Parodoje bus eksponuojama 10 išskirtinių mamų suknelių: nuo veliūrinio kostiumėlio, kurį nelygiomis siūlėmis siuvo nuotakos mama prieš 30 metų, iki iš JAV siųstos tiulio suknelės su „Swarovski“ kristalais.

Savo mamos itin saugomą suknelę parodai skolina ir vedybų planuotoja Laura Vagonė. Kartu su fotomenininke Rūta Rylaite–Švelne parodos organizatorės Armina Staniulienė ir Simona Krasauskienė surengė naują eksponuojamų suknelių fotosesiją, kuriai pozavo suknelių šeimininkių dukros, rašoma pranešime spaudai.

Dukros su mamų suknelėmis jautėsi ypatingai

„Fotosesijos idėja gimė perskaičius vienos iš eksponuojamų suknelių savininkės viltį, kad vieną dieną jos suknelę vilkėtų jos dukra. Perskaitėme ir per penkias minutes suplanavome fotosesiją“, – atskleidžia parodos organizatorės Armina ir Simona. Vyko dvi fotosesijos – viena Kaune, kita Vilniuje, ir abiejų metu emocijų buvo nemažai.

Pačios merginos vos tvardė ašaras pozuodamos su mamų suknelėmis, o antrojoje fotosesijoje Vilniuje dukrą atlydėjusi mama stebėdama procesą negalėjo patikėti savo akimis ir fotografei prisipažino, kad tai geriausia dovana artėjančios mamos dienos proga.

„Šį projektą buvo be galo įdomu įamžinti, matyti spindinčias dukrų akis, jau suaugusių, susituokusių, kai už lango ta pati mama sūpavo anūką. Gali tik įsivaizduoti kokios emocijos aplanko matant savo dukrą ir prisimenant savo vestuvių dieną“, – apie projektą ir dalyvavimą jame pasakojo fotografė Rūta Rylaitė−Švelnė.

Eksponuojamoms suknelėms daugiau nei 30 metų

Parodai paskolintas vestuvines sukneles mamoms ir močiutėms siuvo jų mamos arba miestelio siuvėjos, modeliavo jos pačios ar su draugių pagalba, nėrė ar siuvosi taip pat pačios to meto nuotakos. L. Vagonė sako, kad jos mamos suknelė buvo siūta pas seną kaimynę siuvėją pagal specialų užsakymą: „Mano mamos Rimantos vestuvės vyko daugiau nei prieš keturiasdešimt metų – tuomet jai buvo aštuoniolika, tad vestuvinė suknelė buvo ne tik gražus rūbas, bet ir laisvės bei atsiskyrimo nuo tėvų simbolis. Aštuoniolikos išvykau gyventi į Vilnių, o suknelė – kartu su manimi, nes norėjosi ją saugoti“, – prisiminimais dalijasi L. Vagonė.

Įdomiausia, kad dažniausiai šias sukneles mamos ir močiutės laikė ypatingai: ąžuolo dėžėse, spintoje specialiuose maišuose, viena suknelė net turėjo savo kambarį. Viena mama prisipažino, kad vestuvinę suknelę laikė specialiame lininiame maiše ir kasmet vis keisdavo jo kvapiklius, kad ištraukus tą suknelę, kai dukra tekės, suknelė kvepėtų levandomis.

Juditos Valentukonytės mamos Daivos suknelė tarsi šeimos narė jau trisdešimt metų – net tada, kai šeima gyveno bendruose namuose, viename kambarėlyje, ji turėjo savo vietą.

Vėliau keliavo iš nuomojamo būsto į nuosavą butą, o iš jo į nuosavą namą, kur ji vietą rado prosenelės autentiškoje ąžuolinėje spintoje. Galbūt ši suknelė yra tokia ypatinga ne tik dėl to, kad primena vestuvių dieną, kuri padovanojo laimę visam gyvenimui, bet ir todėl, kad ją pasiuvo jos nuostabi močiutė. Visų suknelių istorijas papasakos pačios mamos arba dukros, sukneles ir fotosesijos nuotraukas kviesime apžiūrėti parodos metu, kurios atidarymas jau šį šeštadienį, gegužės 7 d., 11 val. PPC „Ozas“ renginių aikštėje.

Antrąjį gegužės savaitgalį, 7−8 dienomis, PPC „Ozas“ rengiamas pirmasis POP-UP butikas „Nuotakos spinta“, kuriame savo sukneles prie altoriaus dar kartą išlydės 150 nuotakų. Naujų šeimininkių ieškos Elie Saab, Juozo Statkevičiaus, „Tiulio fėjos“, Roberto Kalinkino, Egidijaus Sidaro, Liutauro Salasevičiaus, Airidos Skrickienės, Egidijaus Rainio, Kęstučio Rimdžiaus ir kitų kūrėjų suknelės. Butikas pradės veikti iškart po parodos „Mano mamos vestuvinė suknelė“ atidarymo.

Į parodos atidarymą pakviesta daugiau nei 100 vestuvių industrijos atstovų: stilistai, fotografai, videografai, planuotojos, suknelių salonų ir mados namų savininkai ir visi besidomintys vestuvinėmis suknelėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją