Skirtingai nuo priešlaikinės ejakuliacijos, paprastai apibrėžiamos kaip vyro orgazmo pasiekimas mažiau nei per 3 minutes nuo sueities pradžios, nėra laiko tarpo, apibrėžiančio vėlyvą ejakuliaciją.

„Vis dėlto didelė tikimybė, kad jūs turite šį sutrikimą, jeigu negalite pasiekti orgazmo per 20-ies minučių sueitį“, – teigia Tobias Kohleris, urologijos profesorius Pietų Ilinojaus universitete.

Statistika rodo, kad vidutinė sueities trukmė vyrui trunka apie 5 minutes, taigi 20-ies minučių sueitis yra pakankamai didelis laiko skirtumas tam, kad nurodytų galimai esančią ejakuliacijos problemą.

Panašu į jus? Štai viskas, ką turėtumėte žinoti apie tai, kodėl taip ilgai užtrunka pasiekti kulminaciją lovoje ir kaip gydyti šį sutrikimą.

Uždelstos ejakuliacijos priežastys

Ejakuliacija yra sudėtingas procesas, kuriame dalyvauja smegenys, nervinė sistema ir dubens srities raumenys. Jūsų nervai siunčia signalą iš smegenų į dubens raumenis, nurodydami jiems susitraukti ir išleisti spermą. Tačiau jeigu jūsų nervai netinkamai komunikuoja, nesvarbu ar nuo tokių ligų kaip diabetas, sklerozė ar tiesiog neišvengiamo senėjimo proceso - smegenų siunčiama žinutė „ejakuliuok dabar“ gali pasiklysti ir nepasiekti tikslo. Pasak daktaro Kohlerio, kai kurie vaistai tai pat gali turėti įtakos jūsų uždelstai ejakuliacijai.

Selektyvūs seratonino reabsorbcijos inhibitoriai, skirti gydyti depresijai, tam tikroms raumenų grupėms atpalaiduoti skirti medikamentai, priemonės skirtos pagelbėti metant rūkyti – šie ir kiti vaistiniai preparatai gali manipuliuoti jūsų smegenų neurotransmiteriais, kas gali turėti įtakos jūsų ejakuliacijos atitolinimui. Tai pat verta paminėti hormonų lygius – vaikinams su žemu testosterono lygiu ar su mažu kiekiu skydliaukės hormonų yra didesnė rizika turėti vėlyvos ejakuliacijos sutrikimų.

„Psichologinės problemos, tokios kaip nerimas, depresija, konfliktai santykiuose, seksualinė gėda, ar net baimė tapti tėvu gali trukdyti įvykti ejekuliacijai“, – sako gydytojas Kohleris.

Uždelstos ejakuliacijos pasekmės

Jūs turbūt manote, kad begalinis seksas skamba nuostabiai, tačiau dauguma vaikinų turintys uždelstos ejakuliacijos sutrikimą skundžiasi jaučiantys fiziškai išvargę sekso metu. Tiesą sakant, būtent dėl šios priežasties dauguma iš jų turi nutraukti sekso aktą taip ir nepasiekę orgazmo.

Uždelsta ejekuliacija gali varginti ne vien fiziškai, bet ir psichologiškai.
„Vyrai gali pradėti jaustis prislėgti, išgyventi nerimą dėl to, kad jiems sunku pasiekti orgazmą, kas gali virsti uždaru ciklu“, – teigia daktaras Kohleris.

Taip yra todėl, nes kuo daugiau jūs galvojate apie problemą, tuo ilgiau ji tęsiasi, o išgyvento nerimo metu jūsų organizmas gamina adrenalino hormoną ir tai yra bloga žinia jūsų varpai. Adrenalinas gali ne tik atidėti ejakuliaciją, jis tai pat gali pasunkinti apskritai pasiekti pačią erekciją.

Negalėjimas pasiekti orgazmą gali turėti neigiamos įtakos jūsų santykiams. Pasak daktaro Kohlerio, jeigu jums sunku pasiekti orgazmą užsiimant seksu su savo partnere, jūsų partnerė gali imti manyti, jog ji jums nepatraukli arba nesugeba jūsų patenkinti.

Kaip susitvarkyti su uždelsta ejakuliacija?

Pirmasis žingsnis būtų vizitas pas savo urologą, ypatingai pas tokį, kuris specializuojasi seksualinių sutrikimų klausimuose. „Paprasti urologai gali stokoti patirties sėkmingai sprendžiant tokias problemas“, – teigia gydytojas Kohleris. Klauskite savo gydytojo patarimų, kaip spręsti šią problemą arba prašykite jo nukreipimo pas specialistą.

Prieš savo vizitą pas specialistą būkite pasiruošę atsakyti į tokius asmeninius klausimus: Kaip klostosi jūsų santykiai? Kaip dažnai masturbuojatės? Priklausomai nuo jūsų atsakymų, jūsų urologas atliks jums pilnus klinikinius tyrimus, tokius kaip testosterono matavimas, skydliaukės funkcionavimo tyrimas, cukraus kiekio kraujyje nustatymas ir t.t.

Nors kol kas dar nėra iki galo patvirtintų medicinos priemonių, kuriomis būtų galima gydyti uždelstą ejakuliaciją, gydytojas gali kombinuoti skirtingus medikamentus (kabergoliną ar oksitociną) skirtingoms sutrikimo priežastims gydyti. Tokioms kaip nerimas, depresija, žemas testosterono lygis kraujyje, skydliaukės sutrikimai ir t.t. Pašalinus pavienes sutrikimo priežastis, galima jį palengvinti, galbūt net galutinai išgydyti.

„Vien medikamentinio gydymo neužtenka, tad vienas iš reikšmingiausių ir efektyviausių gydymo metodų yra specialisto konsultacija“, – teigia gydytojas Kohleris. Būtina sekso terapeuto pagalba - jums ir jūsų partnerei. Tikėkitės, kad susitikimų metu pasinersite į asmeniškiausius santykių klausimus, kas gali būti ne visada malonu, gali sukelti papildomo streso, kuris tai pat gali pasunkinti jūsų pastangas pasiekti orgazmą lovoje. Nepaisant visko, palaipsniui su jūsų paties ir partnerės pagalba, terapeutas pajėgs rasti problemos sprendimo būdus ir išmokys jus kontroliuoti jūsų nerimą sekso metu.