Iš tikrųjų kiekvienas mūsų sąvoką „mada“ supranta šiek tiek savitai, todėl ir mados sostinių gali būti keletas.


Paryžius: konservatyvi mados sostinė


Pastaruoju metu įprasta sakyti, kad Paryžius užleido pasaulinės mados sostinės pozicijas ir kad tarp realios madų pramonės bei prancūzišku „haute couture“ tvyro neperžengiama bedugnė, rašo fashiontime.ru. Su šiuo teiginiu sutinka toli gražu ne visi.

Pavyzdžiui, vakarinių suknelių mados genijus Valentino pirmenybę nedvejodamas teikia Paryžiui, tikriausiai manydamas, kad prabangūs jo mados namų kūriniai labiau tinka konservatyvios Europos atmosferai. Paryžius reikalauja tradicinio požiūrio į madą ir beveik netoleruoja novatoriškų eksperimentų, todėl jį rinkosi ir renkasi modeliuotojai – klasikinio stiliaus šalininkai, pavyzdžiui, Christianas Dioras, Hubertas de Givenchy, Karlas Lagerfeldas.

Bet Prancūzijos sostinės madų įvaizdis formuojamas ne tik ant podiumų. Šiam miestui žavesio teikia ir tai, kad tikros prancūzaitės moka gražiai rengtis. Jų pagrindinė paslaptis – išmaningas dizainerių sukurtų dalykų kombinavimas su madingomis demokratiškų firmų naujovėmis.

Kitaip tariant, jos gali apsirengti Dior palaidinę su sijonėliu ir bateliais iš turgelio, o taip apsirengusios atrodys idealiai.

Niujorkas: apsipirkinėjimas „Didžiajame obuolyje“

Niujorko statusas iki pat debesų iškilo po serialo „Seksas ir miestas“ sėkmės. Dabar visos pasaulio madų gerbėjos žino, kad stilingiausios panelės po Manheteną vaikščioja avėdamos Manolo Blahnik batelius ir dėvėdamos „Prada“ sukneles.

Filmo herojės rengiasi parduotuvėse, esančiose 5th Avenue ir Madison Avenue. Šiame kvartale įsikūrusios Roberto Cavalli, „Fendi“, „Gucci“, „Cartier“, „Tiffany&Co“ parduotuvės. Čia pat įkurta ir juvelyrikos meno šventovė – „Fred Leighton Rare Colletibles“.

Būtent čia Nicole Kidman ir Gwyneth Paltrow perka sau juvelyrinius papuošalus įvairiausioms ceremonijoms. Netoliese, 3rd Avenue, yra universalinė parduotuvė „Bloomingdales“. Joje parduodama viskas: nuo šlepečių iki vestuvinių suknelių. Į ją iškart po pristatymų patenka visos Niujorko madų savaitės naujovės.

Joje savo kolekcijas paprastai pateikia tokie populiarūs dizaineriai, kaip Diane von Furstenberg, Marcas Jacobsas ir Tracy Reese. Būtent čia pirmuosius savo žingsnius mados srityje žengė Holivudo žvaigždės: Jennifer Lopez (prekės ženklas JLo) ir Gwen Stefani (prekės ženklas L.A.M.B) – tiesiog į konservatyvųjį Paryžių jų niekas nebūtų įleidęs.

Europa pernelyg ištikima klasikiniam stiliui, o Niujorkas atviras bet kokiems eksperimentams.

Londonas: neformali sostinė

Anglijoje (kaip ir Paryžiuje) tradicijos yra labai vertinamos, tačiau realybėje vietinė Mados savaitė pasirodo esanti pati neformaliausia. Ji lyg tyčia rengiama dizaineriams, kurie sugebėjo paįvairinti klasikinį stilių gera „autorinio humoro“ doze.

Savo kolekcijas čia pristato Paul Smithas ir Vivienne Westwood. Be to, Londono mados savaitės metu šiame mieste taip pat vyksta „Naujosios kartos pristatymai“, kuriuose save gali parodyti jauni dizaineriai.

Be ekstravagantiškų kolekcijų pristatymo Londonas garsėja didžiuliu kiekiu įvairiausių parduotuvių. Geriausios jų įsikūrusios Bond Street ir Oxford Street. Tačiau apsipirkinėti įdomiausia visai kituose kvartaluose. Galima nuvažiuoti iki Soho, kur prekystaliai su tautinėmis prekėmis sustatyti greta pradedančiųjų dizainerių studijų.

O galima pasukti į Camden rajoną, kur yra pats ekscentriškiausias pasaulyje aprangos ir antikvariato turgus. Čia galima nusipirkti senovinių „Chanel“ suknelių bei amžiaus pradžios aksesuarų ir indų.

Milanas: prabangos pasaulis

Madų pasaulyje gyvuoja patarlė: „Jei neturi parduotuvės Milane, via Montenapoleone, vadinasi, esi nieko vertas“. Tikriausiai dėl to visi pasaulio madų namai būtent čia turi savo atstovybes.

Iš esmės mada šiame mieste neapsiriboja viena savaite. Madų kolekcijų demonstracijos čia vyksta ištisus metus, ir būtent Milane gyvena prabangiausiai pasaulyje apsirengę žmonės. O jei prancūzaitės diktuoja žavingumo madas, tai italės – prabangos madų diktuotojos.

Būtent iš Italijos atkeliavo „D&G“, G. Armani, R. Cavalli ir G. Versace. Italijos modeliuotojų darbuose visuomet yra tam tikras perteklius: arba jie pernelyg blizga, arba jie pernelyg trumpi, arba per daug priglundantys, arba per daug atviri. Bet būtent tai šiais laikais ir yra populiaru. Tokie rūbai – toli gražu ne kiekvieno kišenei, bet, įvertinus visuomenės skonį, jie patinka daugumai, todėl italų dizainerių kūriniai padirbinėjami dažniausiai pasaulyje.

Šis liūdnas faktas yra geriausias įrodymas, kad italų mados paklausa šiais laikais yra labai didelė. O tai reiškia, kad Milanas taip pat turi teisę vadintis mados sostine.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją