Puškino dvikovų istorija – tai jo gyvenimo istorija, kurioje buvo visko: skubotumo, nerūpestingumo, tragiško atsitiktinumo, sukaupto ryžto, impulsyvumo, beviltiško kreipimosi, rašo portalas rg.ru
Nepamiršime ir nekintamų dalykų Puškino epochoje: laikymasis už visus aukščiau. Netgi jei pažiūrėtume iš šiandienos požiūrio taško, pretekstas šaudytis atrodo absurdiškas ir juokingas. „Būdavo, jei kas nors vos vos ką nors atsitiktinai užkabina, ar špaga ar kepure, jei bus paliestas bent vienas plaukas, jei pašiurps oda, tuoj kviečiame į kovos lauką – rašė N. Strachovas apie XIX amžiaus ypatumus. - Taip pat jei kurčias ar trumparegis, bet kada, neduok Dieve, neišgirsdavo pasisveikinimo ar nepamatydavo nusilenkimo - to pakakdavo! Tą pačią valandą - špagos į rankas, kepurės ant galvos ir pirmyn!“

Afrikietiško kraujo turintis A. Puškinas taip pat kartais dėl menkiausių priežasčių mesdavo pirštinę arba pats būdavo iššaukiamas į dvikovą.

1817 m.

Data. Vasara. Pirmoji aštuoniolikmečio Puškino dvikova.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Dėdė iš motinos pusės – Pavelas Hanibalas, to paties „Petro Didžiojo tamsiaodžio“ anūkas, 1812 metų Tėvynės karo dalyvis, Poltavos husarų pulko kapitonas, po to - Iziumsko husarų pulko pulkininkas.
Priežastis. Dėdė iš sūnėno atėmė panelę Lošakovą, kurią jaunasis Puškinas buvo įsimylėjęs, ir tuoj jau metė jam iššūkį.
Baigtis. Ginčas greitai baigėsi linksmybėmis. Pavelas Isaakovičius per vakarienę sukūrė ekspromtą:

Nors tu, Saša, baliuje
Iškvietei Pavlą Hanibalą;
Bet, Dievaži, Hanibalas
Ginču nesugadins baliaus!

*

Data. Nėra žinoma.

Iššūkis. Kaverinas.
Priešininkas. Leibgvardijos husarų pulko leitenantas Piotras Kaverinas.
Priežastis. Husarui nepatiko Puškino humoro eilėraščiai „Leibgvardijos husarų pareigūnų maldos“.
Baigtis. Vasilčikų gvardijos korpuso vadas ėmėsi veiksmų norėdamas nutraukti ginčą.

*
Data. Lapkritis ar gruodis.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Nikolajus Turgenevas, vienas iš Gerovės Sąjungos vadovų, Šiaurinės draugijos narys.
Priežastis. Turgenevas išpeikė Puškino epigramas prieš vyriausybę. Turgenevas buvo moralistas, užėmė atsakingas pareigas Valstybės taryboje ir Finansų ministerijoje, į tarnybą žiūrėjo rimtai. Jis ne kartą Puškinui netiesiogiai nurodė, kad negalima priimti atlyginimo ir vėliau kaltinti tą, kuris jį duoda.
Baigtis. Puškinas atsiprašydamas atsiėmė iššūkį. Dvikova atšaukta.

1819 m.
Data. Rugsėjis
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Kondratijus Rilejevas
Priežastis. Sankt-Peterburge kažkas paskleidė gandą, jog tariamai Puškiną išpliekė Slaptojoje kanceliarijoje. Rilejevas neatsargiai pakartotinai paskleidė gandą viešoje erdvėje. Vėliau Puškinui paaiškino, kad įžeidžiančių gandų autorius buvo grafas Fiodoras Tolstojus („Amerikietis").

Baigtis. Dvikovos dalyviai iššovė į viršų.
*
Data. Lapkritis.
Iššūkis. Kiuchelbekeris.
Priešininkas. Vilhelmas Kiuchelbekeris.
Priežastis. Kiuchelbekeris dažnai pajuokaudavo apie Puškiną. Paskutinis lašas buvo epigrama-atsakas į Vasilijaus Žukovskovo frazę. Į Puškino klausimą, kodėl jis nebuvo vakarėlyje, Žukovskis nurodė, kad priežastis – skrandžio nevirškinimas. Ir neatsargiai pridėjo: „Todėl atėjo Kiuchelbekeris, o Jakovas (Žukovskio tarnas) duris netyčia užrakino ir išejo.“ Puškinas netrukus parašė:
Aš persivalgiau vakariene.
Taip, Jakovas užrakino duris,
Taigi, buvo man, mano draugai,
Ir kiuchelbekeriška, ir bjauru.

Baigtis. Pirmas šovė Vilhelmas, kuris taikėsi Puškinui į kaktą, bet prašovė. Puškinas nusijuokė, metė pistoletą į orą ir pareiškė Kiuchelbekeriui: „Aš į tave nešausiu“. Tos pačios dienos vakare jie susitaikė.
*
Data. Lapkritis.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Baronas Modestas Korfas, tarnavęs Teisingumo įstatymų ministerijos komisijoje, buvęs licėjininkas.
Priežastis. Korfas sumušė Puškino tarną Nikitą Kozlovą už tai, kad jis, būdamas girtas, pristojo prie jo kamerdinerio.
Baigtis. Korfas atsakė Puškinui: „Nepriimu jūsų iššūkio dėl tokios smulkmenos ne todėl, kad jūs Puškinas, o todėl, kad aš ne Kiuchelbekeris“. Dvikova atšaukta.
*
Data. Gruodis.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Majoras Denisevičius.
Priežastis. Puškinas teatre elgėsi provokuojamai – garsiai žiovavo, rėkavo ant aktorių, kalbėjo ir t.t. Denisevičius, kuris sėdėjo šalia Puškino, tėviškai subarė: „Jaunuoliui nedera šūkauti teatre, trukdyti savo kaimynams klausyti pjesę“.
Baigtis. Kitą dieną Denisevičius atsiprašė poeto. Tuo incidentas ir baigėsi.

1820 m.

Data. Ruduo.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkai. Nusipelnę veteranai-pulkininkai Fiodoras Orlovas ir Aleksejus Aleksejevas.
Priežastis. Kišiniovo restorane išgėręs poetas trukdė žaisti biliardą. Orlovas ir Aleksejevas išrėžė Puškinui: pirmasis jį pavadino mokyklinuku, antrasis prisidėjo sakydamas, kad mokinukus reikia mokyti. Egzistuoja spalvingas, tačiau nepatvirtintas šios situacijos aprašymas: „Puškinas vėl įbėgo į biliardinę, sugriebė rutulį ir sviedė į Orlovą, pataikė jam į petį. Orlovas metėsi jo link su lazda, tačiau Puškinas išsitraukė du pistoletus ir pasakė: „Užmušiu“. Orlovas atsitraukė.“
Eidamas namo iš biliardinės, Puškinas jau atgailavo ir sakė savo sekundantui: „Blogai, šlykštu... Kaip gi visa tai užbaigti?“
Baigtis. Sekundantas sutaikė priešininkus, dvikova atšaukta.
*
Data. Nėra žinoma.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Ivanas Druganovas, 31-ojo jėgerių pulko kapitonas, generolo M. F. Orlovo adjutantas.
Priežastis. Iš kunigaikščio Gorčakovo atsiminimų: „Puškinas pagriebė rapyrą ir pradėjo ja žaisti; prišokdavo, atsistodavo atitinkama poza tarsi iškviesdamas priešininką. Tą minutę įėjo Druganovas. Puškinas, vos leidęs jam pasisveikinti, pradėjo siūlyti jam kovoti. Druganovas atsisakinėjo. Poetas vis primygtinai reikalavo, ir, kaip judrus vaikas, pradėjo juokais badyti jį rapyra. Druganovas ranka patraukė rapyrą. Puškinas neatstojo, o Druganovas jau ėmė pykti. Norėdamas išvengti jų nesantaikos, aš paprašiau Puškino perskaityti moldavų dainą. Puškinas lengvai sutiko ir, metęs rapyrą į šoną, su malonumu ėmė skaityti.
Baigtis. Dvikova neįvyko.

1821 m.

Data. Metų pradžia.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Prancūzų emigrantas, baronas.
Priežastis. Nežinoma.
Sąlygos. Prancūzas, „turėjęs teisę rinktis ginklą, išsirinko tokį, kuris buvo bauginančiai pranašesnis už jo priešininko pistoletą“.
Baigtis. Pasiektas susitaikymas „dėl linksmumo, kurį sukėlė šios kovos dalyviai jų sekundantams, nes Puškinas mėgo juoktis“.
*
Data. Birželis.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Buvęs prancūzų tarnybos pareigūnas.
Priežastis. Nežinoma.
Sąlygos. Prancūzas pasirinko kavalerijos ginklą, tačiau pabijojo ir nutraukė dvikovą, apie ją pranešęs vadovybei.
Baigtis. Dvikova neįvyko.
1822 m.
Data. Sausis.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. 33-ojo jėgerių pulko vadas Semionas Starovas, žinomas kaip dvikovų drąsuolis; vyresnis už Puškiną 20 metų.
Priežastis. Puškinas nepasidalino muzikiniu užsakymu restorano orkestrėliu su jaunu pareigūnu, kuris dirbo Starovui. Jis užsakė kadrilį, o Puškinas užsisakė mazurką, kurią muzikantai ir sugrojo, žinodami jo dosnumą.
„Starovas priėjo prie Puškino, kuris ką tik baigė savo šokį: „Jūs nemandagiai elgėtės su mano pareigūnu - pasakė Starovas, rimtai pažvelgęs į Puškiną. „Todėl jei jūs nenorėsite jo atsiprašyti, turėsite reikalų su manimi“.
- Nežinau, dėl ko turėčiau atsiprašyti, pulkininke – greitai atsakė Puškinas. - O kas liečia jus - aš jūsų paslaugoms.
- Tad iki ryt, Aleksandrai Sergejevičiau.
- Labai gerai, pulkininke.“
Baigtis. Susišaudymas vyko du kartus, bet abu kartus šauta pro šalį. Biografijos tyrinėtojai atrado poetinį Puškino užrašą: „Aš esu gyvas, Starovas – sveikas, dvikova nebaigta“. (Po kelių dienų Puškinas uždraudė jaunimui blogai kalbėti apie Starovą, grasindamas iškviesti į kovą ir juos).
*
Data. Sausio 8 d.
Iššūkis. Lanovas.
Priešininkas. 65 metų valstybės tarybos narys Ivanas Lanovas.
Priežastis. Per šventinę vakarienę pas Besarabijos generolą Inzovą Lanovas, tarp kitko, tvirtino, kad vynas gydo visas ligas. Puškinas pašaipiai atsakė: „Ir baltąją karštinę?“. Lanovas jį pavadino pienburniu, o atsakydamas Puškinas jį pavadino vynburniu. Lanovas jam metė iššūkį, tačiau Puškinas tik užkrečiamai kikeno ir tą akimirką ekspromtu sukūrė epigramą:
„Barkis, niurzgėk, balvone balvonavai,
Tu nesulauksi, drauge mano Lanovai,
Pliaukštelėjimo mano rankos.
Tavo iškilminga veido išraiška
Primena čigonų bobą,
Ir vien tik kisieliaus prašo.“

Įsiutęs Lanovas šiek tiek aprimo, kuomet Puškinas priėmė jo iššūkį.
Baigtis. Inzovas juos abu sutaikė ir taip suderino, kad nuo to laiko Puškinas ir Lanovas nė karto nebuvo susitikę kartu prie vieno stalo. Dvikova atšaukta.
*
Data. Vasaris.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Moldavijos didikas, bajoras Todoraki Balšas.
Priežastis. Puškinui pasirodė, kad Balšo žmona Marija nemandagiai metė repliką, atsakydama į jo pastebėjimą: „Kokia melancholija! Kad nors kas nors pakovotų už save!“. Prieš tai Puškinas bandė jai įžūliai asistuoti. Atsakydamas poetas pažėrė aibę grubių pasisakymų, trenkė antausį Todorakiui, netrukus išsitraukė pistoletą ir iškvietė jį į dvikovą.
Baigtis. Vėlgi dvikovą sustabdė generolas Inzovas, vėliau jis Puškinui paskyrė dviejų savaičių namų areštą. Dvikova atšaukta.
*
Data. Vasaris.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Besarabijos dvarininkas Karlas Prunkulas.
Priežastis. Abu buvo kovų sekundantais, kur kartą Puškinui nepatiko Prunkulo žodžiai aptariant sąlygas. Pats Karlas Prunkulas savo dienoraštyje taip komentuoja incidentą: „Mes susitikome su Puškinu, ir taip prasidėjo traktatas. Tačiau kaip jums patinka toks posūkis? Aleksandras Sergejevičius, kalbėdamas su manimi - nesu tikras, dėl kokių žodžių, o ir ar apskritai jie buvo „įžeidžiantys pasakymai“, iškvietė mane į dvikovą. „Tu juokauji, Puškinai?“. Aš negalėjau jo žodžių priimti rimtai. „Nė kiek! Aš kovosiu prieš tave – man šito norisi, tik tu turėsi šiek tiek palaukti. Aš kaunuosi su dviem vyrais, išsprendęs reikalus su jais – būsiu jūsų paslaugoms, Karlai Ivanovičiau“.
Baigtis. Dvikova atšaukta.
*
Data. Kovo pabaiga.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. 67 metų senatorius, Valstybės Tarybos narys, grafas Severinas Osilovičius Potockis.
Priežastis. Prie Besarabijos generolo Inzovo pietų stalo vyko diskusija apie baudžiavą. Sureaguodamas į kažkieno pastebėjimą, jog Puškinas pernelyg karštai kalba su senatoriumi, poetas atsakė prancūziškai: „O jei Potockis man nenusileistų, aš jam trenkčiau antausį“.
Baigtis. Dvikova atšaukta. Buvę priešininkai tapo kone draugais.
*
Data. Liepos 21 d.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Į pensiją išėjęs kapitonas Rutkovskis.
Priežastis. Puškinas nepatikėjo, kad būna krušų, kuomet iškrenta tris kilogramus sveriantys ledo gabalai. sveriančių 3 kilogramus, ir išjuokė pareigūną. Įrašas iš P.I. Dolgorukovo dienoraščio: „Pareigūnas neteko kantrybės ir pasakė: „Jei jumis tiki, kodėl gi jūs nenorite tikėti kitais?“. Puškinas pareigūną pavadino niekšu, o šis jį – berniūkščiu, ir abu nusprendė pabaigti vaidijimąsi šūviais.“
Baigtis. Generolas Inzovas Puškinui skyrė namų areštą. Dvikova buvo atšaukta.
*
Data. Nėra žinoma.
Iššūkis. Inglesi.
Priešininkas. Kišiniovo verslininkas Inglesi
Priežastis. Puškinas verslininkui pavydėjo jaunos čigonės žmonos Liudmilos Šekoros. Pagal abejotiną informaciją, Puškinas susitikinėjo su ja Kišiniove ir jų santykiai atsispindėjo „Čigono“ siužete.
Baigtis. Generolas Inzovas skyrė Puškinui namų areštą, o Inglesi buvo įteiktas leidimas išvažiuoti į užsienį. Dvikova neįvyko.

Amžininkai pastebėjo, kad daugiausiai laisvo laiko licėjininkas Puškinas praleisdavo kareivinėse, kur pats absurdiškiausias supratimas apie garbę būdavo vienintelė husarų gyvenimo prasmė ir puošmena. Jaunatviški įspūdžiai – visada itin stiprūs. Tačiau buvo ir kitų dvikovų priežasčių, kurios atrodydavo visiškai nepaaiškinamos, jei nežinotume poeto gyvenimo vingių.

Tikra dvikovų audra Puškinui prasidėjo jam gyvenant pietinėje Rusijos imperijos dalyje. Manoma, kad per jo gyvenimo Kišiniove periodą susiformavo poeto taktika, būtent tuo metu jis pasireiškė kaip nuostabus dvikovininkas: „Pavojaus akimirką, kuomet jis su mirtimi susidurdavo akis į akį, kada žmogus visiškai mato save, Puškinas buvo šaltakraujiškas... Kada jis susidūrė su barjeru, jis buvo šaltas kaip ledas“. Toks gražus Puškino apibūdinimas, kurį sukūrė Ivanas Liprandis, žymus dvikovininkas ir, kaip manoma, vienas iš „Šūvio“ istorijos prototipų.

Puškinas pasižymėjo visomis patyrusio dvikovos dalyvio savybėmis. Žinoma, kad nuolatinėmis treniruotėmis jis pasiekė neįtikėtinų rezultatų: pataikydavo į kortų tūzą už dešimties metrų. Eidamas pasivaikščioti, visada rankoje nešdavosi sunkaus metalo gabalą, taip stiprindamas dešinę ranką, kad ji dvikovos metu tvirčiau laikytų pistoletą. Nors ir buvo puikus šaulys, Puškinas per visas dvikovas nieko nenušovė ir net nesužalojo – iki pat lemtingosios dvikovos su Ž.Dantesu.

1823 m.

Data. Metų pradžia.
Iššūkis. Zubovas.
Priešininkas. Kvartimeisterio seržantas Aleksadras Zubovas.
Priežastis. Puškinas viešai apkaltino Zubovą sukčiavimu.
Baigtis. Priešininkai nuvyko į taip vadinamą „avietyną“ - už Kišiniovo esantį vynuogyną. Puškinas buvo su savimi pasiėmęs vyšnių ir mėgavosi jomis, kol Zubovas į jį bandė šaudyti. Šis motyvas vėliau buvo panaudotas „Šūvio“ istorijoje.
„Zubovas šaudė į Puškiną (pro šalį), o pats poetas atsisakė šaudyti, paklausęs Zubovo:
- Ar jūs patenkintas?
Zubovas puolė jį norėdamas apkabinti.
- To jau per daug, - pasakė Puškinas, neužtaisytą pistoletą įsikišęs į užantį, ir nusisuko.
*
Data. Nėra žinoma.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Moldavijos rašytojas-diletantas Ivanas Russo.
Priežastis. Asmeninis priešiškumas. Apie Ivaną Russo amžininkas atsiliepė taip: „Jis 15 metų gyveno užsienyje, daugiausiai Paryžiuje, besarabai į jį žiūrėjo kaip į stebuklą dėl jo išsilavinimo, ir didžiavosi juo... Russo pasitenkinimas pačiu savimi siutino Puškiną. Kartą prie stalo visi pradėjo girti Russo, kas labai patiko jo dviems-trims buvusiems tėvynainiams, tačiau to nepakentė Puškinas - jis negalėjo nusiraminti prie stalo; buvo matyti, kad jo irzlumas tik augo. Kada buvo pasakyta „C‘est notre Jean-Jacques Rousseau“ (Tai yra mūsų Žanas Žakas Ruso), Puškinas jau nebegalėjo tverti savyje; pašoko nuo kėdės ir atsakė rusiškai: „Tai tiesa, kad jis Ivanas, kad jis Jakovlevičius, kad jis Ruso, bet ne Žanas Žakas, o ryžas kvailys!“. Jis iš tiesų buvo šiek tiek raudonplaukis. Šis pasakymas visus prajuokino.“
Baigtis. Dvikova atšaukta.
*
Data. Rugpjūtis.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Nežinomas.
Priežastis. Nežinoma.
Baigtis. A. I. Turgenevo laiške kunigaikščiui Viazemskomui yra informacijos, kad priešininkas atsisakė šauti ir Puškinas paliko jį ramybėje.

1826 m.

Data. Spalis.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Žymus kovotojas, į pensiją išėjęs gvardijos pareigūnas, 1812 metų karo veteranas, grafas F. I. Tolstojus („Amerikietis“).
Priežastis. Vėl pasklido įžeidžiantis gandas, jog Puškiną išvijo iš Slaptosios tarnybos. Jis buvo paskleistas Tolstojaus jau 1819 metais (žiūrėti aukščiau). Matyt, Tolstojus tokiu būdu atsakė į Puškino epigramą:
„Tamsiame ir nepakenčiamame gyvenime
Buvo ilgą laiką jis „nugrimzdęs“,
Ilgai visus visatos kampelius
Jis išniekino dėl iškrypimo.
Bet, truputį pasitaisęs,
Jis užglaistė savo gėdą,
Ir dabar jis, ačiū Dievui,
Tik kad kortų vagis.“

Kažkur Maskvoje Puškinas susitiko su Tolstojumi prie kortų stalo. Vyko žaidimas. Tolstojus sukčiavo, Puškinas tai pastebėjo.
„Aš ir pats tai žinau, - atsakė jam Tolstojus, - tačiau nemėgstu, kai mane pastebi“.
Iki iššūkio metimo Tolstojus buvo laikomas pavojingu dvikovininku, nušovęs 11 žmonių. Bendriems draugams pavyko juos nuraminti. Savo pirmą įspūdį apie Tolstojų Puškinas laiške broliui Levui nurodė taip: staigus ir neapgalvojantis. Po trijų metų Puškinas Tolstojų pasirinko kaip piršlį, siekdamas Natalijos Gončarovos rankos.
Baigtis. Dvikova atšaukta.

1827 m.

Data. Pavasaris.
Iššūkis. Solomirskis.
Priešininkas. Artilerijos pareigūnas Vladimiras Solomirskis.
Priežastis. Kunigaikštienė Sofija Urusova, kurią Solomirskis buvo įsimylėjęs, teikė pirmenybę Puškinui. Per trumpą pokalbį su ja Puškinas nekorektiškai išsireiškė apie grafienę A. V. Bobrinską. Solomirskis staiga įsižeidė:
„Kaip jūs drįsote taip nepagarbiai atsiliepti apie šitą asmenybę? – metęs iššūkį, kreipėsi į Puškiną. – Aš gerai pažįstu grafienę, tai yra visais atžvilgiais garbinga ponia, todėl negaliu pakęsti įžeidžiančių atsiliepimų apie ją.
– Kodėl gi jūs mane sustabdėte neišklausę visko? – atsakė Puškinas. – Kodėl man nepasakėte anksčiau, kad esate pažįstamas su grafiene Bobrinska? Viską ramiai išklausėte ir vėliau dėjotės Don Kichotu, ginančiu šią damą.“
Svečiai išsiskirstė, tačiau kitą dieną Solomirskis metė Puškinui iššūkį.
Baigtis. Sekundantų dėka dvikovos buvo išvengta.

1828 m.

Data. Rugpjūtis.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Švietimo ministras, kunigaikštis Aleksandras Golicinas.
Priežastis. Ministras caro vardu tardė Puškiną dėl jo šventvagiškos poemos „Gavriliada“. Tardymas vyko įnirtingai, nes dar 1823 metais Puškinas parašė įžūlią epigramą apie homoseksualų ministrą:
„Štai uodegos gynėjas,
Štai vergiška dvasia,
Švietimo naikintojas,
Bantišo globėjas!
Spauskite, dėl Dievo meilės,
Jį iš visų pusių!
Gal pamėginkite iš nugaros?
Ten jo vieta silpniausia.“

Baigtis. Dvikova atšaukta.
*
Data. Vasara.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Prancūzijos ambasados sekretorius Sankt Peterburge Lagrenet.
Priežastis. Puškinui, priėjus prie damos, pasigirdo, kad Legrenet pasakė jai: „Pasiųskite jį toliau“. Vėliau Lagrenet tvirtino, kad nieko panašaus jis nesakė ir kad didžiai gerbia Puškiną kaip poetą.
Baigtis. Priešininkai susitaikė.

1829 m.

Data. Nėra žinoma.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas, kamerjunkeris grafas Aleksandras Chvostovas.
Priežastis. Puškino eilutės: „Kiaulės svetainėje tarakonai ir kamerjunkeris grafas Chvostovas“. Šią gana komišką istoriją savo atsiminimuose komentuoja poeto amžininkas N. A. Markevičius: „Puškinas stotyje rado kamerjunkerį grafą Chvostovą skaitantį knygą, sienomis ropojo tarakonai, be to, pro duris atėjo kiaulė. Puškinas aprašė, kaip buvo iš tiesų, tačiau tai nepatiko Chvostovui. Nepamenu, kaip juos sutaikė“.
Baigtis. Dvikova atšaukta.
*
Data. Nėra žinoma.
Priešininkas. Nežinomas.
Baigtis. „Man netgi pavyko sutrukdyti vienai dvikovai. Bet tai pašalinis reikalas...“ (iš F. N. Glinkos laiškui Bartenevui).

Ar buvo Puškinas bent jau iš dalies dvikovininkas? Ko gero, galima pasakyti ir taip. Rusijoje, kur beveik du amžius nebuvo rašytinio dvikovų kodekso, būtent dvikovininkai buvo kovų taisyklių ir normų sergėtojai. Būtent dėl jų atsirado sekundantai. Toje aplinkoje, kur garbės suvokimas buvo pernelyg skrupulingas, ten iššūkis būdavo garbės reikalas. Žinomuose tyrimuose apie rusų dvikovas kovotojais buvo pavadinti tokios asmenybės kaip A. Jakuvičius, K. Rilejevas, A. Bestuževas, grafas F. Tolstojus („Amerikietis“), kunigaikštis F. Gagarinas. Tarp gvardijos jaunimo buvo mėgiamas Michailas Luninas, kuris vėliau taps vienu iš ryškiausių dekabristų. Iki pat mirties Puškinas saugojo kuokštelį Lunino plaukų, kuris turėjo nusiskusti plikai prieš keliaudamas į katorgą.
Tačiau kaip vis dėlto smarkiai skiriasi Puškinas 1836 metais nuo to erzintojo savo jaunystės metais. Galime pažvelgti į impulsyvų dvikovininką jo artimųjų akimis – vaizdelis nėra malonus. Jo sesuo buvo „sužavėta“ jo lieknumu, pageltonavusiu veidu ir pakrikusiais nervais.

„Iš esmės Puškinas buvo labai nelaimingas...“ – rašė jį pažįstantis grafas V. A. Sologubas.
Poetas, nė karto nesužeidęs nė vieno savo priešininko, dabar buvo pasiruošęs kovoti iki pat mirties.

1836 m.

Data. Metų pradžia.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Grafas Vladimiras Sologubas.
Priežastis. Nepageidaujami komplimentai poeto žmonai. Pats Sologubas visa tai aiškina taip: „Mano išvažiavimo išvakarėse aš buvau kartu su Natalija Nikolajevna Puškina, kuri juokavo apie mano romantišką aistrą (V. Sologubas tuo metu ruošėsi vesti, tačiau dėl kažkokių priežasčių vedybos neįvyko). Norėjau jai pasakyti, kad ji jau nebe mergaitė, ir paklausiau, ar ji jau seniai ištekėjusi. Po to kalba pasisuko apie Lenskovą, labai kilnų ir išsilavinusį lenką, puikiai šokusį mazurką Sankt Peterburgo baliuose. Visa tai buvo labai nekalta ir be paslėptų ketinimų. Tačiau damos sukurpė visą paskalų grandinę...“.
Baigtis. 1836 metų gegužės 5 d. priešininkai susitiko Maskvoje, kur Pavlas Našokinas juos sutaikė.

1837 m.


Data. Sausio 27 d.
Iššūkis. Puškinas.
Priešininkas. Baronas Ž. Dantesas.
Priežastis. 1836 metų lapkritį Puškinas gavo anoniminį pamfletą, kur buvo parašyta, kad jis yra paaukštinamas iki didžiojo magistro, kuriam įstatyti ragai (apgautas žmonos) pavaduotojo pareigų. Poeto žmonai jau beveik metus išskirtinį dėmesį rodė Ž. Dantesas, Nyderlandų pasiuntinio Maskvoje įsūnis.
Sąlygos. Priešininkai grūmėsi prie Juodosios upės, laikydamiesi prancūzų dvikovų taisyklių. „Dvikovininkai atsistoja 20 žingsnių vienas nuo kito atstumu (kiekvienas jų) ir 5 žingsniais toliau nuo barjerų, kurių atstumas vienas nuo kito yra 10 metrų.“
Baigtis. Šaudė abu kovotojai. Abu pataikė vienas į kitą. Puškinas nuo sužeidimų mirė 1837 metų sausio 29 dieną, o Dantesas išgyveno iki gilios senatvės.