Pirmoje lietuviškoje knygoje apie stilių stilistė pažada, kad daugiau nebereikės sukti galvos dėl „neturiu ko apsirengti“, tiesiu ir žemišku stiliumi pažeria įdomių ir naudingų patarimų apie tai, kaip pirkti, kad visada turėtum ką rengtis, kaip neišleidžiant milijono atrodyti puikiai, kaip pertvarkyti spintą, kad iš jos ištraukus bet kurį drabužį žinotum, su kuo jį dėvėti.

Apie didžiausias lietuvių stiliaus klaidas, patarimus, kaip jų išvengti, apie tai, kaip gimė mintis juos sudėti į vieną knygą, ką joje ras kiekviena moteris ir kaip galės panaudoti vyriškosios lyties atstovai, kalbamės su pačia autore.

- Kaip gimė mintis parengti šią knygą? Kiek laiko ją rengėte?

- Vieni turi svajonę pastatyti namą, kiti – apkeliauti pasaulį. Mano svajonė buvo parašyti knygą. Dažnai vyrui sakydavau, kad vieną dieną parašysiu apie stilių, o jis juokdavosi, sakydavo, apie ką gi tu rašysi. O štai vieną dieną gavau pasiūlymą iš leidyklos. Manau, tiesiog likimas sudėliojo viską taip, kaip norėjau.

Esu skubantis, lekiantis žmogus, tačiau knygai parengti laiko suradau. Kartais palikdavau sūnų, vyrą ir lėkdavau rašyti kur nors atskirai, kartais imdavau laisvadienių tam, kad galėčiau rašyti. Vienas pusmetis rašymo prasme buvo aktyvus, kitas – pasyvus. Tai galiu teigti, kad knygą rengiau gerą pusmetį.

- Kokiam skaitytojui ši knyga skirta? Besidominčiam stiliumi ar stiliaus „naujokui“?

- Aš stengiuosi būti arti žmonių. Ši knyga skirta tiems skaitytojams, kurie siekia gerai atrodyti, tiems, kuriems svarbu, kaip jie atrodo. Tai – lyg instrukcija, padedanti atsakyti į klausimą, ką apsivilkti šiandien. Tiksliau jį išvis panaikina iš mūsų gyvenimo.

- Kaip gimė knygos pavadinimas ir iš kokių skyrių ji sudaryta?

- Pavadinimas gimė tiesiog dalinantis idėjomis apie tai, koks jis būtų patrauklus skaitytojams. Vieną kartą tiesiog kalbantis sugalvojau žodį „spintologija“.

Knyga sudaryta iš 13 skyrių, kurie sudėlioti logine tvarka. Yra skyrius apie kūno proporcijas, ką rinktis, kad atrodytum gerai, apie shopping‘ą, yra skyrius besilaukiančioms, apie proginius drabužius, apranga pagal amžių yra skyrius ir vyrams. Stengiausi, kad ši knyga būtų naudingesnė kuo didesnei auditorijai. Knygoje siekiu atsakyti į bene labiausiai moteris dominantį klausimą – ką daryti, kad atrodytum gerai, o tavo spinta būtų tvarkinga. Knyga pasako, kad nebūtinai turi turėti daug rūbų, kad atrodytum puikiai.

- Ar knygoje naudingos informacijos ras ne tik moterys, bet ir vyrai?

- Manau, kad taip. Visgi, ši knyga labiau skirta moterims, nes dažniausiai jos perka ir vyrams. Be to, manau, kad knyga bus puiki idėja vyrui, nežinančiam, ką padovanoti savo antrai pusei.

- Ar pati dažnai „neturite, ką apsirengti“? Ar stilistėms ši problema nekyla?

- Aš ir moteris, ir žmogus. Žinoma, man ši problema kyla rečiau, tačiau nepabėgu nuo jos. Ypač susidūrus su nėštumu, kūno linijų pokyčiais, kai reikia pasipuošti vakarėliui ar kitai svarbiai progai. Visgi, aš pati visada renkuosi paprastą, gan „uniformišką“ stilių: džinsai, marškiniai, švarkai. Vargu ar kas kreiptųsi į stilistę su mėlynos spalvos plaukais.

- Ar ši knyga gali atstoti stilisto konsultacijas?

- Aš juokauju, kad ši knyga atima mano klientus. Jeigu taip ir yra, vadinasi, padariau gerą darbą – sukūriau vadovėlį. Kita vertus, matematikos vadovėlių yra daug, o mokytojai niekur nedingo. Tad manau, kad tarp mano klientų išliks tie, kurie perskaitys knygą, tačiau norės labiau įsigilinti į savo stiliaus išlaikymą.

- Kaip žinoti, kada reikia kreiptis į stilistą, o kada galima išsiversti be jo paslaugų? Ką reikia žinoti prieš kreipiantis į stilistą?

- Manau, kad žmonėms kreiptis į stilistą reikėtų tada, kai per daug laiko praleidžia sukdami galvą, ką apsirengti, kai mato, kad spintoje - „balaganas“. Taip pat tada, kai užvaldo beviltiškumo jausmas. Kai kuriems žmonėms užtenka apsilankyti kartą, kad suprastų, kur jų problema. O tiems žmonėms, kurie nesikreipia, mano nuomone, ir nereikia stilisto paslaugų. Jeigu suprantate stilisto vertę, jūs ir kreipsitės, o jeigu nenorite jo klausyti, tai kam mokėti pinigus ir negauti naudos?

Kreipiantis į stilistą, reikia žinoti, ko iš tiesų norite. Panašiai kaip einant pas stomatologą – einame arba profilaktiškai pasitikrinti, arba taisyti dantų. Taip ir ateidami pas mane, turite žinoti, ar norite tik pagalbos ir konsultacijų, ar siekiate radikaliai keisti savo aprangą, spintą, apsipirkimo įpročius. Svarbiausia žinoti, ko tikitės iš to stilisto, ir jam tai sakyti, o ne tylėti ir leisti, kol jis sugalvos priežastis, dėl ko pas jį atėjote.

- Kokias lietuvių stiliaus klaidas pastebite, kokios jiems būdingiausios, o kuo stiliaus prasme lietuviai gali didžiuotis?

- Manau, kad lietuviai bijo rizikuoti, vengia ryškių spalvų ar drąsesnių sprendimų. Dar vienas dalykas – dažnai žmogų, ypač moteris, valdo amžius. Moterys arba nedrįsta jo atskleisti, arba galvoja, kad yra pasiekusios tą amžių, kai kažko negali dėvėti. Dažnai vidutinio amžiaus moterys, turinčios vaikų, sako, kad kuriems drabužiams yra per senos. Arba, priešingai, vienišos moterys, perkopusios penktą dešimtį, dažnai galvoja, kad joms vis dar šešiolika. Be to, lietuviai dažnai rengdamiesi svarsto, ką apie jų stilių pasakys kiti.

Kalbant apie teigiamus stiliaus dalykus – lietuvių rūbai yra švarūs ir tvarkingi. Mes nemėgstame perkrauti savęs detalėmis, moterys stengiasi domėtis, kokios tendencijos vyrauja pasaulyje ir jų laikytis. Moterys dažnai mėgsta klasikinį stilių.

- Su kokiomis klientėmis sunkiausia, su kokiomis lengviausia dirbti?

ž Sunkiausia su tokiomis klientėmis, kurios nežino, ko nori, bet reikalauja daug ir visiškai neklauso patarimų. Arba neišmano, ką sako, bet savo nuomonę reiškia kiekviename žingsnyje.
Lengviausiai su tomis, kurios žino, ko nori, ir siekia to tikslo kartu su manimi. Būna ir tokių klienčių, kurios neturi tikslo, nežino, ko nori, bet visiškai pasitiki manimi, kaip specialiste.

- Koks, jūsų nuomone, geriausias patarimas, pateikiamas knygoje? Galbūt galėtumėte pasidalinti?

- Patarimas labai paprastas – visada galvoti, kas tinka jums, o ne apie tai, kas madinga. Nereikia vergauti madai, daiktams, parduotuvėms. Asmuo turi viską valdyti pats. Jeigu jums netinka vienas ar kitas madingas rūbas, jo nepirkite ir nedėvėkite. Vaikydamasis mados, žmogus gali dažnai atrodyti kaip kvailys. Manau, kad pats žmogus turi valdyti situaciją, o ne vadovautis primestomis taisyklėmis.

- Kaip manote, kokiose situacijose jūsų knyga gali būti pritaikoma?

- Manau, kad ši knyga gali būti pritaikoma įvairiose situacijose, o labiausiai tada, kai atsidarai spintą ir galvoji, ką apsivilkti. Knyga padės taip susitvarkyti spintą, kad nekiltų klausimų, ką apsivilkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)