Švedijos Malmės universiteto mokslininkų komanda ištyrė, kokią įtaką antsvorio masė daro sąnarių būklei, praneša „Netdoctor”. Tyrėjai priėjo išvadą, kad vyrai su aukštu kūno masės indeksu (KMI) rečiau serga reumatoidiniu artritu. Įdomu, kad moterims tas negalioja.

Tyrime dalyvavo 50 705 tiriamųjų, kurie taip pat buvo kitų dviejų stambių mokslinių tyrimų nariais. Buvo nustatyta, kad vyrams su didesniu kaip 25 (antsvoris) ir 30 (nutukimas) KMI, rizika susirgti reumatoidiniu artritu 40-63 proc. mažesnė nei kad žmonėms su normaliu svoriu.

Anot mokslininkų, priešingai nei moterų, vyrų aukštas KMI dažniau reiškia pilvo bei visceralinių riebalų vystymąsi. Matomai, tai juos saugo nuo reumatoidinio artrito vystymosi. „Pilvo riebalai gamina tam tikras signalinių molekulių rūšis, kurios, ko gero, ir sumažina sąnarių uždegimą“ – paaiškino tyrimo vadovas Karlas Turessonas.

Kūno masės indeksas – matmuo, leidžiantis nustatyti žmogaus kūno masės ir jo ūgio santykį ir tuo pačiu įvertinti, ar jo svoris yra normalus. KMI nustatomas matuojant masę kilogramais, ūgį metrais.