Mes pamirštame, kad draugystės, kaip ir visi mūsų širdies reikalai, atneša daugybę emocinių problemų, panašių į tas, kurios kyla užsimezgus romantiškai meilei: pavyduliavimą, savininkiškumą, pavydą, konkurenciją, išnaudojimą, išdavystę, nesaugumą ir, žinoma, seksualinį potraukį.

Kadangi daugelis nesusimąsto apie draugysčių mūsų gyvenime sudėtingumą, juos sukrečia ir suglumina situacija, kai reikia susidoroti su demonais, pakėlusiais savo baisiąsias galvas.
Štai kodėl draugystė yra užburianti kaip mūsų vidinių gyvenimų veidrodis ir kodėl pripažinimo sulaukęs autorius Markas Matousekas (tarptautinio bestselerio „Sex Death Enlightenment“ bei knygos „Boy He Left Behind“ autorius) ryžosi parašyti knygą „Ethical Wisdom For Friends“.

Toliau pateikiamame savarankiškame interviu, kuriame autorius atsako į savo pateiktus klausimus, M. Matousekas paaiškina, kodėl svarbu skirti užtektinai dėmesio draugystei, ką daryti, kai draugai susiduria su nemalonumais, bei kada geriau nutraukti santykius su draugais prisimetusiais priešais, energetiniais vampyrais, veltėdžiais ir kitais destruktyviais „draugeliais“, kuriems iš tiesų mūsų gyvenime vietos neturėtų būti.

- Kodėl parašėte šią knygą?

Prieš tai trejus metus praleidau rašydamas knygą „Ethical Wisdom: The Search For a Moral Life“. Tai buvo rimtas mokslinis projektas, nagrinėjęs, kodėl ir kaip žmonės sutaria, priima moralinius sprendimus ir panašiai. Skaitytojas parašė man „Puiki knyga, bet kur praktiniai patarimai“ Kaip mes galime panaudoti šią informaciją?“.

Nusprendžiau pradėti nuo draugystės klausimo, kuris mane visada žavėjo. Draugai – tai žmonės, kuriuos sieja santykiai, nors jie nemano palaikantys santykius (skiria per mažai dėmesio tam, kaip jie susieina ir kaip išsiskiria). Norėjau visa tai panagrinėti.

- Ką šioje knygoje sužinosime apie draugystę, ko nežinojome anksčiau?

Daugybę dalykų. Sužinosite, kodėl žmonės linkę liežuvauti. Aš paaiškinu, kaip mes kolegas supainiojame su draugais ir vėliau būname įskaudinti. Sužinosite, kada gerai, o kada blogai rūpintis draugo reikalais.

Ką daryti, kai draugo ar draugės sutuoktinis pradeda jums rodyti dėmesį ir ką daryti, kai negalite pakęsti draugų vaikų. Draugystėje yra daugybė neaptartų tabu, sunkiai įžiūrimų esminių taisyklių. Kai apie draugystes pradedame galvoti kaip apie širdies reikalus, ką darome ne dažnai, suteikiame jiems jautraus dėmesio ir rūpesčio, kurio jie verti.

- Kodėl sakote, kad draugystės yra širdies reikalai? Tai skamba romantiškai.

Bet kas, turėjęs tikrai artimą draugystę, žino, jog intymumas yra intymumas, yra tame seksas ar ne. Kai mes domimės žmonėmis ir stengiamės su jais ilgesnį laiką palaikyti ryšius, įsijungia mūsų emocijos, kurios yra pagrindiniai mūsų moraliniai orientyrai.

Emocijos yra aistros kertinis akmuo; dauguma mūsų žinome, ką reiškia jausti karštus jausmus draugui, tačiau mes neturime tam tinkamų žodžių. Mes nežinome, kur įterpti draugystę kultūroje, kuri yra įpratusi prie romanų. Mes dažnai suvokiame savo draugus kaip savaime suprantamus ir tai sukelia širdies skausmą, kuris neatrodo pagrįstas.

„Tai ne tas pats, kaip miegoti kart, - pasakys jums žmonės. - Mes esame TIK draugai“. Ši klišė atskleidžia, kaip prastai suprantame draugystės stiprumą ir slidų kelią kam nors atveriant širdį.

- Ką draugai turėtų daryti, vienas kitam pajutę seksualinį potraukį?

Jeigu įmanoma, nepuoselėkite jo. Beveik visada tai nėra gera mintis. Geriausia kaip nors lengvai ir žaismingai pripažinti tą potraukį, kad būtų išvengta jo didėjimo ir sprogimo nepageidaujamais būdais. Sunku draugams kartu miegoti ir išlikti ištikimais draugais. Tai galioja vyrams ir moterims, moterims ir moterims bei vyrams ir vyrams.

Tai sutrikdo gebėjimą susitelkti į draugystę bei gali užgožti nepajudinamą ir besąlygišką meilę mūsų draugams bei tam, kokią vietą jie užima mūsų gyvenimuose. Dažniausiai seksas sudrumsčia vandenį, nors moteriai, apie kurią rašau savo knygoje, praktiškai pavyksta išsaugoti draugystę su vienu tolimu draugu.

- Tuomet tai nenorintis suaugti mokyklos laikų draugas.

Taip, seni jausmai nuo vidurinės mokyklos laikų. Nuolatinis teisės pažeidėjas, ir sulaukęs trisdešimties vis dar važinėjantis savo riedlente bei mėgstantis iš širdies pašvęsti, kai likę draugai turi darbus ir vaikus. Tai gali būti liūdnas scenarijus. Tokie žmonės tarsi nesupranta, kad po baigimo gyvenimas pasikeičia. Jie įsikibę savo praeities. Knygoje taip pat yra panaši į šią istorija.

- O kaip dėl melo? Ar kada nors melas draugams būna geras?

Tai priklauso nuo to, kokioje šalyje gyvenate. Amerikiečiai apsėsti skaidrumo. Mes moralizuojame melą. Pakalbėkite su europiečiais apie šimtaprocentinį sąžiningumą ir jie žiūrės į jus kaip į neišmanėlius. Jie paklaus, kam sakyti tiesą, jeigu ji skaudina žmones?

Amerikiečiai tiki, kad sąžiningumas visada yra geriausia politika, tačiau tai naivu. Yra tam tikri sąžiningumo ir nesąžiningumo lygiai. Ne visada miela ir išmintinga išpyškinti savo nuomonę tą akimirką. Draugai turi tai žinoti. Niekada nepatartina dovanoti savo įžeidžiančios išminties perlų žmonėms, kurie jų neprašė. Tai, ką mes vadiname tiesa, gali būti žiaurumo kaukė.

- O ką pasakytumei apie kišimąsi į draugų gyvenimą, kai nesutinkame su jų elgesiu?

Mano pagrindinė taisyklė – žiūrėk savo paties reikalų. Tai dalis brandžių santykių su ydų turinčiais žmonėmis su savo emocine, psichologine ir dvasine trajektorija. Negalime žinoti, ką kiti žmonės turėtų daryti. Mes ne visada žinome, ką patys turėtumėme daryti! Nebent draugui iškilo fizinė grėsmė, visais kitais atvejais geriau patylėti ir mylėti juos už tai, kas yra, kur yra, kokie yra, o visa kita palikti ramybėje.

Žinoma, jeigu jie paklausia jūsų nuomonės, galite atsakyti sąžiningai. Kitaip tariant, laikausi Byrono Katie pamokymo, jeigu kalbėsime į kišimąsi į kitų reikalus. Ji sako, kad pasaulyje yra trijų rūšių reikalai: mano reikalai, tavo reikalai ir Dievo reikalai. Būtų gerai aiškiai žinoti, kieno reikalais rūpiniesi. Ir dar nemėtyti akmenų iš savo šiltnamio.

- Kaip žinoti, kada nutraukti santykius su draugais?

Tai labai svarbu. Draugu prisimetantis priešas nėra draugas. Jūsų gyvenime esantys žmonės, nelinkintys jums paties geriausio – kurie negali jaustis laimingi, kai jums nutinka kažkas gero – neturėtų priklausyti jūsų artimųjų ratui. Dažnai mes nežinome, kas tai per žmonės, kol mums nenutinka kažkas nuostabaus ir šie draugai supyksta ar paniursta, arba ima pulti. Arba dar blogiau. Kaip sako Danas Golemanas, svarbu prisiminti, kad mūsų gyvenimuose esantys žmonės yra mūsų „biologiniais sąjungininkai“.

Emocijos yra užkrečiamos. Mes užsikrečiame vieni kitų jausmais tarsi sloga. Kai palaikote konkuruojančius, dviveidiškus ar priešiškus santykius su žmonėmis, jie turi neigiamą fizinį poveikį jūsų gyvenimui. Dauguma žmonių žino, kokie išsekę jaučiasi pabuvę kiek laiko su energetiniais vampyrais ar juos primenančiais tariamais draugais.

Kartais įmanoma su tokiais žmonėmis viską išspręsti, tačiau kai draugai nuolat kenkia ar skaudina, būtina nutraukti tokius santykius kaip įmanoma greičiau ir sąmoningiau. „Paleisk su meile“, - sakydavo man neuropatologas. Ilgalaikėje perspektyvoje taip geriau abiem pusėms.

- Tai nėra taip lengva, kaip jūs bandote pasakyti!

Žinau tai. Būtent todėl parašiau šią knygą. Vis dėlto, draugystė be šių problemų turi dar ir nuostabių, įkvepiančių, stebėtinai gražių aspektų. Norėjau šia knyga išnagrinėti draugystės šešėlius, taip pat įkvėpimą ir smagumą. Mes visi esame tokios sudėtingos būtybės. Mums puikiai sekasi užmegzti ryšius, tačiau taip pat esame klystantys.

„Širdis turi savų motyvų, kurių protas nežino“ (angl. the heart has its reasons that reason does not know), rašė Hopkinsas. Kai pradedame suprasti, kaip mumyse kartu veikia emocijos ir protas, daug geriau suprantame žmones, kurie mums rūpi. Mūsų draugystės – visų mūsų meilės santykių – gerinimas gali iš tiesų pakeisti jūsų gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)