Rusija pradėjo antskrydžius prieš sukilėlius, tačiau vis dar lieka neaišku, iki kokio lygio Rusija yra pasiruošusi įsitraukti į karą Sirijoje. Mažiausia, ko galima tikėtis yra tai, kad šios šalies kariuomenė ir oro pajėgos ryžtingai gins tame regione įkurtas Rusijos karines bazes. Daugiausiai – kad Rusija įsitrauks į kovą tam, kad išsaugotų dabartinio Sirijos prezidento Bašaro al-Assado režimą ir padėtų jam atgauti kontrolę tam tikrose Sirijos dalyse.

Bet kuriuo atveju, Maskva sulauks pasipriešinimo. Nors ISIS savo retorikoje nėra nusitaikę į Maskvą, tačiau galima tikėtis, kad Rusijos kariuomenės buvimas Sirijoje pritrauks šios grupuotės dėmesį. Interneto leidinys „National Interest“ nurodė penkis ISIS ginklus, galinčius pridaryti bėdų Rusijai.

Infiltruoti kovotojai

2012 metų rugsėjį grupė sukilėlių įsiskverbė į Bastiono stovyklą Afganistane ir sunaikino aštuonis JAV Jūrų pėstininkų korpuso naikintuvus. Per šią ataką, kuri užtraukė didelę gėdą JAV Jūrų pėstininkų korpusui, buvo prarasta daugiausiai JAV orlaivių nuo Vietnamo karo laikų. Ironiška, kad jeigu anksčiau į užduoties vykdymą išskridęs F-35B naikintuvas būtų grįžęs į šią bazę numatytu laiku ir taip pat sunaikintas, ši sukilėlių ataka kainuotų daugiau nei milijardą dolerių.

Galima tikėtis, kad rusams pavyks užtikrinti Latakijos oro bazės saugumą. Nepaisant to, dešimtys karinių lėktuvų šioje bazėje gali pasirodyti kaip patrauklus taikinys ISIS infiltruotiems kovotojams, kurie galbūt galėtų įsidarbinti bazėje kaip paprasti darbuotojai. Rusijos orlaivių apgadinimas ar sunaikinimas žemėje galėtų duoti į ISIS rankas tokį pat propagandinį ginklą, kaip 2012 metais Talibanui davė Bastiono stovyklos ataka.

Raketos

ISIS kol kas nepademonstravo galimybių užpulti taikinius iš tolimojo nuotolio. Su ISIS siejama Sinai grupė pareiškė iššovusi keletą raketų į Izraelį, tačiau išskyrus trumpojo nuotolio minosvaidžius, tokie ginklai ISIS puolimuose nebuvo plačiai naudojami.

Kai kurios kitos Sirijoje veikiančios opozicinės grupės yra perėmusios trumpojo ir ilgojo nuotolio raketų valdymą ir panaudojusios jas kovoje. Kai kurios iš šių raketų (daugelis sukurtų pačios Sirijos) galėtų būti panaudotos Rusijos pozicijų Latakijoje užpuolimui. Kol kas Rusija dėl to neišreiškė susirūpinimo, tačiau jeigu ISIS sugebėtų perimti (pagaminti ar perkelti) panašius įrenginius šalia Latakijos, tai gali sukelti Rusijai daug problemų.

Raketos žemė-oras

ISIS kol kas neišvystė galimybių panaudoti raketas žemė-oras, nepaisant Sirijos oro pajėgų ir Koalicijos pajėgų atakų Sirijoje ir Irake. Dar daugiau, tvirti Rusijos orlaiviai galėtų atlaikyti lengvosios priešlėktuvinės ginkluotės, kurios turi ISIS, atakas.
Nepaisant to, ISIS turi keletą ginklų, kurie galėtų pažeisti Rusijos sraigtasparnius ir galimai lėtus Rusijos orlaivius. Jeigu Rusijos oro atakos bus bent iš dalies efektyvios, ISIS turės daugiau paskatų panaudoti kai kurias raketas žemė-oras, kurias įgijo per kurį laiką. Turint omenyje, kad rusai turi geresnę įrangą ir yra geriau apmokyti nei Sirijos pajėgos, be to, greičiausiai turi mažiau veikimo taisyklių nei JAV, ISIS gali pajusti poreikį pagerinti savo oro ginkluotę.

Čečėnai

Dėl į ISIS veiklą įsitraukusių Rusijos pilečių skaičiaus girdima daug gandų. Valdžios šaltinių duomenimis, jų gali būti tarp 1,8 tūkst. ir 5 tūkst., daugiausiai iš Čečėnijos. Šie kovotojai gali pakenkti Rusijai dviem būdais. Visų pirma, jie greičiausiai yra susipažinę su Rusijos karinėmis taktikomis ir procedūromis geriau nei bet kas kitas Sirijoje (netgi geriau nei Sirijos kariuomenė). Jeigu jie pasinaudotų Čečėnijos karų pamokomis, tai taptų rimta grėsme Rusijos pajėgoms.
Dar rimčiau šie čečėnai galėtų pakenkti, jeigu grįžtų į Rusiją ir vėl įžiebtų sekinantį karą, kuris du dešimtmečius buvo prikaustęs Maskvos dėmesį. Iš tikrųjų, grįžtantys kovotojai galėtų įžiebti konfliktą daugumoje Rusijos pietinių regionų ir Centrinės Azijos šalyse, kurias Rusija laiko savo įtakos zona. Nors Vakarų Europos šalys bijo grįžtančių kovotojų, tačiau Rusijai dėl to verta jaudintis žymiai labiau.

Propaganda

ISIS grėsmė dar labiau išaugo dėl efektyvios šios grupuotės propagandos mašinos. Ši organizacija parodė išskirtinius gebėjimus socialiniuose tinkluose, sugebėdama atkreipti į save dėmesį. Tai jai leido pritraukti daugiau naujų kovotojų. Tačiau daugiausiai propagandos pajėgumų ir pastangų buvo nukreipta į Vakarų valstybes bei Assado režimą.

ISIS pradėjo savo anti-rusiškos propagandos kampaniją vėlyvą 2015 metų pavasarį. Didžiulių Rusijos pajėgų dislokavimas Sirijoje didina tikimybę, kad ISIS šias pastangas ateityje dar labiau padidins. ISIS propagandos mašina turi potencialo ne tik pritraukti daugiau narių iš Rusijos ir Centrinės Azijos, tačiau ir paskatinti „nepriklausomų“ teroristų aktyvumą pačioje Rusijoje.

Išvados

Rusija Sirijoje turi labai silpnas pozicijas. Jeigu ji laimės, tai gaus nuolatinę sąjungą su labiausiai nekenčiamu žmogumi Artimuosiuose Rytuose, žlugusios valstybės lyderiu. Jeigu laimės ISIS ar kiti sukilėliai, Rusija praras savo bazes regione, jau nekalbant apie pažeminimą dėl pralaimėjimo. Iš tikrųjų, bet kuriuo atveju rizika atrodo tokia didelė, o nauda tokia menka, kad visiems kyla klausimų dėl Rusijos gebėjimo priimti racionalius strateginius sprendimus.

Bet kuriuo atveju, Maskva užsitarnaus dar didesnį islamo radikalų priešiškumą visame pasaulyje. Viena iš esminių JAV strateginės bendruomenės įžvalgų Šaltojo karo pabaigoje buvo ta, kad islamo radikalizmas galėtų sukelti problemų Vakarams, tačiau Sovietų Sąjungai jis gali pakenkti daug labiau. Daug kas pasikeitė, tačiau ši įžvalga išlieka teisinga – ISIS turi potencialą pakenkti Rusijai tokiais būdais, kokiais niekada negalėtų pakenkti JAV.