Atsako Rasa Povilaitienė, įvaizdžio bei stiliaus kūrėja, grožio technologijų ekspertė, "Bogomolov' Image School" dėstytoja:

Lektorius turi ne tik prikaustyti auditorijos dėmesį, pelnyti jos pasitikėjimą, bet jį išlaikyti visą renginio laiką, tuo pačiu klausytojams profesionaliai perteikdamas reikiamą informaciją. Tam reikia ne tik puikių žinių ir kompetencijos dėstomame dalyke, bet ir išmanyti auditorijos valdymo meną. Tam priskiriama ir lektoriaus išvaizda, apranga, judėjimas auditorijoje, laikysena bei kalbėjimo maniera.

Rasa Povilaitienė, Algės Rykovos nuotr.

Galite būti puikus savo specialybės žinovas, tačiau nepasirūpinęs tinkamu prisistatymu auditorijai, galite likti tinkamai nepriimtas ir neįvertintas.

Pagrindinė taisyklė lektoriaus išvaizdai - tvarkingumas, ramumas, saikingumas. Kuo sudėtingesnis ir tikslesnis yra dėstomas dalykas, tuo paprastesnė, ramesnė ir neutralesnė turi būti lektoriaus išvaizda. Tuo tarpu kuo yra meniškesnė, lengvesnė, kūrybiškesnė, vaizduotės, kūrybos ir fantazijos reikalaujanti tema - tuo laisvesnė, spalvingesnė ir meniškesnė gali būti pranešėjo išvaizda.

Profesionaliam lektoriui išvaizdos eksperimentai nepriimtini bei nepageidaujami, taip pat kaip ir nekompetencija, neatsakingumas ar reikiamų elgesio normų nežinojimas. Svarbiausia šio darbo išvaizdoje - kompetetinga išvaizda bei žmogaus psichologinis komfortas.

Lektoriui renkantis aprangą pasisakymui prieš auditoriją, reikia atsižvelgti į:

- dėstomo dalyko ar vedamos paskaitos pobūdį, sudėtingumo lygmenį;
- auditorijos sudėtį, išsilavinimą, socialinį sluoksnį ir amžių;
- sau keliamus tikslus ar reikalavimus;
- sezoniškumą.

Lektoriaus išvaizda negali dirginti klausytojų, juos šokiruoti bei atitraukti dėmesį nuo dėstomo dalyko. Drabužiai neturi erzinti akies, turėtų būti neutralūs, tačiau tuo pačiu išryškinantys lektorių, jo asmenybę, profesionalumą, autoritetą. Pasirinktos spalvos, avalynė, aksesuarai turi būti iš dalies santūrūs, drabužiai parinkti ir kiek galima idealiau pritaikyti individualiam figūros tipui.

Neleidžiami permatomų audinių drabužiai, labai aptempti, atviri ir provokuojantys, arba netvarkingi ar visiškai figūrai netinkantys drabužiai. Kad ir kokia graži būtų jūsų krūtinė, ilgos svaiginančio grožio kojos - darbe prieš auditoriją tai neturėtų būti atvirai demonstruojama.

Dažniausiai lektoriams siūloma dėvėti dalykinio stiliaus, arba kitaip vadinamos elegantiškos klasikos drabužius. Tai yra kostiumas: švarkas ir sijonas, švarkas ir kelnės, švarkas ir dieninė “maža suknelė”. Švarko ir prie derančio kito drabužio parinkimas kiekvienu atveju yra labai individualus, ir kiekvienam lektoriui priklauso nuo daugybės faktorių (žmogaus amžiaus, figūros, situacijos, sezono, pasirenkamų drabužių konstrukcijos, audinio, spalvos, ir pan).

Kostiumui audinius ir spalvas siūloma rinktis atsižvelgiant į sezoną bei būsimą klausytojų auditoriją.

Populiariausios dalykinių kostiumėlių spalvos: juoda, visi pilki atspalviai, rudos spalvos, visa mėlynos spalvos gama, kai kurie tamsiai žalios spalvos atspalviai, išskirtiniais atvejais - klasikinė raudona ar vyšninė spalvos; tuo tarpu vasarą - prislopinta balta, kreminė, balintos kavos, ledynų pilka, ir kitos pagal odos tipą lektoriui tinkančios ramios, pastelinės spalvos.

Reikalavimai sijonui. Labai svarbu pasirinkti Jums tinkantį sijono ar dieninės suknelės modelį bei ilgį. Kadangi dalykiniame kostiumėlyje pageidautinas vidutinis ilgis, dažnai būna sunku surasti optimalų ir tinkamą sijono ilgį „apie kelius“. Būtent netinkamai parinktas sijonas dažnai nepelnytai jauną merginą paverčia solidžia moterimi.

Atkreipkite dėmesį - 5 cm iki kelių sijono ilgis dalykiniame kostiume jau laikomas mini, ir kai kuriose situacijose yra neleistinas ar nepageidautinas.

Palaidinės spalvą rinkitės pagal tai, kokį vizualų efektą norite pasiekti. Jei norite išlaikyti santūrumą, ramumą, prislopinti savo kaip asmenybės pristatymą, rinkitės neutralias gelsvas (šilta gelsvojo smėlio, kupranugario vilnos, medaus, sendinto aukso spalva), balsvas (opalo, baltojo perlo, dramblio kaulo, plikyto kremo, pieno spalva), rusvas spalvas (papiruso, kakavos, late kavos, tamsaus gintaro, šokolado ruos, terakotos spalva).

Kuomet norite atrodyti gyviau, dinamiškiau, išraiškingiau, spalviškai paryškinti tiek save, tiek oficialų kostiumą, rinkitės oranžines (persiko, oranžinė koralo, lašišos, vario spalva), raudonas (šilta saulėlydžio raudona, degintos plytos, prisirpusios vyšnios, aguonos spalva).

Venkite įvairių marginimų, piešinių, jokiu būdu nedėvėkite kiauraraščiais puoštų, įvairiais simboliais ir užrašais ar blizgučiais išmargintų palaidinių. Nedėvėkite prieš auditoriją laisvalaikio, sportinio stiliaus, džinsinių, folklorinio stiliaus drabužių, venkite ultra madingų iššaukiančių drabužių - darbe tai laikoma kompetencijos stoka bei lektoriui keliamų reikalavimų nepaisymu.

Papuošalų bei aksesuarų minimumas, jie neutralūs. Manoma, kad dalykinei išvaizdai leidžiamos tik 3 poros papuošalų, kuriuos išsirenkate pati pagal situaciją: auskarai, laikrodis, žiedai (jie gali būti tik ant dviejų pirštų), akiniai, kaklo papuošalas.

Pavyzdžiui, jei mūvite žiedus ir segite auskarus, rinkitės kas bus trečiasis papuošalas - laikrodis, grandinėlė, skarelė ar apyrankė.

Sakoma, jei nori, kad tave matytų - ryškink akis; jei nori kad tavęs klausytų - ryškink lūpas. Iš tiesų, lektoriaus veido - krūtinės zona yra nuolatinis auditorijos stebėjimo “taikinys”. Todėl būtina atkreipti dėmesį į šios zonos išvaizdą.

Šukuosena. Plaukai privalo būti tvarkingai apkirpti bei sušukuoti. Sušukuokite juos taip, kad plaukai nekristų jums ant veido, ir jo neuždengtų. Jei plaukus dažote, sekite kad laiku būtų nudažytos ataugusios plaukų šaknys.

Veido zona. Jei veido oda nėra skaisti, matomos dėmelės ar spuogeliai, naudokite maskuojamąją kreminę pudrą veido odos spalvos suvienodinimui.

Tai padės tuomet, jei dėl jaudulio ar šilumos patalpoje paraustų skruostai - veidas išliks tolygios gražios spalvos.

Antakių liniją tvarkingai sušukuokite, jų norimos formos išlenkimą galite šiek tiek paryškinti. Akių makiažas turėtų būti labai lengvas, neutralių žemės spalvų.

Lūpų sritis ilgiausiai yra klausytojų dėmesio centre, todėl svarbu parinkti ramią, neutralią lūpų dažų spalvą bei kontūrinį pieštuką. Kaip ir visur svarbiausia čia - saiko jausmas. Dantys turi būti sutvarkyti, todėl rūpinkitės dantų priežiūra ir reguliariai lankykitės pas odontologą.

Rankos. Lektoriui gestikuliacija rankomis paskaitų metu labai svarbi - jomis galima vaizdžiau perduoti informaciją, emocijas, pabrėžti ar kaip tik neutralizuoti svarbų momentą. Pagaliau, dauguma lektorių paskaitų metu rašo ant lentos, piešia schemas, ar rankose laiko demonstruojamą produktą. Rankos turi būti prižiūrėtos, atliktas klasikinis manikiūras, nagų ilgis- trumpas arba vidutinis. Lūpų dažų bei nagų lako spalva gali sutapti- taip bus dar labiau sustiprintas sakomos bei lentoje rašomos informacijos priėmimo efektas.

Avalynė. Darbui prieš auditoriją stenkitės nedėvėti kasdieninių, vaikščiojimui skirtų batų - tačiau jei yra toks jūsų pasirinkimas, ši avalynė turi būti labai švari, tvarkinga, kruopščiai prižiūrėta. Dauguma lektorių turi įsigiję specialią avalynę darbui prieš auditoriją. Tai turi būti itin patogūs, bet tuo pačiu kokybiški, tvarkingi, reprezentaciniai bateliai uždara nosele.

Atvira avalynė, nuogos kojos bei basos pėdos net ir karštą vasaros dieną lektoriui nerekomenduotina - pėdkelnės Jūsų darbo aplinkoje turi būti mūvimos visais metų laikais. Vasarą, kad ir koks karštas būtų aplinkos oras, nemandagu dėvėti atviras basutes ir demonstruoti nuogas kojas. Tai - neprofesionalu. Avalynė turi būti uždara, bet gali būti labai lengva.

Tuo tarpu žiemą sunkius „lauko batus“ prieš einant į auditoriją taip pat reikėtų pakeisti elegantiškais bateliais. Įsigykite specialiai darbui 1-2 batelių poras, kuriais galėtumėte dėvėti tik darbo prieš auditoriją metu. Taip išspręsite daugybę problemų.

Svarbu pasirinkti tinkamą avalynę - batelio kulniukas ir noselė neturėtų būti labai aštri, agresyvi ir smaila, o spalva iššaukianti. Kulniuko aukščio bei formos pasirinkimas - individualus reikalas, tačiau šiam darbui neturi būti pasirenkami beprotiško aukščio smailiakulniai, puošnūs vakariniai, labai seksualūs ar priešingai - sunkūs grubūs “gatvės” batai.

Nerekomenduojami ultra madingi ar kitaip dėmesį prikaustantys batai. Rinkitės tik itin kokybišką, patogią, Jums idealiai tinkančią avalynę, su kuria būtų graži, tolygi, laisva eisena bei gražus derinys su kostiumėliu Geriau rinktis labiau klasikinius, nelabai aukštu - vidutiniu, stabiliu kulniuku, bet itin kokybiškus batelius.

Kitame straipsnyje netrukus - kostiumo spalvų psichologija.

*******************************

Nežinai, kokie drabužiai tinka tavo figūrai, o makiažas - būtent tavo veidui? O gal iš viso esi pasimetusi mados tendencijų jūroje ir neįsivaizduoji, kokia kryptimi pasukti savo drabužinės laivelį ir kaip puoselėti savo kūno grožį? Tuomet klausk įvaizdžio bei stiliaus kūrėjos, grožio technologijų ekspertės, "Bogomolov' Image School" dėstytojos Rasos Povilaitienės. Rašyk: stilius@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją