O štai keletas www.isteku.lt patarimų, kurie neleis pasiklysti pakvietimų džiunglėse.

Parodykite vestuvių stilių

Svarbu ne tik pakvietimuose nurodyta vestuvių informacija, bet ir jų išvaizda. Ant auksinio popieriaus, kaligrafiškai išraitytas kvietimas primins svečiams, kad laukiami atitinkamai pasipuošę ir prabangiai šventei nusiteikę svečiai.

Mielas atvirlaiškis sako, jog jaunavedžiai nusiteikę linksmai ir paprastai paminėti savo vestuves, todėl kostiumus ir prabangias sukneles dera pamiršti.

Žinokite savo spalvas

Ruošdami kvietimus pagalvokite apie savo vestuvių spalvas - gal suknelėje bus alyvinės spalvos akcentų, gėlės irgi bus šios spalvos, todėl ja galite papuošti ir kvietimus. Galima aprišti spalvotų kaspinėliu, rašyti tos spalvos rašikliu ar pasirinkti spalvotą popierių.

Žaiskite su formomis ir dydžiu

Tradicinis vertikalus atvirukas tinka visoms progoms, bet galima sugalvoti ir įdomesnių kvietimo variantų. Keletą kartų sulenkti, karpyti, apvalūs ar kitokie neįprasti pakvietimai suteiks jūsų vestuvėms išskirtinumo, bet atminkite, kad jie turės tilpti ir į voką.

Aiškumas

Dažnai jaunieji, derindami įvairias formas ir spalvas, pamiršta apie tekstą - informacija, kurią rašote kvietime, yra svarbiau nei pats kvietimas, todėl pasirūpinkite tuo. Svarbu, kad teksto šriftas būtų lengvai įskaitomas (dažniausiai persistengiama su įvairiais užraitymais), o fonas neužgožtų raidžių (vyresni jūsų giminaičiai už tai padėkos).

Rašykite išmintingai

Pasistenkite pasakyti informaciją, kurią norite aiškiai ir konkrečiai. Jei kvietimas formalus - naudokite kreipinius „ponas“ ar „ponia“. Svarbiausia - ne gražūs žodžiai, kaip jūs mylite vienas kitą, o šventės vieta, data, laikas.

Jei norite sužinoti svečių skaičių - nurodykite adresą ar telefoną, kur būtų galima pranešti apie savo dalyvavimą. Nesidrovėkite parašyti dėl vestuvinių dovanų - kurioje parduotuvėje rasti dovanų sąrašą ar kas už jį atsakingas, ar mandagiai išsireikškite, kad norite piniginių dovanų.

Siųskite iš anksto

Jei nesiunčiate svečiams trumpų laiškų su prašymu rezervuoti datą (kortelės “save-the-date”), tuomet nevėlinkite kvietimų siuntimo. Vėliausiai prieš du tris mėnesius kvietimai turi pasiekti svečius, o jei anksčiau - tuo geriau.

Sužinokite dalyvių skaičių

Kvietimo apačioje dešiniajame kampe parašykite RSVP ir telefono numerį. RSVP reiškia „répondez s'il vous plaît“ išvertus iš prancūzų kalbos reiškia „prašome atsakyti“. Taip pat nurodykite datą, iki kada laukiate svečių atsakymų dėl dalyvavimo. Nepalikite svečiams daug laiko apsispręsti, nes jie greičiau užmirš tai padaryti.

Pagalvokite apie išlaidas

Kvietimų kainos gali būti pačios įvairios - nuo pačių darytų atvirukų, kurių savikaina sieks tik keliasdešimt centų, iki dešimt litų kainuojančių prabangių kvietimų. Suskaičiuokite, kiek jų reikės jums siųsti ir pagalvokite, kiek galite tam skirti pinigų. Taip pat papildomai gali tekti mokėti už dailyraštį, jei norite, kad kvietimai būtų rašyti ranka.

Patikrinkite triskart

Jei kvietimus užsakote, leidėjas atsiųs jums maketą. Neužteks, kad jį perskaitys jūsų antroji pusė ar mama. Paprašykite pažįstamą kalbos stilistą (ar kitą su kalba nesusipykusi žmogų), kuris patikrintų gramatines ir stilistines klaidas. Nustebsite, pamatę savo klaidas!

Taupykite kvietimus

Nereikia siųsti kvietimo kiekvienam svečiui, užtenka vieno vienai porai ar šeimai. Tas pats galioja porai, kuri gyvena kartu, bet ne santuokoje, poroms, kurios ilgai draugauja, bet negyvena kartu.

Viena išimtis: vaikams, kurie negyvena kartu su tėvais (yra studentai) ir tiems, kuriems daugiau nei 18 metų ir gyvena tuose pačiuose namuose, reikia atskirų pakvietimų.

Užsisakykite papildomai

Labai brangu ir sudėtinga užsisakyti tik kelis kvietimus, todėl iškart užsakykite papildomą kiekį. Jei patys rašysite pakvietimus, tikrai sugadinsite keletą jų, o taip pat gali atsirasti netikėtų svečių.

Kiti spaudos darbai

Jei norite išlaikyti vientisą vestuvių temą, užsakydami ar gamindami patys pakvietimus, nepamirškite ir kitų popierinių dalykų: sėdėjimo kortelių, meniu ar padėkos kortelių. Taip sutaupysite ir laiko, ir pinigų.

Padėkokite

Lietuvoje gan neįprastas, bet išties labai naudingas ir mandagus dalykas - padėkokite savo svečiams. Po vestuvių pasižymėkite, ką iš kokio svečio gavote ir nusiųskite asmeninį laišką su padėka už dalyvavimą ir dovaną. Tai turėtumėte padaryti keletą savaičių ar mėnesį po vestuvių.