„Šeimoje neturi būti griežto vyriškų ir moteriškų įsipareigojimų pasidalijimo. Vyrams reikia pamiršti stereotipą, kad namų ruoša – išimtinai moterų reikalas: įsivaizduokite, kad tai – taip pat visavertis darbas, tik kiek modifikuotas“, - pataria psichologė Larisa Korotina. „O moterims reikia parodyti kantrybę ir dažniau girti vyrą. Taip jam atsiras daugiau noro jums padėti.“

Apie 45% damų, dalyvavusių apklausoje „Namų ruoša vyrų ir moterų akimis“, buvo nusivylusios, kad ant jų pečių gula visa atsakomybė už namų ūkį – pradedant nuo skaitiklių parodymų užrašymo ir baigiant remonto ar atostogų planavimu ir organizavimu. O apie 30% apklaustų moterų mano, kad vyrai abejingi savo gyvenamajai erdvei. Stiprioji lytis nepatenkinta tuo, kad jų žmonos nuolat kabinėjasi prie smulkmenų. Dauguma vyrų mano, kad jų svarbiausia pareiga – tai sunkus darbas, todėl namuose jie turi teisę į ramybę, tylą ir nieko neveikimą.

Nesusikalbėjimas – genų lygmenyje

Šį požiūrių į namų ruošos darbus skirtumą mokslininkai aiškina mąstymo ypatumais, susijusiais ir su smegenų sandara. Kaip knygoje „Santykių kalba: vyras ir moteris“ rašo Alanas ir Barbara Piz, vyrų ir moterų evoliucija vyko skirtingai: „Vyrai medžiojo, moterys rinko. Vyrai gynė. Moterys rūpinosi. Galiausiai tiek kūno, tiek mąstymo evoliucija pasuko skirtingomis kryptimis... Mūsų hormonai ir galvos smegenų ląstelių struktūra atsakingi už mūsų elgesį, polinkius ir santykį su aplinkiniu pasauliu. Tai ir yra du svarbiausi veiksniai, kurie diktuoja mums, kaip elgtis ir kaip mąstyti, dar iki tol, kol gimstame“.

Amerikiečių psichologas Ričardas Hajeris iš Kalifornijos universiteto 2010 metais apibendrino vyrų ir moterų smegenų tyrimus. Naudodamas magnetinę rezonansinę tomografiją, jis nustatė, kad moterų smegenyse dešimt kartų daugiau baltosios masės, kuri atsakinga už organizacinius sugebėjimus. Šie sugebėjimai, specialistų žodžiais, paaiškina didesnį moterų gyvenimo aktyvumą, sugebėjimą persijungti, kuris leidžia jai būti organizuotesnei ir spėti vienu metu galvoti apie kelis dalykus.

Alanas ir Barbara Piz tai aiškina ir moterų aplinkos suvokimo ypatumais: „Moterys pasižymi ir platesniu periferiniu matymu, lyginant su vyrais. Moters, kaip lizdo puoselėtojos, smegenyse veikia programa, leidžianti matyti sektorių mažiausiai 45 laipsnių iš kiekvienos galvos pusės, tai yra, į kairę ir į dešinę, taip pat į viršų ir į apačią. Efektyvus periferinis matymas daugeliui moterų pasiekia 180 laipsnių.“

Tai ir leidžia jai kokio nors darbo metu paraleliai galvoti ir apie tvarką. Vyras sugeba vienu metu galvoti tik viena kryptimi, be to, jie vienu metu būna susitelkę tik į vieną užduotį.

Alanas ir Barbara Piz savo knygoje tai paaiškina tokiu būdu: „Vyro smegenys garantuoja jam „tunelinį“ matymą, o tai reiškia, gebėjimą matyti aiškiai ir tiksliai prieš save ir dideliu atstumu. Jo rega evoliucionavo iki kone apriboto matymo, kadangi niekas negalėjo jo atitraukti nuo tikslo.“ Todėl vyras susitelkia į atliekamą užduotį, bet jį išmušti iš vėžių gali žmonos prašymas išnešti šiukšles arba sudėti į antresoles nereikalingus daiktus.

Medžiotojas ir židinio sergėtoja

„Moteris visada buvo namų židinio sergėtoja ir priprato prie nuolatinių namų rūpesčių. Todėl ji pirmiausia stebi tvarkos palaikymą: stengiasi iškart sudėti daiktus į vietas, nieko neišmėto, po valgio plauna indus, kasdien atlieka kosmetinį tvarkymąsi“, - sako psichologijos centro „Lik“ vadovė Larisa Korotina. „Vyras, priešingai, nuo senų laikų namie praleisdavo tik mažąją dalį dienos, iš čia ir jo neorganizuotumas bei išsiblaškymas buityje. Todėl tvarkos jis nepalaiko. Išmėtytos kojinės, drabužiai – iš tos serijos. Jam paprasčiau viską išmėtyti, o paskui per vieną sykį atkurti tvarką.“

Gali būti, kad būtent šie elgesio bruožai vaidina lemiamą vaidmenį renkantis buities techniką. Moterys tvarkosi paprastai, todėl jos pirmenybę teikia lengviems ir kompaktiškiems siurblių modeliams, kuriuos paprasta prižiūrėti. Pavyzdžiui, dulkių siurbliams be dulkių surinkimo maišelių. Vyrai renkasi daugiafunkcinius modelius, kurie jiems praverstų būtent generalinės ruošos metu ir padėtų atlikti kelias užduotis iš karto.

Pareigų paskirstymas

Apklausos duomenimis, 85% abiejų lyčių atstovų patvirtino, kad moterys tvarkosi logiškiau, vyrai – globaliau. Pažvelkime, kaip tai atrodo praktiškai.

Pradėti tvarkytis moteriai visai nesunku, juk dėl savo organizuotumo ji viską jau suplanavusi. Vyrui pradėti reikia daug laiko – jis neskubėdamas atsikelia, pusryčiauja, žiūri televizorių, ir visą tą laiką kenčia mylimosios puldinėjimus dėl savo nenoro padėti. Tačiau, psichologų manymu, ilgas pasiruošimas kompensuojamas paties tvarkymosi greitumu.

Žinodamos vyro įpročius, neplanuokite namų ruošos reikalų iš ryto. Kad tektų kuo mažiau bartis, planuokite tvarkymąsi nuo pietų. Taip ir laiką paskirstysite racionaliau, ir džiaugsitės švariais namais per trumpesnį laiką.

Išmėtytus po butą daiktus šeimininkės, prieš pradėdamos tvarkytis, sudeda į vietas, kad jie paskui netrukdytų tolimesniems darbams. Vyrai, priešingai, pradeda tvarkytis nuo globalių veiksmų – užkelia kėdes ant stalų, nuima kilimus, perstumdo baldus. Jiems netvarka nesvarbu, todėl jie nesudeda daiktų į vietas, o suverčia į vieną krūvą (paprastai vėliau juos į vietą sugrąžina būtent moterys).

Taip pat skiriasi vyrų ir moterų tvarkymosi „geografija“. Kad triūsas nebūtų bereikalingas, moterys veikia principu „viršus-apačia“ – taip dulkės nenusėda ant ką tik nuvalytų grindų. Vyrai šalina purvą vos jį suradę, todėl jų tvarkymasis lokalesnis.

Reikia pastebėti, kad stipriajai lyčiai namų rūpesčiai – tai kone karo laukas, egzistuoja griežta strategija, pagal kurią visas procesas suskirstytas į atskiras užduotis. Ir jei vyro tikslas – sutvarkyti kambarį, jis to tikslo sieks iki pergalės. Tuo metu moteris gali vienu metu daryti kelis darbus: pavyzdžiui, mazgoti grindis koridoriuje, miegamajame ir svetainėje, o keisdama vandenį praskalauti skalbinius.

Į tai derėtų atsižvelgti skirstant darbus. „Vyrui paprasčiau vienu metu atlikti kelis darbus, jei jie kažkaip susiję vienas su kitu. Pavyzdžiui, žodžiu „virtuvė“ arba žodžiu „plauti“. Jis gali plauti indus, valyti dujinę ir kontroliuoti skalbimo procesą, jei skalbimo mašina taip pat virtuvėje – sudėti naują skalbinių partiją ir išimti švarius“, – sako psichologė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)