Būtina nuolatinė kontrolė, bausmės už prasižengimus ir prevencinė programa, turinti apsaugoti nuo bet kokių išpuolių. Ir apie jokias nuolaidas negali būti nei kalbos! Neretai tokios mamos vaiką praktiškai palieka augti savarankiškai. Akivaizdu, jog tokia mama nori visus ir visada laikyti pririštus trumpu pavadėliu, tačiau tikrai ne visi su tokia padėtimi nori taikstytis. Tokiais atvejais konfliktai neišvengiami.

Tai apie jus? Jeigu suprantate, kad elgiatės pernelyg griežtai, tačiau nieko negalite padaryti (juk tai charakterio bruožas), pabandykite kolekcionuoti... pašto ženklus. Arba siuvinėti kryžiuku. Tiesiog užsiimti kokia nors veikla, reikalaujančia susikaupimo ir laiko. Noras vadovauti neretai tiesiogiai susijęs su pedantiškumu, todėl poreikio tvarkyti patenkinimas padeda pasiekti vidinę harmoniją. Tada ir iš kitų pradėsite reikalauti mažiau. Lengviau atsikvėps visi.

Tai apie jūsų mamą? Ji žūtbūt nori gyventi kartu su jumis arba bent jau labai arti – kad, reikalui esant, galėtų operatyviai prisistatyti įvykio vietą ir įvesti tvarką (taip ji iš tikrųjų įvardija šį procesą). Ji bando kontroliuoti jus, valdyti jūsų vyrą, vaikus ir net jūsų augintinį, kuris, ją pamatęs, kuo skubiau sprunka į kitą kambarį. Jos vizitai jūsų namuose dažnai baigiasi skandalais, po kurių ji, trenkusi durimis, demonstratyviai išeina. Paskambinkite jai, atsiprašykite. O tuomet derėtų mandagiai pareikšti, jog savo šeimos reikalus ir problemas norite spręsti savarankiškai ir jos pagalbos tikrai nereikia.

Tai apie jūsų anytą? Vyras, auklėtas tokios griežtos mamos, perima jos elgesio modelius. Greičiausiai jūsų vyras su mama elgiasi lygiai taip pat, kaip ji kadaise elgėsi su juo. Pavyzdžiui, gali mėnesių mėnesius neskambinti (už ką nors ją bausdamas), o galiausiai sulaukęs skambučio ją dar ir aprėkti, kad ji drįso jam kliudyti. Nepraleiskite pro pirštus tokio vyro elgesio, išsakysite pastabų. Išmokykite jį atleisti ir būti švelnesniu ir dėmesingesniu savo mamai.

Bus daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją