Nors jis jau buvo nusifilmavęs keliolikoje juostų, o taip pat įgarsinęs krokodilą Geną iš kultinio animacinio filmuko, „Šerloko Holmso ir daktaro Vatsono nuotykiai“ tapo jo vizitine kortele – iki šiol V. Livanovas, kuriam šiemet sukako aštuoniasdešimt metų, yra vadinamas geriausių visų laikų ir visų tautų Šerloku Holmsu.

Vasilijus Livanovas. Stopkadras

Deja, gyvenimas talentingam aktoriui padovanojo ne tik įsimenančius vaidmenis, susižavėjusius gerbėjus, bet ir didelius išbandymus.

Pačioje 2009 metų pradžioje Rusijos žiniasklaida mirgėte mirgėjo riebiomis antraštėmis – buvo skelbiama apie Maskvos priemiestyje Naujųjų metų naktį įvykusią žmogžudystę, kurią įvykdė garsiojo Šerloko Holmso vyresnysis sūnus Borisas Livanovas. Jo tėvui ši žinia buvo tarsi smūgis į paširdžius...

Vasilijaus Livanovo vyresnysis sūnus, kuriam buvo duotas jo garsaus senelio, taip pat aktoriaus, vardas, turėjo visus šansus pasekti savo senelio ir tėvo pėdomis bei tapti garsiu aktoriumi. Būdamas vos penkerių metų jis suvaidino epizodinį gatvės berniūkščio vaidmenį tuose pačiuose legendiniuose „Šerloko Holmso ir daktaro Vatsono nuotykiuose“. Jau tapęs jaunuoliu jis sėmėsi aktorinio meistriškumo pamokų, sulaukdavo kvietimų į filmavimų aikšteles, tačiau šie dėl įvairiausių aplinkybių nepasirodydavo kino teatruose: viena juosta buvo sugadinta ją ryškinant, kita nepasirodė dėl laikmečio specifikos – griūnant Sovietų Sąjungai, kino industrija kuriam laikui niekam nerūpėjo.

Po tokių nesėkmių Borisas Livanovas palūžo. Nors gabus vaikinas puikiai piešė, rašė eiles ir apsakymus, palengva jį vis labiau ėmė pasiglemžti alkoholis ir įtartinų draugų kompanijos. Dar nesulaukęs ir trisdešimties B. Livanovas neatpažįstamai pasikeitė – buvęs talentingas vaikinas įniko į lėbavimą, o girtas keldavo vieną skandalą po kito, įsiveldavo į muštynes.

Nuo girtaujančio sūnaus kentėdavo ir tėvai. Prieš keliolika metų Boriso gyvenime atsirado pradedančioji aktorė Katia Chrustaliova, kuri taip pat linko į nerūpestingą, alkoholiu aplaistytą gyvenimo būdą. Pora susilaukė dukters Evos, tačiau tai nė kiek nesutramdė Vasilijaus Livanovo sūnaus – šis net ėmė draskyti tėvams akis, širsdamas, kad šie ištrėmė jį iš buto, neremia jo pinigais, o jis priverstas nuomoti gyvenamąjį plotą. Rusijos žiniasklaidoje buvo rašoma, jog visiškai suįžūlėjęs sūnus, supykęs, jog tėvai jam neduoda rakto nuo priemiestyje esančio buto, griebė peilį ir prikišo jį prie savo motinos kaklo. Išsigandusi moteris atidavė sūnui rankinę, kurioje buvo raktai nuo buto ir trys šimtai dolerių.

Net ir po tokių išpuolių V. Livanovas nuo sūnaus nenusisuko. Matydamas, jog išgerti mėgstanti Katia į dar didesnę duobę gramzdina jo sūnų, jis sugebėjo įtikinti savo atžalą, jog reikia pradėti naują gyvenimo etapą – be Katios ir be alkoholio.

Išsiskyręs su Katia Borisas vėl grįžo prie literatūrinio darbo, jo gyvenime atsirado nauja moteris, tėvai atleido sūnui ankstesnes nuodėmes ir šeimoje vėl įsivyravo taika. Deja, idilė truko neilgai.

Naujuosius 2009-uosius 35 metų Borisas turėjo sutikti su savo šeima ir mylimąja, tačiau potraukis primirštiems malonumams parodė savo nagus – šventinį vakarą B. Livanovas nusibeldė į Maskvos priemiestį pas savo buvusią žmoną Katią, kur ėmė audringai švęsti kartu su ja ir kaimynais iš gretimo buto.

Žodis po žodžio ir dviejų vyrų ginčas peraugo į rimtą konfliktą, kurį prie stalo sėdėjęs Igoris Chromovas pasiūlė išspręsti laiptinėje. „Vyriškai pasikalbėti“ išėjęs Borisas Livanovas pačiupo ant stalo gulėjusį peilį, kurį paslėpė rankovėje. Tai, kas laiptinėje įvyko naktį iš 2008 metų gruodžio 31-osios į 2009 metų sausio pirmą dieną, netrukus apskriejo visą žiniasklaidą: laiptinėje buvo rastas sumušto Igorio Chromovo lavonas su durtinėmis žaizdomis, sulaikytasis – Borisas Livanovas, garsiojo Šerloko Holmso sūnus.

Teismo nuosprendis – devyneri metai griežto režimo kolonijoje, o gyvenimo perspektyvos – daugiau nei liūdnos. Ir vis dėlto B. Livanovas sugebėjo nepalūžti ir ėmė iš naujo kabintis į gyvenimą: net atsidūręs už spygliuotos vielos jis ėmėsi kūrybos, kolonijoje įkūrė telestudiją, filmavo reportažus, vėl kūrė eiles, kurios buvo spausdinamos specializuotame laikraštyje „Nusikaltimas ir bausmė“, neakivaizdiniu būdu ėmė studijuoti menotyrą.

Tačiau svarbiausia, kad jis visą laiką jautė tėvų, kuriuos ne kartą buvo įskaudinęs, atgailavęs ir vėl įskaudinęs, palaikymą ir rūpestį. Kol Borisas Livanovas iš naujo kabinosi į gyvenimą kalėdamas kolonijoje, jo tėvai pradėjo kovą už savo anūkę. Kurčia gimusi mergaitė tokia galėjo likti ir visą gyvenimą, jei ne jos seneliai, sugebėję išsikovoti globėjų teises ir puolę rūpintis Evos operacija – ji buvo atlikta laiku ir mergaitė dabar yra dalinai kurčia.

2014 metų pabaigoje Rusijos žiniasklaidą vėl apskriejo žinia, susijusi su Livanovų pavarde – Šerloko Holmso sūnus paleidžiamas į laisvę. Teismas atsižvelgė į pavyzdingą B. Livanovo elgesį kolonijoje ir į laisvę jį išleido anksčiau laiko.

Vasilijus Livanovas (kairėje) su sūnumi Borisu. Stopkadras

Po Boriso Livanovo paleidimo į laisvę per Rusijos televizijos kanalus nusirito visa pokalbių šou banga – buvusi jo sutuoktinė Katia nežada lengvai pasiduoti kovoje dėl atimtų motinystės teisių, nors net ir į televizijos studijas ateidavo įšilusi. Šerloko Holmso sūnus į šias laidas nesiveržia ir su žiniasklaida bendrauja labai retai, tačiau tuose išskirtiniuose interviu yra tvirtai pasakęs, jog jo gyvenimas bus kitoks.