Tada pradedame skaityti būsimiems tėveliams skirtą literatūrą, renkame lovytę, drabužėlius, vežimėlį, kai galų gale ateina tas ypatingas momentas, kada pradedame galvoti apie tinkamiausią vardą būsimajam naujagimiui. Vardo rinkimas yra vienas svarbiausių tėvų sprendimų, kurio rezultatas mažylį lydį visą likusį gyvenimą. Abejones ir svarstymus dar labiau sustiprina didelis pasirinkimas, daugybė patarimų bei pasiūlymų.

Pirmosios idėjos

Psichiatrai Ž. Tvendžas ir K. Kempbelas savo knygoje „Narcisizmo epidemija“ teigia, kad vardo rinkimo ritualas būdingas visoms kultūroms jau nuo neatmenamų laikų. Dažniausiai vaikų vardai atskleidžia slapčiausius tėvų norus bei troškimus. Tai gali būti vienas pagrindinių paaiškinimų, kodėl gimdytojai būna tarsi apsėsti, kai ieško tobulo vardo savo mažyliui. Pirmas etapas prasideda ramiais pokalbiais ir svarstymais. Dažniausiai išrenkami vardai kurio nors šeimos nario garbei, religiniai arba šventųjų vardai. Vėliau pradedama svarstyti apie teigiamus ir neigiamus tradicinių bei išskirtinai retų vardų aspektus. Tinkamo vardo paieškas apsunkina tai, kad kiekviena pora nori, jog naujagimio vardas patiktų jiems abiem, todėl kompromisų išvengti neįmanoma.

Vardai ir pasąmonėje slypinčios asociacijos

Vaiko vardas – neatsiejama jo būsimos asmenybės dalis. Tai pirmasis žodis, kuriuo jis prisistatomas, kuriuo į jį kreipiamasi ir kuris visą laiką bus siejamas būtent su tuo žmogumi. Asmuo gali išsiskirti iš kitų savo požiūriu į aplinką, stipria nuomone, būdo bruožais, aprangos stiliumi, kalbėjimo maniera. Tačiau remiantis psichologų nuomone, vardas – viena stipriausių asociacijų tarp žmogaus ir jo asmenybės.
Vaikas, kurio vardas susijęs su etnografiniais aspektais, pasąmoningai daugumos žmonių mintyse bus siejamas su tam tikra kultūrine arba religine aplinka, nors galbūt iš tikrųjų tos sąsajos net neegzistuoja ir vardas buvo išrinktas remiantis išskirtiniu skambesiu arba tam tikromis asociacijomis. Vardai, kurie skamba kaip trumpiniai, pavyzdžiui, Erna, Krista, Vika, gali būti siejami su žemesnio socialinio sluoksnio aplinka, kur į žmones būdinga kreiptis pernelyg laisvai. Būtent dėl šios priežasties ir galios, susijusios su vardų skambesiu arba estetiniu suvokimu, suteikiame jiems tokią didelę reikšmę.

Lūkesčiai, slypintys žymiuose varduose

Visi esame girdėję posakį „nespręsk apie knygą iš jos viršelio“. Todėl puikiai žinome, kokią galią bendravimui turi pirmasis įspūdis. Kiekvieno žmogaus vardas yra tarsi jo vizitinė kortelė, kuri kitam asmeniui pasąmonėje sukuria tam tikras asociacijas. Dauguma tėvų mano, kad rinkdami vaikui vardą nulemia jo būsimos asmenybės bruožus bei gyvenimo kelią. Toks įsitikinimas neretai paskatina gimdytojus būsimam kūdikiui ieškoti tokio vardo, kuris sietųsi su visame pasaulyje gerai žinoma ir sėkminga asmenybe. Remiantis pastarųjų metų duomenimis, mergaitėms vis dažniau duodami gražių ir garsių kino aktorių arba dainininkių, o berniukams – sėkmingų sportininkų, verslininkų, žymių politikų arba gabių mokslininkų vardai. Psichologai pastebi, kad toks tėvų pasirinkimas – netinkamas, nes jie savo vaikus tarsi įpareigoja sekti jų pirmtakų pėdomis ir sukuria iliuziją apie galimą mažylio ateitį. Tokiu būdu iš anksto susikuriami klaidingi lūkesčiai. Jų mažajam nepateisinus, gimdytojų pasąmonėje gimsta nusivylimas savo vaiko galimybėmis ir siekiais.

Vardai ir specialybės

Ohajo universiteto profesorius Džeimsas Braningas pastebi, kad vyrauja tam tikra tendencija, kai žmogaus vardas gali nulemti tai, ar jis turės galimybę kandidatuoti dėl norimos darbo vietos, ar ne. Žmonės, kurių vardai apibūdina charakterį ar fizines savybes, siejami su jėga, stiprybe arba išmintimi. Jie turi didesnę galimybę gauti darbo vietą sporto, finansų, ekonomikos arba informacinių technologijų srityse. Kūrybinės industrijos srityje dirba pastebimai daugiau žmonių, turinčių išskirtinius, retus arba literatūriškai skambančius vardus. Tai gali būti susiję su pasąmonėje slypinčiomis asociacijomis ir vidiniais įsitikinimais, kad žmogaus vardas tiesiogiai nusako jo gebėjimus ir būdo savybes. Ši teorija buvo moksliškai patvirtinta amerikiečių psichologų, o tyrimo rezultatai publikuoti viename populiariausių Amerikos leidinių „The New York Post“.

Unikalūs vardai išskirtinėms asmenybėms

Vaikai, turintys retus, išskirtinius vardus, vaikystėje ir paauglystėje jaučiasi kitokie, juos galima apibūdinti kaip introvertus, jie yra uždaresni, savarankiškesni negu jų bendraamžiai. Tai lemia suvokimas, kad mažylis turi ypatybę, kurios neturi kiti vaikai ir kuria jis negali pasidalinti. Todėl mažasis pasąmoningai pradeda ieškoti, kaip galėtų pabrėžti savo unikalumą. Tai gali pasireikšti išskirtiniais pomėgiais, meniniais gabumais. Rono Tafelio, knygų apie vaikų vardų psichologiją autoriaus, teigimu, nepaisant vaikystėje ar paauglystėje būdingo introvertiškumo, vaikai, sulaukę brandesnio amžiaus, vardus pradeda vertinti kaip teigiamą dalyką ir atranda, kaip save išreikšti.

Kodėl paprasčiau yra geriau?

Dauguma tėvų, rinkdami būsimam kūdikiui vardą, pirmaisiais gyvenimo metais jį mato kaip mažą bejėgę būtybę. Tačiau psichologai rekomenduoja jį įsivaizduoti mokykloje arba darbo pokalbyje. Gimdytojams patariama gerai apgalvoti, su kuo nepažįstamiems žmonėms gali sietis mažylio vardas, su kokiais žodžiais jis rimuojasi, kaip būtų trumpinamas arba kokios žinomos asmenybės turi tokį patį vardą. Tarp mažųjų labiau priimtini lengvai ištariami ir įsimenami vardai. Pastebima, kad dauguma vaikų, turinčių populiarų arba lengvai įsimenamą vardą, lengviau ir greičiau prisitaiko mokykloje negu tie, kurių vardai išskirtiniai. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kaip vardas derinasi su pavarde. Todėl mažiesiems, turintiems ilgą pavardę patartina rinkti trumpesnį arba lengvai trumpinamą vardą. Psichologų teigimu, labai svarbu, kad vaikas gerai išmoktų savo vardą ir žinotų jo reikšmę dar prieš eidamas į mokyklą, nes tai daro įtaką jo tapatybės formavimuisi bei supratimui, kas tampa itin svarbu paauglystėje.

Ką vaikas atsineša su savimi?

Kai kuriose kultūrose gyvuoja įsitikinimas, kad kiekvienas vaikas pats atsineša savo vardą. Sakoma, jog tėvai turėtų palaukti, kol mažylis gims ir jo vardo idėja ateis intuityviai, vos pirmąkart pažvelgus į naujagimio akis. Rytų kultūros, tikinčios transcendentiniu bendravimu, mano, kad kūdikis dar negalėdamas kalbėti telepatijos būdu perduoda tam tikrą informaciją apie save. Todėl pirmosios mintys išvydus naujagimį turėtų būti siejamos su jo vardu arba jo reikšme. Nepaisant daugelio psichologinių, astrologinių ir etnokultūrinių teorijų, reikėtų nepamiršti, kad asmenybė yra formuojama, būdo bruožai ir manieros ugdomos, todėl mažylio vardo rinkimas turi likti tik jo tėvų asmeniniu sprendimu ir pirmąja ypatingai svarbia atsakomybe prieš savo vaiką.