Kaip rengtis per šalčius, geriausia mokytis iš skandinavų. Jie yra pratę prie atšiauraus oro ir žino, kaip paprastai, tačiau šiltai, patogiai apsirengti tikrai šaltomis dienomis. Svarbi taisyklė – rengtis sluoksniais.

Pirmasis, apatinis sluoksnis. Tai sluoksnis, kuris yra arčiausiai kūno – marškinėliai bei apatinės kelnės. Per šalčius patartina dėvėti vilnonius rūbus. Merino vilnos apatiniai rūbai yra pakankamai ploni, jog juos galite dėvėti po kasdieniais savo drabužiais – moteriškais kostiumėliais, vyriškais kostiumais, džinsais, kelnėmis, marškiniais, ir nesijausite bei neatrodysite pastorėjęs. Pavyzdžiui, merino vilnos termo kelnės vyrams yra tokios plonos, jog dėvimos po kostiuminėmis kelnėmis suteikia vyrams komforto, šilumos ir nestorina.

Merino vilnos termoapranga visiškai „nekanda“ odos, yra malonūs dėvėti bei turi unikalią savybę sugerti drėgmę bei ją išgarinti. Tai ypatingai aktualu vaikų drabužėliams bei sportuojantiems vyrams bei moterims. Suprakaitavus, merino vilnos apatiniai drabužiai sugeria į save iki 30 proc. savo svorio, ją išgarina ir tuo pačiu jaučiasi sausa, rašoma pranešime spaudai.

Merino vilnos termo apatiniai palaiko optimalią kūno temperatūrą, šaltu oru sušildo, darganotu oru – padeda išlikti sausam, o šiltu oru – neleidžia perkaisti. Dėl šių unikalių merino vilnos savybių skandinavai vertina merino vilnos apatinius rūbus ir juos dėvi kiekvieną dieną.

Antrasis, vidurinis sluoksnis. Tai būtų švarkas ar megztinis – drabužis, kurį mėgstate dėvėti darbe, namie. Vaikams tai galėtų būti mėgstamiausi drabužėliai su mylimais jų herojais. Jeigu daugiausia dienos laiko praleidžiate uždaroje patalpoje, vidurinio sluoksnio drabužiai neturėtų būti labai šilti. Visą kūno šildymo bei optimalios kūno temperatūros palaikymo darbą palikite atlikti apatinio sluoksnio drabužiams, tiek esant šaltą rytą lauke, tiek visą dieną uždaroje patalpoje.

Jeigu planuojate būti šaltu oru daugiau lauke, rekomenduojama storesnis megztinukas arba, jeigu vėlgi nenorite atrodyti daug prisirengę, stori, galite dėvėti merino vilnos antro sluoksnio drabužius – tokius kaip golfiukus, švarkelius, viršutinius marškinėlius. Merino vilnos drabužiai nebus stori, o šilumos palaikymo darbą atliks idealiai.

Trečiais, viršutinis sluoksnis. Tai drabužiai, kurie sulaiko pirmutinį oro šaltį, nepraleidžia drėgmės bei šaltą vėją – paltas, striukė, kombinezonas. Tačiau prisiminkite, jog teisingai susluoksniavus pirmo bei antro sluoksnio drabužius, storos pūkinės striukės jums tikrai nereikia.

Taigi išmėginkime ir mes skandinavų paprastą ir šilą apsirengimo metodiką, kuri neleis mums jaustis storai, suvaržytais judesiais, o svarbiausia – jausimės šiltai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)