Atrodytų, kritimas nedidelis. Bet seksualinio gyvenimo tyrinėtoja Debbie Herbenik iš Indianos universiteto (JAV) sako, jog kritimas spartėja. Viena iš galimų priežasčių įvardijama kaip elementarus nežinojimas, kodėl reikia naudotis prezervatyvu. „Daugelis mano studentų mano, kad prezervatyvas saugo tik nuo nelaukto nėštumo”, – leidiniui „Men's Health“ sakė Herbenik.

Dalis kaltės tenka ir rinkodarai. 90-aisiais ir 2000-aisiais prezervatyvai buvo kovos su ŽIV ir kitų ligų sinonimu, tačiau pastaruoju metu reklaminės kompanijos akcentuoja tik nelauktą nėštumą.
Tuo pat metu moterų tarpe auga ilgo poveikio kontracepcijos populiarumas – implantų ir į gimdą įdedamų „prietaisų”. Jų efektyvumas, siekiant išvengti nepageidaujamo nėštumo yra beveik šimtaprocentinis, tuo tarpu prezervatyvo „apsisaugojimo“ procentas siekia tik 82 proc. Jei vyras žino, kad mergina jau apsisaugojusi, jis nenaudoja prezervatyvo, nors tai yra vienintelė priemonė apsisaugoti nuo lytiškai plintančių infekcijų (LPI).

„Jeigu turėtume būdą (pas mus jo nėra), mes aptiktumėme, kad 40-60 proc. studentų yra užsikrėtę papilomos virusu. Chlamidiozės susirgimo lygis irgi yra aukštas, tačiau šios ligos neturi simptomų, todėl vyrai net nežino, kad yra užsikrėtę” – konstatuoja Herbenik. Papilomos virusas gali sukelti vėžį, o chlamidiozė – nevaisingumą.

Kita priežastis egzotiškesnė: šiuolaikinis jaunimas mokosi užsiimti seksu žiūrėdami pornofilmus, o juose vargiai matomi prezervatyvai. Be to, aktoriai dažnai ejakuliuoja ant partnerės, o jaunimas tai mėgdžioja, manantys, jog tai yra nepageidaujamo nėštumo profilaktika. Tačiau tai yra didelė klaida.
Nereikia būti genijumi, kad suprastum ,jog geriausias būdas apsisaugoti nuo LPI ir nepageidaujamo nėštumo yra prezervatyvai ir ilgos trukmės kontracepcija. „Žinoma, ilgalaikiuose santykiuose, jei abu partneriai yra ištikimi vienas kitam ir abu sveiki, svarbiausia yra nepageidaujamo nėštumo profilaktika”, – sako Herbenik.

Bet jei užsiimi seksu su keletu partnerių, ar jei neseniai pradėjai susitikinėti su nauja mergina, nereikia per daug mąstyti – saugokis. Nepatinka gumytės pojūtis? „Tokiu atveju patariu lubrikantu patepti prezervatyvą, tai turėtų pagelbėti”, – pataria Herbenik.