Išvaizda


Kaip ji kenčia nuo miego trūkumo? Tu turbūt pastebėjai, kad miego trūkumas priveda prie to, jog tave aplinkiniai ima vertinti kaip mažiau patrauklų ir mažiau sveiką. Tam yra mokslinis paaiškinimas: nakties miego metu oda per prakaito liaukas išskiria toksinus. „Jei tau nepavyko išsimiegoti, tie toksinai lieka organizme ir oda dėl to atrodo suvytusi ir blyški“, – sako Leslie Korridanas, Tarptautinio dermatologijos instituto atstovas.

Kaip tai sutvarkyti? Pasinaudok lengvu šveitikliu. „Šveitikliai turi valomąjį poveikį bei gerina kraujo apytaką, todėl oda gauna daugiau deguonies ir maistinių medžiagų“, – sako L. Korridanas. O su tamsiais ratilais po akimis padeda susitvarkyti specialūs kremai paakiams.

Proto gyvumas

Kaip jis kenčia nuo miego trūkumo? Tavo organizmas yra įpratęs prie paros ciklo. Kai jis išsibalansuoja, organizme pakinta cukraus bei cholesterolio kiekis kraujyje, taip pat ir širdies ritmas. Visa tai turi įtakos smegenų neurotransmiteriams ir galutinis rezultatas – vienintelė mintis: kada gi pagaliau gulsiu pamiegoti?

Kaip susigrąžinti normalią būseną? Būnant tokioje būsenoje vargu ar norėsis judėti greičiau nei reikia, tačiau truputis širdies apkrovos padės susigrąžinti proto aiškumą. „Pratimai skatina adrenalino išsiskyrimą, kuris praskaidrina protą“ – sako Williamas Kohleris, miego sutrikimų instituto Floridoje specialistas (JAV). Nusiplauk veidą šaltu vandeniu ir išlėk 5 minutėms pabėgioti aplink savo kvartalą. Giedra dienelė? Pažvelk į dangų. „Mėlyna spalva geriausiai iš visų spalvų veikia akių fotoreceptorius, kurie sukelia biocheminę reakciją, lėtinančią miego hormono melatonino išsiskyrimą.“ – aiškina miego problemų tyrėjas Bertas Jacobsonas.

Svarbiausia – nepersistenk. Valgyk po nedaug per dieną, geriausiai – lengvą maistą. Po didelės porcijos maisto tave neišvengiamai trauks į lovą miegoti. Galiausiai, dienos metu klausykis savo mėgiamos muzikos. Leidinio „Fundamental & Clinical Pharmacology“ duomenimis, tai skatina neurotransmiterių išsiskyrimą smegenyse, kurie pagyvina protą, dėmesingumą ir informacijos apdorojimo greitį.

Kūrybiškumas

Kaip tai kenčia dėl miego trūkumo? Kaip jau numanai, nakties metu tavo smegenys yra labai užsiėmusios: atsižvelgiant į neseniai atliktą tyrimą, publikuotą žurnale „Current Directions in Psychological Science“, naktimis smegenys užsiima duomenų konkretizavimu, reorganizavimu ir rekonfigūracija – būtent dėl šio proceso esi kūrybiškas, ir būtent todėl sakoma, jog rytas protingesnis už vakarą. Tiesą sakant, po bemiegės nakties tavo smegenims rytas apskritai neišaušta, ir tai atsiliepia dienos įkvėpimui – jo gali nebūti.

Kaip jį susigrąžinti? Deja, vienintelis būdas atgauti savo kūrybiškumą tai eiti pamiegoti. „Kofeinas ir neilgas miegas – labai veiksmingas derinys“ – sako Jimas Hornas, miego problemų centro direktorius (Loughborough universitetas, Jungtinė Karalystė). Tam, kad gerai išsimiegotum per pietų pertrauką, turi rasti tylią vietą su patogia kėde ir prieš miegą turi išgerti puodelį kavos. Nusistatyk žadintuvą ir 15 minučių užmiršk viską pasaulyje. Taip tu išsimiegosi ir dėl kofeino nebesijausi tarsi priblokštas – jis pradės veikti po 20 minučių nuo pirmojo kavos gurkšnio.