Kovo 24 ir 25 dienomis visi ištroškę Lietuviškos ir pasaulio mados naujovių rinksis sostinės Šiuolaikinio meno centre į kasmetinį alternatyvios mados festivalį „Mados infekcija“, kur Lietuvos, Prancūzijos, Italijos ir Didžiosios Britanijos dizaineriai platins mados „virusą“.

Sandra Straukaitė pristatys naują požiūrį į klasiką

Festivalio idėjos autorė Sandra Straukaitė ruošia festivaliui naują kolekciją ir teigia, kad „Mados infekcija“ — tai festivalis, pristatantis ne mados dabartį, o mados rytojų.

- Kokie buvo pagrindiniai šių metų kriterijai atrenkant kolekcijas „Mados infekcijai“?

- Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais svarbiausi kriterijai buvo naujoviškumas, originalumas, kokybė. Mūsų renginio tikslas yra ne pristatyti esamas garsias mados pasaulio žvaigždes, o pristatyti būsimas žvaigždes, perspektyvius ir talentingus dizainerius ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio.

- Ar ilgai teko įkalbinėti užsienio dizainerius dalyvauti „Mados infekcijoj 2006“?

- Kviečiant dizainerius mes bendradarbiavome su Britų Taryba, Prancūzijos bei Italijos ambasadomis, taigi didelių sunkumų neiškilo. Britų Tarybai tarpininkaujant šiais metai į „Mados infekciją“ atvyks du Didžiosios Britanijos dizaineriai - Avshalom Gur ir Osman Yousefzada, jie pristatys kolekcijas, kurios buvo pristatytos Londono madų savaitės metu. Iš Prancūzijos šiemet sulauksim Richard Rene, o iš Italijos — Massimo Crivelli kolekcijų.

- Kodėl šiemet į festivalį buvo pakviesti dizaineriai iš Anglijos, Prancūzijos ir Italijos?

- Šiemet mes dar planavom pakviesti dizainerius ir iš Belgijos, Turkijos bei Ispanijos, bet dėl įvairiausių nesklandumų to padaryti nepavyko. Bet galim užtikrinti, kad šiemet dalyvaujantys užsienio dizaineriai pristatys tikrai skirtingas ir atspindinčias jų šalių mados ypatumus kolekcijas.

- Kokios nuotaikos vyraus šiemet „Mados infekcijoj 2006“?

- Galiu pasakyti tik vieną, kad tos nuotaikos bus visiškai skirtingos, negu praeitų metų „Mados infekcijoje“. Dar šių metų festivalyje apsilankys daug svečių iš užsienio, tarp kurių bus ir Londono madų savaitės įkūrėjas.

- Jūs „Mados infekcijai 2006“ ruošiat naują kolekciją, kokia jinai bus?

- Tai bus rudens-žiemos kolekcija vyrams ir moterims, susidedanti iš 20 – 30 modelių. Dar galiu pasakyti, kad tai bus naujas požiūris į klasiką.

Renata Mikailionytė: „Mados infekcija“ - tai ne renginys, iš kurio galima uždirbti.

Festivalio prodiuserė Renata Mikailionytė teigia, kad šių metų „Mados infekcija“ didžiausia ir turtingiausia iš visų anksčiau vykusių.

- „Mados infekcija“ šiemet vėl bus surengta ŠMC, ar ši šiuolaikinio meno Lietuvoje tvirtovė labiausiai tinka šiuolaikinės mados tendencijoms pristatyti?

- Jei bendrai paskaičiavus, tai ši mados infekcija bus ketvirta, kuri įvyks ŠMC, dar dvi buvo surengtos „Forum Palace“. Vilniuje labai sunku surasti tinkamas patalpas tokio masto mados renginiui kaip „Mados infekcija“, o didžioji ŠMC salė labiausiai atitinka visus keliamus reikalavimus.

- Ar daug šiais metais gavote paraiškų iš pradedančiųjų dizainerių?

- Paraiškų iš jaunų dizainerių su kiekvienas metais vis padaugėja, bet mes stengiamės išlaikyti aukštai pakeltą festivalio kartelę, dėl to atrenkam tik geriausius darbus. Šiemet festivalyje debiutuos keturi nauji dizaineriai.

- Kiekvienais metais „Mados infekcijos“ didžiąją programos dalį sudaro tų pačių dizainerių pasirodymai, ar šio renginio senbuviai neatima jauniems dizaineriams galimybės pasirodyti?

- Ne, jokiu būdu, kaip tik tai labai geras stimulas jauniems dizaineriams siekti tobulybės savo kūryboje, ieškoti originalių sprendimų, kartu užtikrinant sau vietą tarp jau žinomų Lietuvos dizainerių.

- Nekilo minčių praplėsti ši renginį ir vietoj dviejų dienų skirti jam tris dienas?

- Tai mūsų svajonė, kad renginys truktų tris dienas ir kad daugiau dizainerių turėtų galimybę pristatyti savo kolekcijas. Tikiuosi, mes ją kada nors įgyvendinsim.

-Kasmet lengviau ar sunkiau rengti „Mados infekciją“?

- „Mados infekcija“ nėra renginys, iš kurio galima uždirbti pinigų, tai ne koncertas su žinomais atlikėjais. Tai festivalis, pristatantis mados naujoves ir lietuviškos mados pasaulį. Todėl labai svarbi yra rėmėjų ir įvairių institucijų pagalba rengiant šią mados ir stiliaus šventę. Ir jeigu pačioje pradžioje mums tekdavo ilgai pristatinėti šį renginį potencialiems rėmėjams, tai dabar mes džiaugiamės, kad šiandien „Mados infekcija“ tapo bene vieninteliu Lietuvoje panašaus masto mados renginiu, apie kurį jau žino ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Taigi galiu teigt, kad su kiekvienais metais vis lengviau rengti „Mados infekciją“, nes dauguma žmonių supranta šio festivalio svarbą.

Festivalio senbuviai Sonata Bylaitė ir Vitalis Čepkauskas šiemet pristatys dvi kolekcijas vienoje.

Žinomas Sonatos Bylaitės ir Vitalijaus Čepkausko dizainerių duetas šiemet išsiskyrė, po to susijungė ir taip sukūrė kolekciją „Du“.

- Kas jums yra „Mados infekcija“?

V. Čepkauskas: Tai vieta, kur aš galiu ne tik pristatyti savo darbus, bet ir prisistatyti kaip kūrėjas. „Mados infekcija“ – tai meninis projektas, skatinantis ir dizainerių, ir žiūrovų kūrybiškumą.

- Kuo šiemet nustebinsit „Mados infekcijos“ žiurovus?

V. Čepkauskas: Mes su Sonata pristatysim naują kolekciją, skirtą vyrams ir moterims, kuri bus sudaryta iš 20 modelių. Kurdami šią kolekciją mes su Sonata specialiai išsiskyrėm: dešimt modelių sukūrė ji, o dešimt — aš. Tai turėtų suteikti kolekcijai įdomų kontrastą, tokį vyriškumo ir moteriškumo kontrastą, kurį mes pavadinome „Du“.

- Jūsų kolekcija skirta kasdieniniam nešiojimui, ar vis dėlto tai yra meno kūrinys?

V. Čepkauskas: „Mados infekcijoje“ mes stengiamės parodyti savo meniškąją pusę ir pristatyti tuos darbus, kurie yra mūsų saviraiška. Mums neįdomu pristatinėti savo kasdieninio darbo vaisius. Šiam festivaliui ruošiamės visus metus ir todėl stengiamės pristatyti tikrus meno kūrinius.

Gabrielė Januškevičiūtė sugrįžta į „Mados infekciją“

Praleidusi praeitų metų „Mados infekciją“ dėl malonių motinystės rūpesčių, dizainerė Gabrielė Januškevičiūtė šiemet sugrįžta į festivalį.

- Ar smagu vėl sugrįžti į „Mados infekciją“?

- „Mados infekcija“ — tai smagus ir jaudinantis renginys, leidžiantis ne tik pristatyti savo darbus, bet ir suteikiantis galimybę pamatyti naujus užsienio dizainerių darbus. Tai pat tai yra smagi proga susitikti ir pabendrauti daugumai Lietuvos dizainerių.

- Ką šiemet pristatysit „Mados infekcijoj“?

- Kaip tik dabar kuriu naują kolekciją, kurios dalį, jei suspėsiu, pristatysiu „Mados infekcijos“ žiūrovams. O taip pat planuoju parodyti kolekciją, kurią jau spėjau pristatyti Paryžiaus ir Tokijo publikai. Tai bus lietuviškais etnografiniais motyvais paremta kolekcija su daugybe stilizuotų liaudiškų raštų. Kurdama šią kolekciją naudojau šimtaprocentinę lino medžiagą, daug eksperimentavau su medžiagos spalvinimu. Mano tikslas buvo ne perkelti į podiumą lietuvių tautinį drabužį, bet įdomiai jį interpretuoti ir sukurti šiuolaikišką ir madingą rūbą, pritaikytą kasdieniniam nešiojimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją