną. Pacientas parą laiko yra stebimas Branduolinės medicinos skyriaus palatoje.

Klinikiniais tyrimais nustatyta, kad šalutinis preparato poveikis nėra stiprus. Dažniausiai pasitaikančios šalutinės reakcijos gali būti kraujo rodiklių pablogėjimas dėl apšvitos, tenkančios kaulų čiulpams, ir su virškinimo sistema susiję nusiskundimai.

„Savo ligoniams galime pasiūlyti naują metodą, kuris ne tik pagerina gyvenimo kokybę, bet ir prailgina išgyvenamumą, – sako NVI Onkourologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Ulys. – Tačiau kyla ir etinių problemų. Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose dabar yra registruoti berods aštuoni biologinės terapijos preparatai ir radžio-223 dichloridas. Manęs kartais klausia, ką reiškia tie papildomi keturi mėnesiai, kuriuos pacientui „duoda“ naujas vaistas? O jeigu jis gali sau leisti išbandyti visus? Žiūrėkite – keli kartai po keturis mėnesius, susidarys kokie treji ar ketveri papildomi gyvenimo metai žmogui. Tai labai daug.”

Pasak dr. A. Ulio, kai kuriais atvejais efektas ir didesnis – keleri metai nuo vieno vaisto.

„Tačiau net ir turtingose šalyse, kokia yra Amerika, susiduriama su tam tikromis problemomis, – teigia onkourologas. – Šalyse, kuriose yra užregistruoti visi nauji gydymo vaistai ir Ra-223 dicloridas, paprastai leidžiama dviejų brangių medikamentų kompensacija.”

Pasak gydytojo radiologo S. Tiškevičiaus, šiuo metu gydymas Ra-223 dichloridu yra patvirtintas tik sergantiems išplitusiu į kaulus prostatos vėžiu. Kol kas dar trūksta klinikiniais tyrimais paremtų įrodymų apie vaisto efektyvumą gydant kitų lokalizacijų navikų metastazes kauluose.

Apie Valstybinės ligonių kasos kompensavimą kalbėti yra anksti, tačiau, pasak S. Tiškevičiaus, ši mokslo naujovė, kurios efektyvumas įrodytas, būtų aktuali dešimtims Lietuvos pacientų.