Betonas yra neįtikėtinai estetiškas. Kaip medžiaga, jis gali kur kas daugiau negu įsivaizduojate“, - džiūgavo Thomasas Hauseris iš Vienos juvelyrikos namų „Atelier Allure“, kuriems už juvelyrinius dirbinius iš betono buvo skirtas prestižinis „Red Dot“ dizaino apdovanojimas laikrodžių ir juvelyrikos kategorijoje, rašo theregister.co.uk.

„Komisija iš arti apžiūrinėjo papuošalus ir stengėsi, kad jų neapakintų išorinis blizgesys. Jie stengėsi įžvelgti, kas slypi už spindesio bei žėrėjimo ir akimis bei pirštais tikrino juvelyrinių dirbinių kokybę“, - pasakojo T. Hauseris.

„Atelier Allure“ betoniniai žiedai, auskarai ir kiti dirbiniai nėra pagaminti iš įprasto, statyboms naudojamo betono. Savo sudėtimi jie labiau primena gelžbetonio konstrukcijas, kuriuose pilkąja medžiaga padengiama pamatinė metalo struktūra – šiuo atveju egzotiškasis paladis, o ne aprūdijusi armatūra. Betonas padengiamas kaip viršutinis sluoksnis, pasitelkus radikaliai naujoviškus procesus, kuriuos ištobulino Vienos technologijų institutas.

„Vienas iš didesnių iššūkių buvo suteikti betonui tąsumo, - aiškino Vienos technologijų instituto konstrukcijų inžinierius Johannesas Kirnbaueris. – Betonas turi būti pakankamai mažo tąsumo, kad gerai tekėtų, bet pakankamai tąsus, kad vientisu sluoksniu priliptų prie žiedo“.

Vienos technologijų universiteto pranešime aiškinama: „Betonas, kuris užpurškiamas keliais sluoksniais, yra vos kiek daugiau nei 1 mm storio. Tuomet proceso pabaigoje betonas yra poliruojamas ir glazūruojamas. Reikia virtinės eksperimentų, kad būtų gautas reikiamas betono mišinys – šiam procesui pasitelkiamos kompiuterinės imitacijos“.

Th. Hauseris šią medžiagą vadina „kilminguoju betonu“ ir teigia, kad su juo sukurti dirbiniai nėra sunkūs: paladžio ir betono papuošalų svoris tesudaro septintadalį auksinių papuošalų svorio.

Sunku pasakyti, kiek sėkminga bus betoninio blizgesio idėja, bet panašios medžiagų gamybos technologijos dažnai pritaikomos buitiniams prietaisams ir interjero aksesuarams. Jei ši idėja prigis, ne už kalnų gali būti tas metas, kai mums bus siūlomi betonu padengti kompiuteriai ar mobilieji telefonai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)