Naftos eksportuotojų derybas Katare nutraukė Saudo Arabijos princas Mohammadas bin Salmanas, šios šalies karaliaus sūnus.

Kiek princų yra pasaulio absoliutinėje monarchijoje, kiek jie įtakingi ir kas iš tiesų valdo šalį?

Mohammadas bin Salmanas ministro ir teismo vadovo postus. Bet kadangi kiekvienas karalius nuo pirmtako neatsilikdavo žmonų skaičiumi ir dažnai jas lankydavo, šiuo metu Saudo Arabijoje princų gausu, kaip ir naftos.

Princų šalyje – daugiau nei 200, tikslaus skaičiaus niekas nenurodo (įdomiausia, kad yra ir princesių, bet jos realios galios ir įtakos neturi). Na o karalius iš viso turi daugiau nei 25 tūkst. giminaičių.

„Žinoma, ne visi giminaičiai ir netgi ne visi princai gali dalyvauti valstybės valdyme, – aiškino Rusijos mokslų akademijos Orientalistikos instituto darbuotojas Andrejus Korotajevas. – Jų įtaką lemia priklausymas klanui, kurio narius sieja artima giminystė iš motinos pusės.“

Šiuo metu naftos pramonei ir jėgos struktūroms vadovauja karaliaus sūnūs ir sūnėnai, taip pat broliai, su kuriais Salmaną bin Abdulą Azizą sieja tas pats tėvas ir ta pati motina Hassa bint Ahmed bin Mohammad Al Sudairi. Valdančiąją grupę taip ir vadina – „Sudairi klanu“.

„Nors visus postus valstybėje užima karaliaus skiriami giminės atstovai, Saudo Arabijos monarchija vis tik išsaugo giminišką sąrangą, nuo pat pradžių buvusią pas arabus, – pasakojo A. Korotajevas. – Sostas pereina ne iš tėvo sūnui, o dažniausiai – iš brolio broliui. O galutinį sprendimą, kas vertas sosto, priima Šeimos taryba. Pagrindinė jos užduotis – sureguliuoti pykčius, nesutarimus, taip pat neleisti per daug sustiprėti nė vienam klanui.

Vienintelė legali opozicija šalyje – „jaunų princų grupė“. Jie vadovauja daugeliui žinybų, užima aukštas pareigas gubernijose, ginkluotosiose pajėgose, nacionalinėse gvardijose, specialiosiose tarnybose, užsiima verslu. Išsilavinimą įgiję Vakaruose „jauni princai“ nepatenkinti šalies vadovavimo kursu, siekiant išsaugoti islamiškas tradicijas. Neformalus princų lyderis – Al Validas bin Talalis. 2016 m. jo turtas vertinamas 17 mlrd. JAV dolerių. Jis turi rūmus šalies sostinėje Rijade, kuriuose yra 317 kambarių, 8 liftai ir daugiau nei 500 televizorių.

Ypač išsiskyrė 29 m. princas Madžidas Abdulazizas. Jį kaltino priekabiavimu trys vilos Kalifornijoje namų tvarkytojos. Moterys pasakojo, kad princas laikė jas nelaisvėje ir liepdavo ateiti apsinuoginus. „Rytoj rengiu vakarėlį, jame darysi viską, ką liepsiu arba liepsiu tave nužudyti“, – sakė princas savo aukoms. Jis visą laiką uostė kokainą.

„Jei artimiausiu metu stipriai nepadidės naftos kainos, Saudo Arabija neišvengs politinės audros, kurioje ne paskutinėje vietoje bus princų kova už valdžią“, – mano A. Korotajevas.