Didžiausių milijardierių biografijų analizė parodė, kad šios grupės žmonės universitetinių diplomų turi vidutiniškai daugiau, nei kad likusi populiacijos vidurkio dalis.

Be to, greičiau jau jie turės magistro ar mokslų daktaro laipsnį, nei kad jokio diplomo, rašo BBC.
Šie duomenys prieštarauja seniesiems mitams, kad milijardieriai visko mokėsi patys, remdamiesi savo protu ir intuicija, o ne formaliu išsilavinimu.

Draudimo bendrovė „GoCompare“ išanalizavo informaciją apie tai, kokį išsilavinimą įgijo žmonės, patekę į pagrindinį 100 milijardierių sąrašą, sudarytą žurnalo „Forbes“ per paskutinius 20 metų.
Paaiškėjo, kad 76 proc. šių žmonių baigė universitetą. 47 proc. įgijo bakalauro laipsnį, 23 proc. – magistro, 6 proc. – mokslų daktaro.

Populiariausi dalykai buvo kursai, susiję su ekonomika bei inžineriniu verslu. Vidutiniškai apie ketvirtadalis šių itin turtingų žmonių arba apskritai nestojo į universitetą, arba taip ir nebaigė mokslų.
Tikimybė, kad šie milijardieriai bus įgiję bakalauro laipsnį, yra 68 proc. didesnė, nei kad vidutinio amerikiečio.

Populiariausiu universitetu šių turtingųjų tarpe yra Harvardo universitetas (JAV), o ypač Harvardo ekonomikos mokykla.

Tačiau nereikia pamiršti, kad vienas pačių žinomiausių šiame sąraše, būtent Billas Gatesas, taip ir nebaigė savo studijų Harvarde.

Atsižvelgiant į Rusijos milijardierių skaičių pasaulyje, nenuostabu, kad universitetų sąraše, kur praeityje mokėsi šie žmonės, atsirado ir Maskvos valstybinis M. Lomonosovo universitetas, ir visa eilė Maskvos institutų.

Vis daugiau ir daugiau rusų milijardierių gauna savo diplomus Harvarde ir Masačiusetso technologijos institute. Pavyzdžiui, vienas „Google“ įkūrėjų Sergejus Brinas baigė Harvardą.
Iš Didžiosios Britanijos universitetų išsiskiria Londono ekonomikos mokykla bei Kembridžo universitetas. Garsusis žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas studijavo Oksforde. Prancūzijoje dauguma milijardierių įgijo savo išsilavinimą Paryžiaus politechnikos mokykloje. Pasaulio turtingieji taip pat mokėsi Karlsruhės (Vokietija), Milano (Italija) ir Ciuricho (Šveicarija) universitetuose.

Ypatinga įvairove universitetų sąrašas, kuriuos baigė dabartiniai milijardieriai, nepasižymi. JAV daugiausiai kalbama apie 8 privačius universitetus, kurie yra šalies šiaurės rytuose, ir keletą brangių privačių koledžų.

Daugelyje valstybių šiuo metu vyksta debatai apie aukštojo mokslo vertę, kadangi daugelis mano, kad esama universitetų sistema tik skatina socialinį išsisluoksniavimą visuomenėje ir nepadeda socialiniu mobilumu.

„GoCompare“ analizė nurodo ryšį tarp pačių prestižiškiausių universitetų ir pasaulio turtingųjų. Tyrime nėra nurodoma, kiek iš šių milijardierių buvo vargšų, tačiau talentingų, kuriems universitetinis išsilavinimas padėjo prasimušti gyvenime. Taip pat nežinoma, kurie iš jų – milijonierių vaikai.

Tačiau tyrimas nurodo, kad milijardierių, praturtėjusių tik savo sugebėjimų ir talento dėka, vis mažiau. Tų, kurie patys užsidirbo, o ne gavo palikimą, po finansinės 2008-2009 metų krizės ženkliai sumažėjo.

Vidutiniam milijardieriui yra 61 metai. Jie taip pat, priešingai nei vidutinis amerikietis, yra vedę.
Šis tyrimas analizavo tik pačių turtingiausiųjų sąrašą. Tačiau panašūs tyrimai praeityje yra tyrę ir „paprastus“ milijardierius. Tyrimas, atliktas Šveicarijos bankų grupės „USB Wealth-X“ bei Singapūro kompanijos „Wealth-X“, taip pat rodo, kad ir nemažas procentas vyresnės kartos milijardierių mokėsi universitetuose.

Pagal šį tyrimą, universitetu nr.1 galima tituluoti Pensilvanijos aukštąją mokyklą. Antroje vietoje - Harvardas, o po seka Jeilio, Pietų Kalifornijos, Prinstono, Cornellio ir Stanfordo universitetai.
Neseniai Londono ekonomikos mokyklos Ekonominio efektyvumo centras paviešino savo tyrimą, kuris taip pat nurodo ryšį tarp mokslo laipsnio ir tolimesnių studento pajamų.

Paaiškėjo, kad tie, kurie baigė universitetą su pagyrimu, vėliau uždirba daugiau nei kad jų buvę mokslo draugai – baigę magistro ir daktaro studijas per gyvenimą uždirba vidutiniškai 200 tūkst. svarų (beveik 254 tūkstančiais eurų) daugiau nei baigę bakalauro studijas ar jas nutraukę.