Pirma žvilgtelėkime į „priešo“ teritoriją. Veiklių moterų dievinamas žurnalas „Cosmopolitan“ apklausė vyrukus (amžiaus vidurkis – 28 metai), norėdami išsiaiškinti, kaip jie pergyvena išsiskyrimą su buvusia mylimąja. Pasirodo, net 88 procentai jų saugo prisiminimus (atvirutes, nuotraukas, dovanas), susijusius su buvusiomis merginomis, 79 procentai (nors ir išsiskyrę!) jaučia dėkingumą už patirtas puikias akimirkas, 68 procentai vėl pradėtų santykius iš naujo, net ir žinodami, kad finalas bus toks pats, o 56 procentai savo naująją merginą lygina su buvusiąja.

O štai vyrų tvirtovės, leidinio „Mean's Health“ skaitytojai, nusiteikę kur kas griežčiau. 62 procentai apklaustųjų mano, jog daiktus, primenančius buvusią draugystę, reikia sukrauti į maišą ir išmesti. 28 procentai mano, kad juos reikėtų sudėti į maišelį ir užkišti kur nors ant antresolės, ir tik 10 procentų mano, kad juos reikėtų saugoti kaip malonius prisiminimus.

„Jei tu išmesi senas nuotraukas, laiškus, daiktus – tu visiems laikams išbrauksi visą skyrių iš savo gyvenimo. Daugelis mūsų (tų, kurie nėra liguistai prisirišę prie daiktų), nėra pasiruošę tokiam žingsniui: juk pasikliauti vien savo atmintimi – nedėkingas reikalas. Būtent todėl mes kartais kapstomės savo archyvuose, stengdamiesi faktais patvirtinti praeities tikrovę. Mano tėvas spintelėje prie lovos, dėžutėje, saugojo jaunos merginos nuotrauką, ten pat gulėjo ir prezervatyvai senose pakuotėse, kurių galiojimo laikas seniai pasibaigęs. Galbūt tai viskas, kas jam liko iš 1963 metų prisiminimų. Kas galėjo jam dėl to priekaištauti? Tikrai ne mano mama. Visa esmė yra pasitikėjime“, - mano Evanas Katzas, knygos „Why You're Still Single“ autorius.

„Visi tie rūpestingai saugojami niekučiai ir nuotraukos, likusios nuo ankstesnių santykių, kiekvienos moters akyse atrodys kaip įkalčiai ir taps pavydo priežastimi: jei tau tai brangu, vadinasi, santykiai tęsiasi. Todėl pradėdamas naują romaną, patrauk širdžiai mielus suvenyrus toliau nuo akių. Kito varianto būti negali, o pasiteisinimai, kad „tu juk turi mane priimti kartu su mano praeitimi“ atrodys tikrai kvailai“, - santuokos ir šeimos reikalų konsulantė Joan Sherman yra visiškai kitokios nuomonės nei Evanas Katzas.