Tiesa

Padėkite vaikams surasti būdą sakyti tiesą

Geriausias būdas tai skatinti - pačiam stengtis sakyti tiesą. Štai pavyzdys. Karolina nusprendė retinti savo sūnaus, trimečio Roko, ir jo draugo Pauliaus susitikimus. Pastaruoju metu vaikai labai kivirčijosi, ir Karolina pamanė, kad jiems bus geriau šiek tiek pabūti atskirai. Taigi kai vieną popietę Pauliaus mama paskambinusi norėjo suorganizuoti susitikimą, šioji jai pasakė, kad Rokas susirgo.

Nugirdęs tai, sūnus paklausė: „Ar aš sergu, mama? Kas su manimi ne taip?“ Sutrikusi mama pabandė paaiškinti sūnui, kad ji taip tik pasakė, nes nenorėjo užgauti Pauliaus motinos. Tuomet ji leidosi į sudėtingus aiškinimus apie tai, kad yra skirtingų tipų melas, ir Rokas visiškai susipainiojo. Jis tesuprato tai, kad kartais meluoti galima ir kad žmonės tai daro.

Jūsų vaikas mokosi iš jūsų, taigi labai svarbu vengti bet kokio, netgi „balto“ melo. (Pavyzdžiui, niekada jam nesakykite tokių dalykų, kaip „nesakykime tėčiui, kad šiandien valgėme šokolado“). Tegu vaikas negirdi jūsų meluojant. Geriau Karolina būtų pasakiusi: „Tai netinkama diena susitikimui. Aš susirūpinau dėl to, kad berniukai pastaruoju metu nesutarė. Manau, jiems reikia pertraukos“.

Teisingumas

Reikalaukite, kad vaikas pasitaisytų

Šeimos susibūrime keturmečiai giminaičiai Ana ir Marius statė pilis iš medinių kaladėlių. Staiga Ana nuvertė Mariaus pilį ir šis pradėjo verkti. Pamatęs sceną, Anos tėtis subarė dukrą ir liepė jai atsiprašyti. Mergaitė klusniai pasakė: „Atsiprašau“.

Tuomet tėtis nusivedė ją į šalį ir paklausė: „Ar žinai, kodėl nuvertei jo pilį?“ Ana atsakė, kad buvo supykusi dėl to, jog Mariaus pilis buvo didesnė nei jos. Tėtis jai atsakė, kad nors tai netinkama priežastis nugriauti jo pilį, jis supranta, kaip ji jautėsi. Tuomet tėvas nusiuntė dukrą vėl žaisti.

Tėčio reakcija yra panaši į daugelio nutuokiančių apie psichologiją tėvų. Jis norėjo, kad dukra identifikuotų ir išreikštų savo jausmus, suvoktų, kodėl ji pasielgė taip, kaip pasielgė. Tai puiku, tačiau to negana. Norėdami įdiegti vaikams teisingumo jausmą, tėvai turi juos paskatinti imtis veiksmo ir pasitaisyti, atkurti teisingumą. Pavyzdžiui, Anos tėtis galėjo pasiūlyti, kad ji padėtų Mariui atstatyti pilį, arba kad atsiprašydama nuneštų jam sausainių.

Pasakyti „atsiprašau“ vaikui yra lengva, jis gali tai pasakyti nei negalvodamas. Tačiau ištaisydamas skriaudas, vaikas suvokia, kas buvo ne taip. Jei žinote, kad vaikas ką nors nuskriaudė, padėkite jam sugalvoti, kaip kompensuoti skriaudą. Galbūt jis gali atiduoti vieną savo žaislų vaikui, kurio žaisliuką sugadino. Gal gali nupiešti piešinį seseriai, kurią visą dieną erzino. Paskatindami savo vaiką atitaisyti skriaudą, pabrėžiate, kaip svarbu teisingai elgtis su žmonėmis, o šis suvokimas vėliau jam padės sudėtingame suaugusiųjų pasaulyje.

Ryžtingumas

Paskatinkite juos imtis iššūkio

Penkiametis Jonas parodė mamai piešinį, kurį nupiešė savo naujomis kreidelėmis. „Labai gražu ir spalvinga“, - pagyrė mama. Tuomet vaikas nubėgo į savo kambarį ir grįžo nešinas kitu piešiniu, paskui dar ir dar kitu.

„Kiekvienas jų buvo vis prastesnis, - pasakojo mama. - Nežinojau nei ką pasakyti“. Mama galėjo pasakyti: „Na, šis piešinys ne taip kruopščiai atliktas kaip ankstesnis. Ar tikrai padarei viską, ką galėjai?“

Ryžtingumas - vertybė, kurią galite skatinti nuo labai ankstyvo amžiaus. Lengviausias būdas tai padaryti - vengiant perdėtų pagyrų ir švelniai, tačiau sąžiningai išsakant savo nuomonę.

Atidumas

Mokykite juos rūpintis kitų jausmais

Asta buvo susierzinusi, nes jos trejų ir ketverių metų dukros zyzė ir mušėsi kiekvieną kartą joms visoms einant apsipirkti. „Pagaliau joms turėjau pasakyti, kad mums reikia nuspręsti, kaip eiti apsipirkti nenuliūdinant visų, įskaitant mane“, - prisiminė ji.

Mama paprašė mergaičių patarti jai, kaip palengvinti kelionę iki prekybos centro. Keturmetė pasiūlė atsinešti užkandžių iš namų, kad jos nekaulytų sausainių. Trimetė pasižadėjo tyliai sau dainuoti, kad jaustųsi laiminga.

Mergaitės atsiminė savo pažadus ir kita kelionė į prekybos centrą buvo kur kas sklandesnė. Joms išeinant, mažoji paklausė: „Ar dabar esi nusiminusi, mama?“ Mama patikino ją, kad ji jautėsi puikiai ir pastebėjo, kaip buvo smagu, kad niekas nesusiginčijo.

Ar tikrai šie maži problemų sprendimo pratimai padeda vaikui išmokti atidumo ir rūpesčio kitų jausmais? Tikrai. Laikui bėgant, net maži vaikai pamato, kad jų žodžiai ar veiksmai gali priversti kitą žmogų nusišypsoti ar pasijusti geriau. Tai juos paskatina būti geresniais žmonėmis.

Meilė

Dosniai dalykite meilę

Tėvai yra linkę manyti, kad vaikai natūraliai gimsta mylintys ir negailintys savo meilės apraiškų. Tai tiesa, tačiau kad tai truktų ilgai, jausmų rodymas turi būti abipusis. Liūdna suvokti, kad įprastos dienos metu mažiausiai tikėtina, kad vaikas išgirs frazę „myliu tave“.

Leiskite vaikui pamatyti, kaip demonstruojate savo meilę artimiesiems. Bučiuokite, apkabinkite sutuoktinį prie vaikų. Kalbėkite vaikams, kaip mylite tėvus, senelius, tetas ir dėdes. Ir, žinoma, kasdien rodykite meilę savo vaikui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)