Daugiausiai atsakomybės prisiima ir padeda vyriausia, bet ji sako, kad bent su mažąja jai patinka, o pasitvarkyt, kaip ir visi vaikai, patingi, bet neprašau to atlikti idealiai, tik maždaug. Kartais galvoju, ar gerai, ar blogai, kad jų prašau tiek padėt, ar jos nepraranda vaikystės?

Man mama sako, kad būdama 9-10 m. aš tiek nedarydavau darbų... Man reikia pagalbos, nes esu labai pavargusi, vyras padeda kiek gali, bet tik per išeigines ir po darbo. Kita vertus, manau, kad visi daugiavaikėj šeimoj turi vis tiek kažkaip adaptuotis, kad nebūtų "durnyno" , kad po bendrų darbų turėtumėm laiko nors kiek pabendraut, juk reikia kažką padaryti už kitą, kažko atsisakyti, ar ne taip? Kitaip dirbantiems tėvams sunku. Labai laukiu atsakymo.

Sveiki. Ačiū už klausimą. Tikrai tai nebūtų problema, bet jeigu Jums kilo šis klausimas, tai gal iš tiesų mergaitės yra pernelyg apkrautos darbais? Jūs esate labai pavargusi ir tai suprantama. Trys vaikai, namai ir darbas. Vyro pagalba minimali tik po darbo ir savaitgaliais. Pasiskirstymas pareigomis ir darbais labai svarbu kiekvienoje šeimoje. Tai tikrai sveikintina.

Visame laiške Jūs rašote apie tai, ką daro Jūsų mergaitės. Nepykit, bet Jūs neparašote, ką darote pati. Minėjote, kad viską tik peržiūrite, ką mergaitės padarė. Tikiuosi, kad po darbo ar savaitgaliais Jūs kaip šeima visi darote viską bendrai. Tai labai svarbu. Bendras darbas suartina, o žodiniai įvertinimai, paskatinimai nesąmoningai motyvuoja vaikus prisiimti pareigas ir stengtis jas atlikti, kuo geriau.

Gal Jūs jaučiatės kalta, kad po darbo neturite daug jėgų buičiai? Jeigu neturite jėgų po darbo, tai yra normalu. Tuo metu siūlyčiau atvirai išsakyti, kad esate labai pavargusi ir paprašyti pagalbos vyro ar mergaičių. Kodėl tai patariu? Nors Jūs ir mama, tačiau diktatoriškai elgtis būtų didelė klaida. Jūs turite nepamiršti paklausti, kaip sekėsi mergaitėms, ar labai ilga ir sunki buvo diena. Jeigu sunki, tai kodėl?

Nepamirškite, kad ir jos turi teisę pavargti ir pasiskųsti. Mergaitės turi ir savo vaikiškų poreikių, t.y. pažaisti, pabėgioti su draugais kieme ir t.t. Turite konstruktyviai spręsti problemas. Pažadėkite, kad kurią dieną padėsite joms. Pildykite pažadus. Apsibrėžkite tvarkymo laiką, nes visgi mergaitės yra dar pakankamai mažos.

Kaltės jausmas ypač sustiprėja, jeigu visus darbus liepiate atlikti mergaitėms? Visi mes turime pareigas ir atsakomybes, tačiau jos turi būti paskirstytos po lygiai, kad nei viena pusė nesijaustų daranti per daug ar net išnaudojama. Jūs turite nuoširdžiai pasikalbėti ir su vyru, ir su mergaitėmis apie darbus. Taip pat turite nepamiršti poilsio. Gal praverstų trumpos atostogos? Jūs turite šaunias merginas. Aišku, Jus jaudina ir Jūsų mamos žodžiai. Tačiau Jūsų šeima yra kitokia ir tuo unikali. Tikiuosi, kad pailsėsite ir nesijausite kalta.

Sėkmės, meilės ir kantrybės
Rasa Kuodytė – Kazielienė

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją