Kaip gi sausumos pajėgų balansas galėtų atrodyti 2030 m.? Nors prognozuoti iš tiesų sudėtinga, ypač kalbant apie ateitį, vis dėlto keli palyginti nesudėtingi klausimai padės tinkamai atlikti analizę, rašo nationalinterest.org.

Ar kariuomenė turi prieigą prie šalies išteklių, įskaitant inovatyvią technologijų bazę? Ar kariuomenė gali užsitikrinti pakankamą politinę paramą nesileisdama į kompromisus dėl savarankiškumo?
Ar kariuomenė turi prieigą prie patirtimi grįstų mokymų? Ar turi galimybę mokytis ir tobulėti realiomis sąlygomis?

Šie klausimai padeda suvokti, kad 2030 m. sausumos pajėgos bus labai panašios į daugumą šiuo metu galingiausių kariuomenių, o pasikeitimų vertėtų tikėtis nebent nežymių.

Indija

Šios valstybės kariuomenė pasirengusi stoti šalia pasaulio elitinių sausumos pajėgų. Indijos kariuomenei teko vykdyti skirtingo intensyvumo mūšių: malšinti maoistų sukilimą šalies viduje, pakistaniečių remtą sukilimą Kašmyre ir daugybę kitų smulkesnių operacijų šalies viduje. Tuo pačiu Indijos kariuomenė išlieka puikiai pasirengusi didelio intensyvumo kovai su Pakistanu, ilgą laiką patvirtinanti būtinybę realistiškiems kovos mokymams. Visos šios patirtys padėjo patobulinti ir paversti karines pajėgas efektyvia priemone Naujojo Delio užsienio ir vidaus politikai užtikrinti.

Nors Indijos kariuomenė vertinant įrangą atsilieka nuo varžovų daugeliu atžvilgių, šiuo metu Indija turi prieigą beveik prie visų karinių technologijų. Rusija, Europa, Izraelis ir Jungtinės Valstijos parduoda ginklų Indijai ir tokiu būdu papildo augančią karinę šalies vidaus pramonę. Nepaisant poreikio konkuruoti su oro ir jūrų pajėgomis, Indijos sausumos pajėgos turėtų turėti didesnę prieigą prie pažangių technologijų ateityje nei turėjo praeityje, kad jų svarumas dar labiau išaugtų.

Prancūzija

Iš visų Europos šalių Prancūzija, tikėtina, išliks pajėgiausia kariuomene ateityje. Prancūzija lieka ištikima savo kaip svarbios veikėjos pasaulio politikoje vaidmeniui ir akivaizdžiai mano, kad šiam vaidmeniui išsaugoti jai reikia stiprių sausumos karinių pajėgų. Ateityje šios šalies pozicija turėtų išlikti tokia pat, o galbūt net ir dar aktyvesnė.

Prancūzijos karinė pramonė išlieka tvirta tiek šalies viduje, tiek ir už jos ribų. Prancūzijos sausumos kariuomenė turi modernią vadovybę bei komunikacijos įrangą ir suteikia paramą daugumai ES pajėgų. Be to, Prancūzijos sausumos kariuomenė gali didžiuotis puikia karine technika, ypač tankais ir artilerija. Prancūzijos valdžios atsidavimas išsaugant stiprią šalies ginklų pramonę taip pat naudingas kariuomenei.

Prancūzijos kariuomenė turi svarbios patirties vykdant įvairias karines operacijas. Šios šalies kariai vyko į Afganistaną ir Šiaurės Afriką, reguliariosios ir elitinės pajėgos teikė paramą vietos gyventojams ir kovojo su priešininkais. Prancūzijos sausumos pajėgas remia dvi kitos Prancūzijos karinių pajėgų šakos. Karinis jūrų laivynas pasižymi neįtikėtinai aukšto lygio ekspediciniais pajėgumais, o karinės oro pajėgos itin daug dėmesio skiria paramos operacijoms. Ši profesionali kariuomenė gali būti sėkmingai dislokuojama skirtingose teritorijose.

Rusija

Šios šalies kariuomenė patyrė reikšmingų transformacijų Šaltojo karo pabaigoje, prarado didžiąją dalį prieigos prie resursų, politinio užtarimo ir žmogiškųjų išteklių. Karinis pramonės kompleksas, rėmęs Raudonąją armiją, žlugo, o karinėms pajėgoms liko pasenusi prastos būklės įranga. Štai tokios būklės karinėms Rusijos pajėgoms teko leistis į kovas malšinant neramumus Čečėnijoje ir kituose šalies kampeliuose.

Žinoma, ne visos problemos nuo to laiko buvo išspręstos. Rusijos ekonomikos augimas suteikė galimybę skirti kariuomenei didesnių investicijų. Reforma, itin stipriai palietusi elitines pajėgas, padėjo Rusijai nugalėti Čečėnijos kare. 2008 m. Rusijos kariuomenė davė miklų atkirtį Gruzijai, o 2014 m. įsiveržė į Ukrainos teritorijoje esantį Krymą. Visus šiuos karinius veiksmus būtų galima pavadinti Rusijos galios atgavimo karu - konfliktu, kuris galimai dar nesibaigė. Rusijos kariuomenei ir toliau tenka esminis vaidmuo Maskvai tvarkantis artimiausiose užsienio šalyse, nors porą pastarųjų metų sausumos pajėgos šiek tiek užleido pozicijas kariniam laivynui ir oro pajėgoms.

Rusijos kariuomenė galią išsaugos ir 2030 m., tačiau neišvengiamai susidurs su rimtomis problemomis. Prieiga prie technologijų ateityje gali tapti rimtesne problema. Sovietinių laikų karinė pramonė visiškai išseko, taigi šios šalies sausumos pajėgoms akivaizdžiai trūksta inovacijų. Ateityje gali kilti problemų ir dėl karių, nes kariuomenės sistema ganėtinai paini. vis dėlto Rusijos kaimynystėje esančioms šalims ir toliau baimę kels šios šalies karinių pajėgų dydis ir galia, ypač vykdant taip vadinamąsias hibridines operacijas.

JAV

Jungtinių Amerikos valstijų kariuomenė bent jau nuo 1991 m. pelnytai gali būti vadinama pavyzdine. 1991 m. ir 2003 m. pergalės prieš Irako karines pajėgas vis dar išlieka įspūdingiausiomis sausumo pajėgų pergalėmis nuo Šaltojo karo pabaigos laikų. Pastaruosius 15 metų JAV kariuomenė tęsia operacijas Irake ir Afganistane, o specialiųjų pajėgų dalinių pasiekiamai dar įspūdingesni.

JAV kariuomenė ir toliau pasižymi prieiga prie karinių inovacijų. Tiesa, dėmesiu ir resursais sausumos pajėgoms tenka dalintis su kariniu jūrų laivynu, oro pajėgomis ir jūrų pėstininkais. Nors dalis šių pajėgų naudojamos karinės įrangos dar mena Šaltąjį karą, vis dėlto kelis kartus ji buvo atnaujinta ir šiuo metu atitinka visus moderniai ginkluotei keliamus reikalavimus.

Be to, JAV sausumos pajėgos turi 15 metų kovos su terorizmu patirties, o tai ilgiausias karinių operacijų periodas bent jau po karų Indijoje. Be jokios abejonės, ši patirtis susijusi ir su tam tikrais kylančiais pavojais. Nepaisant visų šių JAV sausumos pajėgoms tenkančių iššūkių, 2030 m. jos vis dar pelnytai bus vadinamos galingiausiomis pasaulyje.

Kinija

Nuo XX a. dešimtojo dešimtmečio šios šalies karinės sausumos pajėgos (Liaudies išsivadavimo armija) patyrė rimtų reformų ir netgi tapo ne tik karine, bet ir komercine organizacija, kontroliuojančia daugybę mažų verslo subjektų.

XX a. dešimtajame dešimtmetyje ir pačioje XXI a. pradžioje Kinijos sausumos pajėgos gavo prieigą prie finansavimo ir inovatyvių technologijų sektoriaus, taigi Liaudies išsivadavimo armija tapo modernia karine struktūra. Kaip ir JAV atveju Kinijos sausumos pajėgos resursais ir finansavimu dalinasi su kitomis šalies pajėgomis. Laikai, kad Liaudies išsivadavimo armija klestėjo jūrų ir oro pajėgų sąskaita, baigėsi.

Šioje srityje atlikta reforma apėmė įrangos modernizavimo projektus, realybę atspindinčius mokymus ir veiksmus, skirtus pajėgų profesionalumui didinti. Nors Kinijos sausumos pajėgų gaunamas finansavimas neprilygsta atitinkamam JAV pajėgų gaunamam finansavimui, tenka pripažinti, kad Liaudies išsivadavimo armija turi prieigą prie beveik neribotų žmonių resursų. Vis dėlto yra dalykas, kurio šioms pajėgoms tikrai trūksta – tai tikrų karinių veiksmų patirtis. Šios šalies kariuomenė nuo Kinijos ir Vietnamo karo laikų nedalyvavo jokiose reikšmingesnėse karinėse operacijose. Vis dėlto nėra jokių priežasčių manyti, kad dabartinės Kinijos sausumos pajėgų modernizavimo tendencijos ir reformos iš esmės galėtų keistis artimiausius 15 metų.