Nors suaugusieji dažnai stengiasi išvengti persivalgymo, tačiau vaikus – atvirkščiai, nuolat skatina valgyti vis daugiau. Apie pastarųjų persivalgymo problemas vis dar kalbama mažai, bet nepaisant to, vaikų, susiduriančių su antsvorio problemomis, sparčiai daugėja.
© Shutterstock

„Tiesa, kad apie vaikų persivalgymą kalbama mažai. Maistas, ypač kaloringas ir nesveikas, tapo pasiekiamas visur ir visada, jo pilna namuose, svečiuose, kelionėse, todėl nenuostabu, kad vaikai visada mieliau renkasi saldžius maisto produktus, kurie ilgainiui gali tapti antsvorio atsiradimo priežastimi“, – pranešime spaudai teigia mitybos specialistė Deimantė Rapalytė.

Svarbiausia – ne porcijos dydis

Specialistės manymu, teisingus vaiko valgymo įpročius tėvams derėtų formuoti nuo pat mažens ir tai išsiugdžius nereikės nerimauti dėl atžalos persivalgymo, nutukimo ir polinkio rinktis nesveiką maistą.
„Taip pat labai svarbu ne tik porcijų dydis, bet paties maisto kokybė. Kuo mažiau lėkštėje bus beverčių kalorijų, tuo greičiau vaikas pasisotins ir natūraliai suvalgys mažiau“, – sako D. Rapalytė.

Pasak mitybos specialistės, vaikui svarbu įprasti, kad dienos valgymai: pusryčiai, pietūs ir vakarienė privalo kasdien turėti konkretų tą patį laiką. Tokia reguliari mityba leis išvengti persivalgymo, o esant naktiniams užkandžiavimas – nuo jų atprasti.

„Vėlai vakare valgomas maistas gali daryti įtaką tam, kad vaikas nenori pusryčiauti. Taip iškart susiformuoja netaisyklingos mitybos ratas, kuris vėlgi gali skatinti polinkį į nesveiką mitybą ir viršsvorį“, – nurodo specialistė.

Vaikai seka tėvų pavyzdžiu

Mitybos specialistė Danguolė Gasparavičienė įvardina, kad vaikai kasdien privalo valgyti subalansuotą ir įvairų maistą – patiekalus, gaminamus iš įvairių produktų grupių, kaip grūdinės kultūros gaminiai, daržovės, pieno produktai, mėsa ar žuvis.

„Jei šeimoje tėvai valgys sveikus produktus, nesirinks kaloringų, per daug sūrių ar saldžių užkandžių, visuomet teiks pirmenybę daržovėms ir vaisiams, labai tikėtina, kad vaikas taip pat laikysis tokių mitybos įpročių ir, be abejo, nepersivalgys“, – kalba pašnekovė.

Mitybos specialistė akcentuoja, kad tėvai – esminis pavyzdys. Jei tėvai vaikui tik kalbės, kaip svarbu sveikai maitintis, tačiau patys valgys saldainius, riebų maistą, gers saldžius gazuotus gėrimus – vaikas elgsis taip pat.

„Manau, kad ne draudimais reikia vaikus auklėti, o ugdyti jų sąmoningumą, kad sugebėtų vėliau patys atsirinkti ir dar draugams pasakyti, kodėl vienas ar kitas produktas yra nesveika.

Maisto produktų su spalvingomis etiketėmis pasiūla yra didžiulė, todėl reikia mokinti vaikus atsirinkti, kas sveikatai palanku, o kas ne“, – tikina D. Gasparavičienė.

Anot specialistės, norint pasirūpinti vaiko mityba, šeimoje taip pat turėtų vyrauti tradicijos –pusryčiauti, pietauti ar vakarieniauti kartu susėdus prie bendro stalo, o ne įnikus į televizoriaus ar kompiuterio ekranus. Tai padės lengviau ugdyti vaiko sąmoningumą renkantis maistą bei kontroliuoti suvalgomą maisto kiekį.

Šiandien Lietuvoje vis daugėja iniciatyvų, propaguojančių ir skatinančių tarp vaikų sveikos mitybos sklaidą. Vienas tokių projektų – „Sveikatiada“, apimantis daugiau nei 50 proc. Lietuvos ugdymo įstaigų.

Iniciatyva gyvuoja jau 8 metus, o praėjusiais metais įvairiose „Sveikatiados“ projekto organizuojamose sveiką gyvenseną skatinančiose veiklose dalyvavo daugiau nei 20 000 vaikų iš visos Lietuvos. Projekto metu vaikams šiuolaikiškomis, susidomėjimą keliančiomis priemonėmis suteikiama žinių bei praktinių įgūdžių apie sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vienas paslaptingiausių ginklų istorijoje: liepsnojo net jūra karius apimdavo paniška baimė (33)

Bizantijos gyventojai šį paslaptingą ginklą vadino „jūrų ugnimi“, vėliau istorijoje...

Lietuva laukia Venckienės grąžinimo: kaip violetinė Garliavos banga užvaldė politikų protą (564)

Nuo Lietuvos teisėsaugos į JAV pabėgusi Neringa Venckienė šiuo metu suimta ir laikoma JAV...

Prabangus gyvenimas slėpė kraupias paslaptis: patikusias moteris grobdavo tiesiog gatvėje (36)

„Sraigtasparnių nusileidimo aikštelė, 27 miegamieji su neperšaunamaisiais langais, iš aukso...

Karbauskis: aš – švariausias politikas Lietuvoje, o mes kitąmet tikriausiai laimėsime visus trejus rinkimus (179)

Nors žemės ūkio ministras Bronius Markauskas išsaugojo pareigas bent jau iki tol, kol savo...

Emigrantė kirpėja: norvegių grožio samprata skiriasi kardinaliai (27)

Laikai, kai lietuviai užsienyje buvo tik pigi darbo jėga, jau tikrai praėjo. Nuo Lietuvos...

Rimvydas Valatka. Misija kenkti Lietuvai (430)

Amerika turėjo makartizmą. Lietuva turi markauskizmą. Kalba ne tik apie nabagą žemės ūkio...

Daiginimo tabletės – ieškančiam praktiškumo

Jei planuojate intensyvius darbus darže, daiginimo tabletės gali tapti švaresne ir praktiškesne jo...

Kaip tėvystę supranta Barackas ir Michelle Obamos: įsimintiniausios jų frazės (1)

Per aštuonerius Baltuosiuose rūmuose praleistus metus prezidentas Barackas Obama ir pirmoji dama...

Virtuvės atnaujinimas: kaip tai padaryti greitai, lengvai ir pigiai (3)

Virtuvė yra vienas daugiausiai naudojamų kambarių namuose, o tai reiškia, kad ji ypač linkusi...

Užkalnis: baisi rizika restorano nenužudė (64)

Žinote, kokia blogiausia mintis pasaulyje, atidarinėjant restoraną? Sakyti „padarom taip, kad...