Specialistai beveik vieningi, kad rinktis reikėtų natūralių plaukų peruką. Su nuplikimu, ypač po chemoterapijos, sunkus susitaikyti. Pasak psichologų, tokie pacientai nori, kad į juos kuo mažiau dėmesio kreiptų aplinkiniai.

Perukai gali būti kelių rūšių: pagaminti iš sintetinio pluošto arba (ir) natūralių plaukų. Sintetinio pluošto perukai yra lengvesni, jų priežiūra paprastesnė nei natūralių plaukų perukų, kadangi suformuotas stilius yra užfiksuotas gamybos metu ir išlieka nepakitęs juos dėvint bei prižiūrint. Natūralių plaukų perukai yra sunkesni, jiems reikalinga panaši priežiūra kaip ir saviems plaukams. Jų stilius kas kartą turi būti formuojamas iš naujo, jie yra brangesni nei sintetinio pluošto perukai, tačiau natūralių plaukų perukų dėvėjimo laikas yra ilgesnis.

Kepurė, iš kurios „auga“ plaukai

Įsigyjant peruką svarbu atkreipti dėmesį ir į jo karkasą. Komfortiškiausias variantas – „monofilament“ (specialios vientisos medžiagos) įdėklas, imituojantis viršugalvį ir ypač gerai priglundantis prie galvos.

Nepirkite peruko, kurio karkasas pagamintas iš sintetikos. Galvos oda po peruku turi kvėpuoti. Tai ypač aktualu žmonėms po chemoterapijos procedūrų, nes jiems neretai atsiranda odos problemų: niežėjimas, šerpetojimas. Net jeigu perukas reikalingas įvaizdžio pakeitimui, nereikia pamiršti apie ventiliaciją. Negaudami deguonies savi plaukas praras blizgesį ir gyvybingumą.

Kaip tik

Kokį peruką bepasirinksite, svarbiausia, kad jis nebūtų jums per didelis. Beje, derėtų pasiteirauti, kokioje šalyje perukas pagamintas. Mūsų šalyje parduodami Azijos šalyse pagaminti perukai. Europiečių ir Azijos šalių gyventojų galvos sandara skiriasi. Todėl Kinijoje pagaminti perukai yra mažesnių dydžių.

Bet kokiu atvejus pirkti peruką nepasimatavus nederėtų. Užsidėję jį aktyviai pakratykite galvą, ją palenkite. Kalbant apie chemoterapiją, peruką patartina rinktis tuomet, kai plaukai jau nuslinko.

Priežiūra

Perukus rekomenduojama plauti švelniu šampūnu po 12-15 užsidėjimų. Rekomenduojama naudoti specialiai tam skirtą šampūną ir balzamą. Vieną ar kelis kartus per savaitę reikėtų panaudoti specialų kondicionierių, kuris perukams suteikia natūralesnę išvaizdą.

Sintetinius perukus reikia saugoti nuo karščio, tokių kaip viryklės, radiatoriai, kiti šildymo ar kaitinimo prietaisai bei pirtys. Jų priežiūrai negalima naudoti karšto oro džiovintuvų ar karšto formavimo suktukų. Išplautus sintetinius perukus palikite ant specialaus stovelio natūraliai išdžiūti. Išdžiuvę perukai pirminį stilių įgaus juos lengvai pakračius ir pašukavus tam skirtais šepečiu ar šukomis.

Verta žinoti:

Ovalo formos veidas laikomas idealiu – jam tinka įvairių tipų perukai.

Apvalaus veido žmonėms tiks perukai, platėjantys į viršų (nuo akių linijos), su įstrižai ant kaktos pakirptais plaukais.

Kvadratinės formos veidui labai derės asimetrinio kirpimo perukai su kreivu sklastymu ir išretintais kirpčiukais, kurių sruogos smilkiniuose lengvai pridengia ausis.

Pusilgiai perukai su įstrižai ant kaktos kirptais plaukais paslėps rombo formos veido trūkumus.

Siauraveidžiams tiks perukai su vešliomis sruogomis šonuose ir tiesiais kirpčiukais iki antakių linijos.

Jei jūsų kaklas labai ilgas, venkite trumpų perukų.

Jei veido bruožai smulkūs, nepirkite peruko su stambiomis garbanomis.

Plačiaveidžiams netinka smulkiai garbanota galva.