Jau įprasta, kad metų pradžioje Amerikos kinologų klubas paskelbia savo šalies populiariausių veislinių šunų sąrašą. Pagal jį galima orientuotis, kokių šunų žmonės pageidauja, ką labiausiai myli. Tokia statistika atsiranda šunų mylėtojų draugijose, kur registruojamos gimusių šuniukų vados ir išduodami kilmės dokumentai. „Šuniška statistika“ parodo, kaip kinta šunų rinka.

Lietuvos šunų mylėtojai mažai kuo skiriasi nuo užsienio šunų mylėtojų. Lietuvišką populiariausių šunų veislių sąrašą reikėtų pradėti nuo vokiečių aviganių, kurie vis konkuruoja su Jorkšyro terjerais. Nemažėja auksaspalvių ir Labradoro retriverių reitingai, o tarp jų bando įsisprausti mažesni šunys: cvergšnauceriai, čihuahua, anglų ir prancūzų buldogai. Gerokai išaugo susidomėjimas Sibiro haskiais ir kitais šiaurietiškais šunimis – tai atspindi Lietuvos šunų veislių knyga, kurią veda Lietuvos kinologų draugija.

Jungtinėse Valstijose populiariausiųjų 2010 m. šunų penketuką sudarė: Labradoro retriveriai, vokiečių aviganiai, Jorkšyro terjerai, bigliai ir auksaspalviai retriveriai. Amerikiečiai laiko įspūdingą naminių gyvūnų kiekį: apie 77,5 mln. šunų ir 93,6 mln. kačių. Jie žino, kokie šunų vardai pernai buvo populiariausi – kalytes dažniausiai vadino Belomis (angl. Bella), o patinukus Badžiais (Buddy).

Tiksliai pasakyti, kiek šunų ar kačių laiko mūsų šalies gyventojai, sudėtinga, nes kol kas nėra vieningos gyvūnų registracijos. Ateityje gyvūnai vis dažniau bus ženklinami mikroschemomis, tuomet turėsime patikimą duomenų bazę.

Jei pasidomėtume veislinių šunų statistika Europoje, paaiškėtų, kad labiausiai šunis myli italai, prancūzai, rusai. Tarptautinė kinologų federacija kasmet pateikia skaičius, kiek ir kokių veislinių šuniukų gimė.

Taigi 2009 metais Prancūzijoje gimė 182953, Italijoje 120702, o Rusijoje 242000 veislinių šuniukų. Ir nors šie skaičiai skamba įspūdingai, pastaruoju metu pastebima veislinių šunų mažėjimo tendencija.

Vis dažniau vietoj šuns žmonės pasirenka katę, ir nebūtinai veislinę. Katės labiausiai išpopuliarėjo didmiesčiuose. Regis, nuolat užimti ir pavargę žmonės vis mažiau laiko gali skirti savo augintiniams. Galbūt koją pakišo ir sunkmetis – katę išlaikyti pigiau ir paprasčiau. Na, o tie, kurie pasiryžta įsigyti šunį, dažniau ieško nedidelio šuns, kurio fizinėms treniruotėms, dresūrai nereikėtų skirti daug laiko ir lėšų.