Nei vienatvė, nei skyrybos didelės žalos moters sveikatai nedaro.Tokią išvadą padarė Londono universitetinio koledžo, Londono ekonomikos mokyklos tyrėjai. Jie vieną savaitę stebėjo apie 10 000 žmonių, gimusių Anglijoje, Škotijoje ir Velse, ir padarė išvadą, kad vidutinio amžiaus niekada nuotakomis nebuvusioms moterims metabolinio sindromo (diabetas, aukštas kraujospūdis ir nutukimas) tikimybė yra lygiai tokia, kaip ir vyrams. Ir nepaisant to, kad vienišų moterų organizme daugiau vadinamųjų biomarkerių, lemiančių didesnę kvėpavimo takų problemų riziką, ši rizika joms mažesnė, nei vienišiems vyrams.

Panaši situacija ir su širdies ligų markeriais, kurių viengungiai turi 14 proc. daugiau, o netekėjusios moterys tik šiek tiek daugiau.

Tyrėjai taip pat įrodė, kad skyrybos neturi įtakos vyro ir moters sveikatai ateityje, jeigu po skyrybų jie užmezga naujus ilgalaikius santykius.

Mokslininkai taip pat pastebėjo, jog toms moterims, kurios išsiskiria tarp 25 ir 29 metų, metabolinio sindromo rizika 31 proc. mažesnė nei toms, kurios lieka santuokoje.

„Ankstesni tyrimai rodo, kad po skyrybų vyrų sveikata suprastėja, tačiau, mūsų duomenimis, ilgalaikėje perspektyvoje jų būklė stabilizuojasi ir grįžta į prieš skyrybas buvusį lygį. Įdomu, kad vyrai, kurie išsiskiria artėjant prie 40 metų ir daugiau nebeveda, turi mažiau sutrikimų, galinčių suketi diabetą, nei gyvenantys santuokoje“, – teigė vienas iš tyrėjų George‘as Ploubidisas.

Dėl daugelio medicininių ir psichologinių priežasčių santuoka buvo laikoma naudinga. Manyta, kad santuokos įkvėptos moterys rūpinasi figūra, tinkamai maitinasi ir reguliariai lankosi pas gydytojus. Be to, moterims patinka gyvento santuokoje, tai teikia joms emocinę paramą. Bet naujas tyrimas rodo, kad ir gyvenimas ne santuokoje mažai veikia žmonių sveikatą ir kad pakanka ilgalaikių santykių tam, kad žmonės būtų sveiki ir laimingi.