JAV buvo apibendrintas tyrimas, kurio metu mokslininkai bandė nustatyti, kaip žilumas gali būti susijęs su žmogaus sveikatos būkle. Pasirodo, žili plaukai yra ne tik amžiaus rodiklis.

Tyrėjams pavyko įrodyti, kad žilų plaukų buvimas kai kuriais atvejais yra geros sveikatos rodiklis. Mokslininkai išsiaiškino, jog kuo labiau žmogus sensta, tuo stipriau jo organizme ima veikti oksodaciniai procesai. Dėl šios priežasties antioksidanto gliutationo lygis sumažėja, kas parodo gerą sveikatos būklę.

Specialistai pabrėžia, kad žilų plaukų atsiradimas sulaukus 50-55 metų liudija apie puikią sveikatos būklę, praneša portalas „VistaNews“. Jei žmogus ima žilti per anksti, tai ženklas, jog yra sveikatos problemų, todėl vertėtų kreiptis į gydytoją.

Buvo rašoma, kad viso pasaulio mokslininkai jau dirba tam, kad senstantys žmonės gyventų pilnavertį gyvenimą. Alberto Einšteino koledžo Niujorke medikai pateikė prašymą dėl vieno preparato klinikinių bandymų. Preliminarų bandymų patvirtinimą mokslininkai gavo iš JAV reguliavimo institucijų. Šiame didelio masto eksperimente dalyvaus 3000 pagyvenusių savanorių, jie vartos metforminą – vaistą nuo diabeto, kuris graužikams pailgino gyvenimą 5-6 proc., šis bandymas su gyvūnais buvo atlikta prieš dvejus metus.

Šis vaistas keičia mitochondrijų darbą, kurio metu jos pereina į energijos taupymo režimą ir verčia aktyviau oksiduoti riebalus. Dėl metformino pelės mažiau kentėjo nuo nutukimo, akių kataraktos ir jautėsi geriau per paskutinius gyvenimo mėnesius, skirtingai nei kita eksperimento kontrolinė grupė.
Mokslininkai supranta, kad mažai tikėtina, jog šis preparatas gali prailginti gyvenimą metais, tačiau su jo pagalba galima ilgiau mėgautis gera sveikata ir pilnaverčiu gyvenimu. Kol kas leidimas bandymui yra preliminarus, medikams dar reikia suformuoti eksperimento procedūrų eigą ir rasti finansavimą, kuris siekia nuo 30 iki 70 mln. dolerių.