Gamtos motyvai, vintažo elementai, tradicijų puoselėjimas ir natūralūs (vietiniai) produktai – tai, ką pastaruoju metu vertina jaunavedžiai savo šventėje.

Pradedančioms planuoti savo šventę poroms kyla bene aktualiausias klausimas, kokios stilistikos šventę rengti, juk nuo to priklauso visų kitų šventės elementų parinkimas. Kiekviena pora trokšta sukurti jaukią ir stilingą šventę, tačiau nuo ko pradėti ir į ką būtina atkreipti dėmesį?

Atminkite, kad šventės tema turėtų atspindėti Jūsų asmenybę, gyvenimo būdą, pomėgius, Jūsų meilės istoriją. Tinkamai parinkta tema ir jos perteikimas – tai džiugesys ne tik susirinkusių svečių akims, bet ir Jums patiems. Beje, vestuvių stilių kuria ne tik apranga ar išvaizda, bet ir šventės vieta bei dekoro detalės.

Rustic vestuvių stilius – kas būdinga jam?

Tarp Lietuvos jaunavedžių populiarėjantis kaimo (angl. rustic, shabby chick), arba lauko, užmiesčio, stilius – labai stipri tendencija vestuvių maratone, kuri pastaruoju metu vis labiau konkuruoja su klasikinio įvaizdžio vestuvėmis. Natūralu, kad vis daugiau žmonių, gyvenančių ekologijos idėja, dievinančių gamtą, savo šventę taip pat įsivaizduoja paprastą, jaukią, natūralią, o ne nepriekaištingai išdailintą kaip, tarkime, klasikinio stiliaus.

Lietuvoje rustic vestuvių stilių ypač diktuoja turizmo sodybų gausa, tačiau šventę galite surengti ir savo tėvų ar senelių sodyboje – tai tik suteiks dar daugiau jaukumo.

Kokios detalės būdingos šiam stiliui? Nuotakai – natūralaus audinio, nėrinių motyvų suknelė, jaunikiui – laisvalaikio stiliaus kostiumas, liemenė, petnešos. Trumpai tariant, Jūsų apranga turėtų atspindėti bohemišką, hipsterišką, neįpareigojantį įvaizdį.

Rustic stilius – puiki alternatyva nemėgstantiesiems pompastiškų dekoracijų. Be to, tai geriausia išeitis neplanuojantiems skirti didelio vestuvių biudžeto šventės dekorui! Priemonių idėjoms įgyvendinti galima rasti tiesiog sodyboje, gamtoje, be to, kiekvienas gali prisidėti prie dekoracijų gamybos.

Rinkitės natūralias organines tekstūras, pavyzdžiui, medieną, samanas, drobę, virves, vilnos ir lino pluoštus; laukų ir sodo gėles, vietines sezono daržoves ir vaisius. Desertų stalą nuklokite naminiais pyragais. Jaukumui sukurti naudokite vadinamuosius festivalio tipo elementus: lempučių girliandas, žibintus, šieno kūgius svečiams susodinti, pledus ir kitus iškylų atributus. Spalvos – natūralios, pastelinės arba sodrios, gamtos.

Kvietimų tendencijos

Pirmas žingsnis apsisprendus dėl vestuvių stilistikos – kvietimo kūrimas. Šis svarbus šventės atributas – tai ne tik dėmesys svečiams parodant, koks svarbus Jums jų dalyvavimas, ir informuojant apie artėjantį įvykį, bet ir pirma užuomina į tai, kokią šventę rengsite! Pasirinkę originalią kvietimo formą svečiams atskleisite, kokio stiliaus šventei ruošiatės, koks bus aprangos kodas, kokių dovanų tikitės ir net koks Jūsų skonis.

Ne paslaptis, kad popieriaus gamyba – vienas daugiausia medžių kirtimo reikalaujančių procesų, o populiariausi vestuvių kvietimai – būtent popieriniai... Tačiau sumanūs kvietimų gamintojai, siekdami neatsilikti nuo ekologijos tendencijų, siūlo jauniesiems rinktis kvietimus iš perdirbto popieriaus ar kitų natūralių medžiagų.

Viena rustic stiliaus vestuvėms tinkančių idėjų ir ypač vertinantiems tai, kas yra tikra ir natūralu, – mediniai kvietimai, pagaminti iš natūralaus medžio mikroplaušo.

„Medinei atributikai pagaminti reikia vidutiniškai 5 kartus mažiau medienos nei popierinei, be to, tokiems kvietimams gaminti nereikia naudoti žalingos chemijos, nesukeliama vandens tarša, o atitarnavę jie lengvai suyra aplinkoje“, – teigia daugiau nei prieš penkerius metus šią netikėtą ir originalią idėją sumanęs, studijos „Mediniai-atvirukai.lt“ savininkas Vygintas Zmejauskas.

Nuostabu tai, kad tokių kvietimų savybės visiškai atitinka popieriaus: jie lengvi, plonyčiai ir lankstūs, ant jų galima rašyti tekstą. Kvepia mišku, natūraliu medžiu, o šilumos ir jaukumo suteikia ne tik malonus jausmas juos liesti rankomis, bet ir smagūs nuotaikingi dailininkės Neringos Spalvose kurti piešinėliai.

Pozityvią energiją skleidžiantys, dailiai apipavidalinti ne tik kvietimai, atvirukai, bet ir vokai, užrašinės, svečių medžiai ir kita šventėms skirta atributika kuriama individualiai, be to, dėl natūraliai gamtos sukurtos medžio tekstūros neįmanoma pagaminti tokio paties antro.

„Rinkdamiesi kvietimus iš medžio, prisidėsite prie aplinkos išteklių saugojimo, nes tokių kvietimų gamyba priskiriama prie ekologiškai atsakingo verslo“, – priduria V. Zmejauskas, parodoje „Rinkis prekę lietuvišką 2014“ už medinių atvirukų ir vokų gamybos idėją nominacijoje „Metų laureatas“ įvertintas aukso medaliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)