LRT.lt portalo skaitytojas domisi, kada vyriško švarko paskutinė saga turi būti palikta atsegta. „Ar tam daro įtaką švarke esančių sagų skaičius, ar proga, kuria vilkimas kostiumas? Beje, ar paskutinę švarko sagą reikia palikti atsegtą tik tada, kai vilkimas visas kostiumas?“ – teiraujasi jis.

„Etiketo taisyklės, kuri nurodytų, kada reikia palikti paskutinę švarko sagą atsegtą, nėra. Tai – tik gražaus tono elementas, bet ne etiketo taisyklė“, – aiškina A. Lydeka.

Anot protokolo ir etiketo žinovo, tam tikrais atvejais, protokoliškai svarbiais momentais – duodant priesaiką, giedant himną, sveikinantis su aukšto rango pareigūnais – švarkas turi būti užsagstytas. Užsagstytu jis laikomas tuomet, kai yra užsegta bent viena saga žvelgiant nuo viršaus, nepriklausomai nuo bendro švarko sagų skaičiaus.

„Pvz., jei vyras sėdi kabinete, ir pro duris įžengia aukšto rango pareigūnas – prezidentė, ministras, ar pan., – stojantis nuo kėdės ir prieš pasisveikinant privaloma kuo skubiau užsisegti viršutinę sagą. Tad apatinė saga lieka atsegta tarsi savaime. Užsisegti tik viršutinę sagą tapo tam tikru įpročiu dar praeitame šimtmetyje“, – pasakoja A. Lydeka.

Protokolo ir etiketo žinovo teigimu, paskutinė saga lieka atsegta nepriklausomai nuo to, ar vilkima dalykinė apranga (visas kostiumas), ar vilkimas vadinamas klubinis kostiumas (derinamos skirtingų spalvų kelnės ar džinsai ir švarkas).