Įmonės „Levi Strauss & Co.“ generalinis direktorius Chipas Berghas tvirtina, kad turime liautis skalbę džinsus, nes taip elgdamiesi tausojame gamtą – neeikvojame vandens ir elektros energijos. Į klausimą, ar džinsus skalbti, ar ne, bandoma atsakyti „The Independent“ skelbiamoje apžvalgoje. „Tie, kurie nuolat dėvi mėlynus džinsus, nuoširdžiai patars jų jokiu būdu neskalbti“, – sakė Ch. Berghas duodamas interviu žurnalui „Fortune“ per konferenciją „Brainstorm Green 2014“.

Toks patarimas, tikriausiai, skamba keistai ir ne kiekvienas drįstų juo vadovautis. Bet, kaip tvirtina mikrobiologijos specialistai, jaudintis teks tik dėl kvapo: jei neskalbsite džinsų, sveikatai jokio pavojaus tikrai nekils.

Ar neskalbdami džinsų nerizikuojame sveikata?

Pasak molekulinės biologijos specialisto Bernhardo Redlio iš Austrijos Insbruko universiteto, nėra įrodyta, kad neskalbiant džinsų kyla pavojus sveikatai. Ir tai tiesa, jei džinsus dėvite įprastai, t. y. kasdien einate su jais į gatvę.

Ant džinsų nuo odos patenka bakterijų, epidermio ląstelių ir prakaito, bet „mūsų odos mikroorganizmai mūsų sveikatai pavojaus nekelia“, – aiškina Kanados Albertos universiteto žmogaus ekologijos profesorė Rachel McQueen. Mokslininkė tiria įvairių kvapų įsismelkimą į audinius.

„Tam tikroje aplinkoje drabužių sterilumas tiesiog būtinas“, – sako R. McQueen. Taip yra, pavyzdžiui, ligoninėse, nes per drabužius galima pernešti užkratą. Tačiau „plautis rankas yra tikrai svarbiau nei skalbti džinsus“, – priduria mokslininkė.

Prieš keletą metų vienas R. McQueen studentas net 15 mėnesių dėvėjo džinsus ir nė karto per tą laiką jų neskalbė, o tada ištyrė ant jų esančių bakterijų lygį. Studentai ir dėstytojai nustebo paaiškėjus, kad ant neskalbtų džinsų bakterijų tiek pat, kiek ant tų pačių išskalbtų, o tada tik 13 dienų dėvėtų džinsų.

„Aptikome tik įprastas odos daleles, – paaiškino R. McQueen „The National Post“ 2011-aisiais. – Abiem atvejais bakterijų kiekiai ant ištirtų sričių buvo beveik vienodi.“

Mitas apie šaldymą

Tarkim, kad neplaudami džinsų sveikata nerizikuojame. Bet problemų gali kelti kvapas. Džinsų gamintojai pataria džinsus sušaldyti, nes taip neva žūsta bakterijos ir išnyksta kvapas. Deja, jokio mokslinio tokio reiškinio paaiškinimo nėra.

„Daugelis bakterijų šaltyje, žinoma, nežūva, – sako B. Redlis, – o tiesiog užšąla ir apmiršta.“ Šaldiklyje bakterijos nustoja augti, bet kai vėl užsimausite džinsus, nuo kūno temperatūros jos atšils ir atsigaus.

„Manau veiksmingiau džinsus išvėdinti pakabinus prieš saulę: taip gali pavykti atsikratyti ir daugelio bakterijų, ir nemalonaus kvapo“, – pataria R. McQueen.