Rimtų pažinčių svetainė DarniPora.lt atskleidžia, dėl ko labiausiai nerimauja jūsų vaikai, ir pataria, kaip elgtis tokioje situacijoje.

1. Įtikinkite juos, kad esate ne tik tėtis ar mama, bet ir žmogus, turintis asmeninių poreikių. Tikriausiai juos skaudina mintis, kad jūsų asmeniniai santykiai su jų mama ar tėčiu galutinai nutrūko. Nesvarbu, ar jūs netekote savo vyro (žmonos) ir tapote našliu (-e), o gal paprasčiausiai išsiskyrėte, jūsų vaikams sunku susitaikyti su mintimi, kad vėl esate vieniši ir galvojate apie naujus santykius. Tokie jų jausmai yra natūralūs – visi vaikai, nesvarbu, kokio jie yra amžiaus, idealizuoja savo tėvų santykius.

Gali būti, kad jūsų suaugę vaikai jums nepasakys, kokią sumaištį jaučia dėl jūsų naujų santykių ar noro vėl vaikščioti į pasimatymus, tačiau ims ignoruoti jūsų siekį vėl susikurti asmeninį gyvenimą. Pavyzdžiui, atsisakys jus pavėžėti, kai ketinsite susitikti su nauju draugu.

Šiuo atveju, ko gero, vienintelis jūsų ginklas, kurį galite pasitelkti spręsdami situaciją, yra atvirumas. Atvirai išdėstykite savo vaikams tai, kokie šiuo metu yra jūsų poreikiai. Pasakykite, kad jums trūksta žmogaus, su kuriuo galėtumėte dalintis savo kasdienybe. Pasakykite, kad santykiai su jais ir anūkais jums yra labai svarbūs, tačiau negali atstoti romantiškų santykių. Padėkite jiems suprasti, kad esate ne tik jų tėtis (mama), bet ir žmogus, turintis tam tikrų poreikių. Šis pokalbis gali būti sunkus abiem pusėm, tačiau yra būtinas.

2. Neslėpkite naujų santykių. Jei esate susidūrę su neištikimybe ar kitokiais destruktyviais santykiais, jūsų vaikai tikriausiai atsargiai žiūrės į jūsų naują draugystę, ir tai yra visiškai suprantama. Jie paprasčiausiai nenori, kad dar kartą būtumėte įskaudinti. Pasakykite savo vaikams, kad vertinate jų susirūpinimą ir norą jums padėti bei kad nieko neslėpsite nuo jų.

Supažindinkite juos su jūsų naujuoju draugu ar drauge dar santykių pradžioje. Išklausykite savo vaikų nuomonės apie jūsų naująją antrąją pusę, bet, žinoma, galutinį sprendimą turite priimti patys. Bet kokiu atveju ir jums bus naudinga išgirsti nuomonę iš šalies, ir jie jausis ramiau, kad jų nuomonė jums svarbi ir nieko nuo jų neslepiate.

3. Parodykite, kad nebijote prisiimti rizikos. Supraskite, kad jūsų vaikų neigiama reakcija į tai, kad vėl pradėjote vaikščioti į pasimatymus, tėra siekis jus apsaugoti nuo galimo sielvarto, jei santykiai nepavyktų. Jei jie jau matė jūsų skyrybas su jų tėvu ar motina, akivaizdu, kad bijo, jog situacija pasikartos. Pasakykite jiems, kad suprantate galimas pasekmes ir esate pasirengę rizikuoti. Išklausykite jų nuomonę, stenkitės nuraminti bet kokias jų baimes, tačiau atminkite, kad nesvarbu, kiek jums metų, turite teisę į asmeninį gyvenimą ir romantiškus santykius.

4. Skirkite laiko vaikams. Nesvarbu, kiek metų jūsų vaikams, jie gali jaustis apleisti, jei per daug dėmesio skirsite savo naujiesiems santykiams ir visai pamiršite juos. Net jei jūsų širdyje įsižiebė nauji jausmai, skirkite savo vaikams ir anūkams nė kiek nemažiau laiko nei anksčiau, o gal ir dar daugiau.

5. Pasiruoškite atsakyti į nepatogius klausimus. Inicijuokite pokalbį dėl labai nepatogių klausimų, tokių kaip palikimas. Nepamirškite, kad piniginiai klausimai yra ne ką mažiau svarbūs nei visi kiti. Jei jūsų vaikams tai kelia nerimą, pasikalbėkite su jais ir raskite visiems priimtiną išeitį. Galbūt net verta pagalvoti apie testamentą, kad teisiškai apsaugotumėte savo vaikus, jei situacija pasisuktų neplanuota linkme.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!