Brazilijai gavus teisę 2014 metais surengti pasaulio futbolo čempionatą, o šiais metais – ir olimpines žaidynes, policijos pareigūnai bent jau Rio de Žaneiro centre esančias favelas gerokai apvalė nuo kriminalinių struktūrų, be to, įsteigė čia savo centrus.

Į kai kurias favelas, pasižyminčias puikiu vaizdu į Atlanto vandenyną, įžengė nekilnojamojo turto agentūros, greitai užuodusios, kad dar neseniai garsėję kaip kriminaliniai rajonai, favelos taps romantikos ir pritrenkiančių vaizdų ieškančių turtuolių taikiniu.

Tačiau didmiestyje, kuriame yra per 800 favelų, tokiomis sėkmės istorijomis gali pasigirti tik atskiri kvartalai. Kituose lūšnynuose, esančiuose toliau nuo miesto centro ir nuo prie akis atsiveriančių nuostabių vaizdų, gyvenimas verda kaip ir vaizduojama pagarsėjusiame filme „Dievo miestas“: ginkluotos paauglių gaujos, prekiaujančios narkotikais, kariauja ir tarpusavyje, ir su į favelas užklystančiais policijos pareigūnais. Mirtis ir kraujas čia vis dar dažnas reiškinys ir gaujos nė nemano iškelti rankų.

Prieš pat prasidedant olimpiadai fotonaujienų agentūra AP paskelbė fotografo Felipe'o Danos reportažą, pasakojantį apie favelų nūdieną. Tiesa, dalį nuotraukų dėl jose užfiksuotų šiurpių akimirkų kiek vėliau fotonaujienų agentūra pašalino.