Su karjera galima atsisveikinti

Stebėtina, bet oficiali statistika rodo, kad tapusios motinomis moterys tampa dar vertingesnėmis darbuotojomis, o renkantis darbuotoją kompanijos linkusios rinktis būtent pretendentes su vaikais.

Logika paprasta: motinystė – geriausia laiko planavimo ir krizių valdymo mokykla, jau nekalbant apie atsparumą stresui ir emocinį intelektą. Taigi baimę būti nereikalingoms darbdaviams jaunos mamos gali atmesti – jei sugebėjote vienu metu virti vaikams sriubą, plauti apipieštus daiktus ir taikyti žaidimų aikštelėje susipykusius mažylius, jokios darbinės peripetijos jūsų neišgąsdins.

Neliks laiko sau

Atsiradus mažyliui, laiko kasdienėms grožio procedūroms iš tiesų sumažėja, tačiau įmanoma atrodyti gražiai ir stilingai – viskas priklauso nuo motyvacijos. Kad ir kaip būtų paplitęs stereotipas, kad per motinystės atostogas tiesiog išplauti plaukai prilygsta apsilankymui grožio salone, patikėkite – būtent dabar svarbu gražiai atrodyti.

Net jei visą dieną jus matys tik jūsų vaikas, ryte skirkite penkias minutes makiažui, prieš miegą užsitepkite ant veido kaukę, kol mažylis miega, pagulėkite vonioje, vietoje beformių marškinėlių dėvėkite dailius drabužius, ir pamatysite, kaip pasikeis jūsų nuotaika ir kaip atsiras jėgų namų reikalams. Jūsų atvaizdas veidrodyje, vyro susižavėjimas pripildys jus energija, kurios šiuo laikotarpiu labai reikia. O ir vaikui reikalinga laiminga ir graži mama.

Neliks laiko bendrauti su draugėmis

Vienas iš didžiausių būsimų mamų nuogąstavimų – baimė iškristi iš gyvenimo, netekti draugų, nebeturėti laiko pasibūti su draugėmis. Iš tiesų gimus vaikui mūsų socialinis aktyvumas keičiasi, bet nedingsta – bendravimo sumažėja, tačiau pagerėja jo kokybė. Anksčiau galėdavote porą valandų prasėdėti kavinėje, o dabar net 15 minučių trukmės arbatėlė namuose bus jums tikra dovana, o tų minučių nesinorės leisti veltui.

Įdomu, kad nereikės nė pastangų dėti – atsitiktinės pažintys, kurioms sugaištama daugybė laiko, pasisėdėjimai su nereikalingais žmonėmis savaime atbyrės, liks tik iš tiesų įdomūs žmonės, artimi draugai ir laikas iš tiesų mėgstamiems užsiėmimams. Yra nemažai pavyzdžių, kai per motinystės atostogas moterys pramokdavo užsienio kalbos, rankdarbių, sukurdavo savo tinklaraščius ar net parašydavo knygas – tam atsirasdavo ir motyvacijos, ir įkvėpimo, ir disciplinos.

Mūsų santykiai nebebus tokie artimi kaip anksčiau

Santykių krizės šeimos tipologijoje ne veltui yra atskiras punktas – vaiko pirmų metų krizė. Šiuo laikotarpiu vyrai ima skųstis dėmesio trūkumu, moterys – katastrofišku jėgų ir laiko stygiumi, na o rezultatas – nesibaigiantys pykčiai, priekaištai, iš sekso ir romantikos lieka tik prisiminimai, dar vakar atrodžiusi tvirta sąjunga ima braškėti.

Statistika gąsdina – neseniai atlikto tyrimo duomenimis, 90 proc. porų per pirmus vaiko gyvenimo metus pareiškė, kad yra kur kas mažiau patenkinti santykiais. Kita vertus, prie naujų vaidmenų sugebėję įprasti sutuoktiniai pripažįsta, kad vaiko gimimas jiems tapo santykių mokykla, dėl kurios jie tapo artimesni ir net iš naujo vienas kitą pamilo.

Pagrindinis psichologų patarimas jauniems tėvams – rasti laiko romantikai. Susitarkite, kad bent kartą per mėnesį paliksite mažylį seneliams ar auklei ir skirsite vakarą vienas kitam.

Pavakarieniaukite žvakių šviesoje, nueikite į koncertą, likite namuose ir pasidarykite sau romantišką vakarą – jauniems tėvams būtini tokie dalykai. Daugelis moterų daro klaidą – nušalina vyrą nuo pasirengimo gimdymui ir mažylio priežiūrai. Tose šeimose, kur vaiko priežiūra laikoma moteriška atsakomybe, vyrai dažnai jaučiasi nereikalingi, o moterys – išvargusios nuo buities.

Patikėkite – vyrai sugebės pamaitinti, išmaudyti ir suvystyti kūdikį, na ir kas, kad iš pradžių jiems prasčiau seksis. Pareigų pasidalijimas į naudą ir tėvams, ir vaikams – santykiai tampa tvirtesni ir šiltesni, vyras supranta, kaip kartais jums būna sunku, o jūs pajuntate, kad iš naujo įsimylite vyrą, kai matote, kaip jis prižiūri mažylį.

Nesusidorosiu

Motinystės atostogos tampa nelengvu išbandymu perfekcionistėms, įpratusioms viską kontroliuoti ir atlikti kiekvieną užduotį aukščiausiam balui. Motinystės mene nėra aukščiausių balų, o ir būti negali – klausimų visada bus daugiau nei atsakymų, visada atrodys, kad buvo galima kažką padaryti geriau, visada bus nenudirbtų darbų, peršalimas ne laiku, atsisakymai valgyti išvirtą košę...

Stebėdamosi suvoksite, kad vaikas – asmenybė su savo charakteriu, savais tikslais gyvenime, kurie gali visiškai neatitikti jūsų įsivaizdavimo. Ir staiga paaiškės, kad puiku mokėti planuoti ir kontroliuoti, bet kur kas svarbiau mokėti improvizuoti, viską vertinti lengvai, su humoru, o svarbiausia – su meile.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)