Panašu į gripą

Kalbėti, kad erkinis encefalitas nėra svarbus vaikams, nes jie retai serga, nereikėtų. Tiesa, pasak gydytojos, maži vaikai juo serga rečiau, ypač pirmaisiais gyvenimo metais, jiems rečiau pasireiškia ir sunkios šios ligos komplikacijos.

„Užsikrėtus erkiniu encefalitu, inkubacinis periodas gali būti nuo dviejų iki dvidešimt aštuonių dienų, bet įprastai pirmieji simptomai išlenda po savaitės dviejų. Jie panašūs į gripo: nuovargis, karščiavimas, raumenų skausmas ir panašiai. Dažnai tėvai nė neįtaria, kad vaikas persirgo erkiniu encefalitu, ypač, jeigu erkės taip ir nepastebėjo. Pagal mokslininkų duomenis, beveik pusė žmonių neužfiksuoja, kad buvo įsisiurbusi erkė. Tačiau, jeigu tai yra vasaros metas, daug būnate gamtoje ir vaikas turėjo gripą primenančius simptomus, verta padaryti antikūnų dėl erkinio encefalito tyrimą. Jeigu antikūnų nėra, tai nebuvo erkinis encefalitas, jeigu yra – vaikas persirgo“, – moko atidumo I.Plėštytė – Būtienė.

Nurašius pradinius simptomus gripui ir nepasidarius antikūnų dėl erkinio encefalito tyrimo, derėtų bent jau atidžiai stebėti vaiko savijautą toliau. Praėjus maždaug savaitei po tariamo gripo, vaikui staiga gali pradėti reikštis smegenų pažeidimo simptomai: meningitas, meningoencefalitas, nervų veiklos sutrikimai, paralyžius, traukuliai, epilepsijos priepuoliai, sutrikusi eisena, sąmonės praradimai ir t.t. Tokiu atveju reikėtų skubiai vykti į greitosios pagalbos priėmimo skyrių.

Indrė Plėštytė-Būtienė

„Deja, nepasirūpinus reikiama apsauga ar skiepais, dauguma vaikų erkiniu encefalitu perserga niekam nepastebėjus arba nurašius tai gripui. O liekamieji reiškiniai vėlesniame gyvenime gali būti įvairūs: vaikas gali būti ne toks gabus mokslams, gali būti kognityviniai sutrikimai, šiek tiek nervingesnis, pakinta elgesys, nervų sistemos sutrikimai ir gali grėsti net neįgalumas ar mirtis“, – pasakoja gydytoja.

Geri norai nuo erkių nesaugo

Specifinio gydymo nuo erkinio encefalito nėra, tad itin svarbu tiek skiepytis, tiek saugotis erkių įsisiurbimo kitomis priemonėmis. Įprastai vaikai nuo erkinio encefalito skiepijami sulaukę vienerių metų amžiaus. Tiesa, įvertinus rizikas pagal gyvenamąją vietą ir erkinio encefalito paplitimą, vaikus galima skiepyti ir anksčiau.

„Skiepyti įsisiurbus erkei jau negalima, mat tiek erkinio encefalito inkubacinis periodas trunka apie dvi savaites, tiek ir laikas antikūnams susidaryti po skiepo. Tad skiepas įsisiurbus erkei nuo susirgimo jau neapsaugos“, – primena vaikų pulmonologė-alergologė Indrė Plėštytė Būtienė.

Laikantys šunis turėtų pasirūpinti specialiomis ampulėmis, apykaklėmis apsaugančiomis nuo erkių, kad jų iš lauko neparneštų gyvūnas. Derėtų prisižiūrėti ir tėvams, mat jie erkių gali atsinešti ant drabužių, o šios nesunkiai pereis ant vaiko. Tad erkės įsisiurbimas gresia net ir gulint vežimėlyje, jeigu tėvai nėra pakankamai atidūs.

„Jeigu vaikas nori ropoti, tą galima su tėvų priežiūra daryti tik ant šviežiai, gerai nupjautos trumpos žolės. Grįžus iš gamtos, lauko, miško, visus drabužius reikia nusirengti ir atidžiai apsižiūrėti tiek savo, tiek vaiko kūną, išsimaudyti ir persirengti švariais drabužiais. Naudinga nepamiršti ir repelentų ar eterinių aliejų, tokių kaip levandos, arbatmedžio. Tiesa, nei viena, nei kita priemonė neapsaugo šimtu procentų“, – akcentuoja I.Plėštytė – Būtienė ir priduria, jog net ir pasiskiepijus nuo erkinio encefalito lieka rizika užsikrėsti Laimo liga. Tad mėgstantys laiką leisti gamtoje, turėtų nuolatos išlikti budrūs saugodami savo ir vaikų sveikatą.