Kodėl 46 metų Roy Jonesui, palikusiam ryškų pėdsaką bokso istorijoje, prireikė Rusijos pilietybės? Rusijos žiniasklaida ūžia, aptardama šį boksininko, kurio karjeroje yra ne vienas čempiono titulas, iškovotas įvairiose svorio kategorijose, žingsnį.

Apie Roy Jonesą net ir boksu nelabai besidomintieji pirmą kartą išgirdo dar 1988 metais, kuomet jaunas, vos devyniolikos metų sulaukęs sportininkas Seulo olimpinėse žaidynėse nukeliavo iki finalo ir čia susitiko su žaidynių šeimininkų atstovu Park Si-Hunu. Nors amerikietis visus dvikovos raundus negailestingai talžė savo varžovą, didelei ir žiūrovų, ir bokso ekspertų nuostabai teisėjai pergalę skyrė korėjiečių atstovui. Roy Jonesas pelnė olimpinį sidabro medalį, tačiau jam tai buvo menka paguoda.

Perėjęs į profesionalų sportą Roy Jonesas netrukus ėmė skinti vieną pergalę po kitos, o titulai ėmė byrėti kaip iš gausybės rago. Iki šiol dar kartais į ringą išeinančio boksininko statistika įspūdinga: per savo ligšiolinę profesionalo karjerą jis dalyvavo septyniasdešimtyje dvikovų ir 62 kartus šventė pergalę. Net 45 kartus dvikovas jis laimėjo varžovą pasiuntęs į nokautą.

Roy Jonesas. Vida Press nuotr.

Tačiau Roy Jonesas yra garsus ne tik bokso pasaulyje – jis yra įrašęs keletą repo albumų, o taip pat nusifilmavęs keliose juostoje, tarp jų – ir garsioje „Matricoje“. Štai tokia spalvinga asmenybė kreipėsi į V.Putiną, prašydama suteikti Rusijos pilietybę.

Portalas championat.ru pastebi, kad Roy Jonesas priklauso tai ne tokiai jau mažai kadaise sėkmingų buvusių boksininkų grupei, kurie nesugebėjo protingai susitvarkyti su savo milijoniniais honorarais ir šiandien negali pasigirti gera finansine padėtimi. Tad neturėtų labai stebinti jo planai Rusijoje, kur jis yra mėgstamas ir jau ne kartą lankęsis, vystyti kai kuriuos verslo projektus, tarp jų – ir atidaryti čia savo vardo bokso mokyklą. „Jei aš turėčiau rusišką pasą, man būtų kur kas lengviau skraidyti čia ir atgal. Čia žmonės myli sportą, ir todėl aš myliu šią šalį“, - Rusijos žiniasklaida cituoja Roy Joneso, manančio, kad sportas gali nutiesti tiltą tarp Rusijos ir Amerikos, žodžius.

„Jei jūs reikšmingą savo gyvenimo dalį ketinate susieti su veikla Rusijoje, tai, žinoma, mes tuo džiaugsimės ir su malonumu patenkinsime jūsų prašymą dėl pilietybės suteikimo“, - V.Putino žodžius cituoja championat.ru

Tačiau ne visada Amerikos boksininkų Rusijoje plėtojama veikla būdavo sėkminga. Kitas rusų leidinys „Sport Express“ primena Jameelio McLine'o atvejį. Spalvingos biografijos boksininkas (penkis metus praleidęs už grotų dėl ginkluoto apiplėšimo, Jameelis McLine'as keturis kartus mėgino tapti pasaulio čempionu supersunkaus svorio kategorijoje ir kartą – savo valstijos kongresmenu) taip pat ketino Rusijoje plėtoti verslą – prekiauti šioje šalyje sūkurinėmis vonioms ir jų įranga. Vis dėlto jam šis verslas nenusisekė, įdomu, ar pavyks Roy Jonesui?