„Mano vienas laukiamiausių ir fotogeniškiausių metų renginių, - taip turinio kūrėja, tinklaraštininkė ir didžėjė Simona Burbaitė apibūdino dešimtąjį Vilniuje vyksiantį renginį „Le Dîner en Blanc“ (liet. „Vakarienė baltai“). Simona su draugų kompanija jame dalyvaus šeštąkart. – Sugrįžti vėl ir vėl traukia šventės atmosfera, kuri kiekvieną kartą gniaužia kvapą: baltai apsirengę žmonės, papuošti stalai, vieningumo jausmas, vis kita renginio vieta.“

Šiemet renginys dešimtą jubiliejų švęs ne tik Vilniuje, bet ir 35-ąjį Paryžiuje – ten, kur jis ir prasidėjo nuo saujelės draugų pasisėdėjimo Bulonės miške. Dabar jis švenčiama šešiuose kontinentuose, 120 pasaulio miestų, keturiasdešimtyje šalių.

Būdas suburti draugus

Rugpjūčio 25-ąją registruoti dešimtosios šventės dalyviai, likus valandai iki renginio pradžios sužinos, kur vyks piknikas. Ir tada visi skubės į vakarienės vietą su nešiojamais stalais ir jų puošmenomis, kėdėmis, indais, maistu ir gėrimais, bet svarbiausia – su artimųjų, draugų kompanija.

„Savo rate turime patyrusį renginių organizatorių Mantą Kazlauską, kuris pasirūpina visomis renginio detalėmis, tad mūsų užduotis dažniausiai būna tik atsinešti gerą nuotaiką ir pasimėgauti vakaru, – gero pasiruošimo paslaptį atskleidžia Eglė Litvinaitė, įmonės vadovė ir įkūrėja. Ketvirtąkart „Vakarienėje baltai“ dalyvausiančios jos draugų kompanijos branduolį sudaro apie dešimt žmonių.
Moteris pastebi, kad tai – lyg savitas vasaros vainikavimo renginys, taip pat proga pasipuošti ir susirinkti visiems draugams kartu linksmai praleisti vakaro: „Juk ne kasdien galime susiburti šventei įvairiose nestandartinėse Vilniaus vietose, o kur dar tas nuostabus jausmas būti apsuptiems daugybės puikiai nusiteikusių ir pasipuošusių vilniečių ir miesto svečių!“

Lietuviškoji vakarienė jau vyko svarbiose sostinės vietose – Gedimino prospekte, Rotušės ir Katedros aikštėse.

Tampa tradicija

Nuo pirmojo renginio, kurį 2014 metais Vilniuje surengė dvi prancūziškosios kultūros gerbėjos – komunikacijos specialistė Dovilė Butkienė ir teisininkė Valda Lukošiūtė – iki dešimtojo 2023-iais nutiko sukrečiančių pasaulio įvykių. Organizatorių teigimu, tardicinis renginys – tarsi priešnuodis pandemijos, karo, nesaugumo prisotintoje aplinkoje.

„Balta vakaro spalva – taikos, atvirumo, draugystės ir demokratiškumo derinys – bei jau tradicija daugeliui tapęs draugų susitikimas kuria savitą šios šventės erdvę. Ši bent trumpam išsviedžia mus iš vis greitėjančio kasdienybės sūkurio“, – sakė renginio organizatorės.
Dėl tokių ypatingų akimirkų tinklaraštininkė S. Burbaitė šiemet į baltąją šventę sugrįš šeštąkart. „Dažniausiai vakarienėje dalyvaujame su draugų kompanija. Mums ji tapo išskirtinėje erdvėje kokybiškai praleisto laiko su mylimiausiais žmonėmis tradicija“, ˜– sako Simona.

Bendrystę pabrėžia ir renginio organizatorės D. Butkienė su V. Lukošiūte, nes renginyje dalyvauja vilniečiai, svečiai iš visos Lietuvos ir užsienio šalių: „Per nepriklausomybės metus ne tik išlaikėme tradicijas ar sukūrėme naujų, bet ir tapome atviresni pasauliui – gyvename, dirbame svetur, keliaujame. Per penkias šventės valandas draugai ir visiškai nepažįstami žmonės gali susipažinti, vaišintis, bendrauti, mėgautis muzika, šokti.“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)