"Laiške Kalėdų Seneliui parašiau, kad noriu žieminių batų. Geltonų. Jei tokių neras parduotuvėje, tai manau, kad jis pats pagamins. Jeigu nepavyks - užteks ir saldainių", - apie kalėdinę svajonę pasakojo šešiametė Samanta.

Pasak sostinės darželio-mokyklos "Dainorėliai" pirmokų auklėtojos Jurgos Jonušienės, vaikai savo laiškuose dažniausiai Kalėdų Seneliui prisipažįsta, kokie jie geri buvo visus metus ir prašo dovanų. "Pavyzdžiui, pažintinių geografijos ar spalvotų paveikslėlių pilnų knygelių", - sakė auklėtoja.

Vaikai rašo ir palinkėjimus. "Dažniausiai linkima, kad visus metus būtų vasara, pasaulyje nebūtų blogio ir ypač našlaičių, ar būtų išrasti vaistai, kurie padėtų ilgiau gyventi", - sakė pirmokų auklėtoja J.Jonušienė.

Psichologai pataria, kad prieš Kalėdas tėvai neturėtų vaikų maitinti dovanų pažadais.

Vaikų psichologės Rūtos Rimšelienės teigimu, tėvams perkant dovanas reikėtų atsižvelgti į vaiko poreikius ir norus, o jei neleidžia finansinės galimybės ir nuperkama kita dovana nei jis tikėjosi, svarbiausia pasikalbėti su vaiku ir jį nuraminti.

"Vaikui visada svarbu, kad jo jausmus suprastų tėvai. Tėvams nereikėtų įpiršti savo nuomonės ir žadėti, kad kitąmet jis gaus prašytą dovaną", - atkreipė dėmesį psichologė ir pažymėjo, kad būtina vaiką išklausyti, nes tai gali turėti neigiamų pasekmių.

Psichologė teigė, kad vaikai apie Kalėdų Senio mitą sužino apie penktus-šeštus savo gyvenimo metus. "Tai priklauso nuo vyresnių sesių ar brolių, kurie netyčia prasitaria. Be to, vaikai yra labai pastabūs, todėl gali pamatyti, kad Kalėdų Senio batai yra tėčio", - pasakojo R.Rimšelienė.

Pasak jos, į visa tai tėvai turėtų pasižiūrėti kūrybiškai ir vėlgi vaiką išklausyti. "Vaikams labai sunku atsiskirti su stebuklų pasauliu ir priimti realybę - suprasti, kad dovanas nešantys Kalėdų Seneliai yra jų tėvai, o Dantukų Fėja neegzistuoja. Todėl vaikas turi pasidalyti savo jausmais su tėvais, o ne laikyti juos užgniaužęs", - sakė psichologė.

Lietuvos pašto darbuotojų teigimu, pastaraisiais metais vaikai laiškus dažniau siunčia vietiniams Kalėdų Seneliams, o ne užsieniečiams. Nors ant daugelio laiškų nenurodytas joks adresas, o ant kai kurių nebūna ir pašto ženklo, visi jie pasiekia adresatą - Kalėdų Senelį, nes laiškai persiunčiami į Vilniuje įsikūrusią viešąją įstaigą "Kalėdų Senelio paštas", kurios darbuotojai iki Kalėdų išsiunčia vaikams atsakymus.