Po sėkmingo koncerto tu jau ruošiesi lipti nuo scenos, bet tavęs prašo pagroti dar ir nė girdėti nenori, kad tau reikia atsikvėpti. Panaši situacija iš atlikėjų gyvenimo gali nutikti ir tavo lovoje. Skirtingai nei moterims, vyrams prireikia laiko, kad jų varikliukas vėl užsivestų.

Kol tu ilsiesi, tavo organizmas atstato jėgas ir paruošia dar vienai ejakuliacijai. Šis procesas visiškai nepanašus į tai, kas rodoma karštuose filmuose apie sekso herojus: jei esi sveikas vyras ir tau jau nebe keturiolika, prireiks valandos kad atsigautum.

Aiškių laiko taisyklių, per kurį atsistatai – nėra, tačiau „Journal of Sexual Medicine“ duomenimis, procesas gali užtrukti nuo 30 minučių iki 24 valandų. Mokslininkai nėra tikri, kas tavo organizme yra atsakingas už šią pertrauką, bet mano, kad viskas dėl prolaktino – hormono, kuris išsiskiria po orgazmo ir blokuoja erekciją.

Be to, svarbūs faktoriai, darantys įtaką šio periodo trukmei – alkoholio kiekis, kurį vartoji, ir kaip dažnai masturbuojiesi. Jei tu piktnaudžiauji alkoholiu ir mėgsti su savimi pažaisti pernelyg dažnai, reiškia, kad tavo organizmas nėra pasiruošęs ugnies pliūpsniams.

Jei tau prireikia keletos dienų, kad vėl „pasikrautum“, būtinai kreipkis į gydytoją. Specialistas padės nustatyti problemas, kurios tau trukdo: tai gali būti žalingi įpročiai ir stresas, taip pat medikamentai, turintys įtaką libido, ar netgi širdies liga.