Emigracijoje gyvenantys tėvai susiduria su problema: kokį darželį rinktis – anglišką ar lietuvišką? Norėdami, kad vaikas puikiai kalbėtų gimtąja kalba bei žinotų savo šalies papročius ir tradicijas, tėvai renkasi lietuvišką darželį, kiti sudvejoja, ar lankius tokią įstaigą vėliau vaikui nebus sunku angliškoje mokykloje, todėl nusprendžia savo atžalą patikėti vietinio darželio auklėtojoms.

Šiuo metu visoje D. Britanijoje yra įsikūrę nemažai lietuviškų darželių, didesnioji jų dalis – Londone. ANGLIJA.today pakalbino dviejų tokių sostinės įstaigų vadoves – Alviją Černiauskaitę (darželis „Obelėlė“ Stratford‘e) ir Aistę Pinkevičiūtę (darželis „Pelėdžiukas“ Kidbrook‘e), kurios sutiko papasakoti, kuo lietuviškas darželis skiriasi nuo angliško.

Įkūrė, nes nusivylė angliškais darželiais

Tiek A. Černiauskaitė, tiek A. Pinkevičiūtė vieningai pasakojo, kad idėja įkurti lietuvišką darželį kilo nusivylus angliškų įstaigų tvarka bei tinkamos priežiūros trūkumu.

A. Černiauskaitė: „Prieš 9 metus, kai gimė mano sūnus, ieškojau jam darželio, nes, kaip žinia, Jungtinėje Karalystėje reikia greičiau grįžti į darbą nei Lietuvoje. Labai nusivyliau darželių tvarka, higiena bei auklėtojų kompetencija. Mano mama Lietuvoje dirbo priešmokyklinio ugdymo pedagoge, visą save atidavė vaikams, o kam geriau patikėti savo brangiausią turtą, jei ne mamai, o ypač mano atveju. Ji atvyko pas mane į Londoną, kad galėčiau grįžti į darbą. Nusprendžiau, kad jeigu noriu savo vaikui geriausio, teks darželį susikurti pačiai. Juolab, kad negalėjau savanaudiškai leisti mamos patirčiai, kompetencijai ir profesionalumui likti namuose ir neleisti jai eiti į priekį.“

A. Pinkevičiūtė: „Pelėdžiukas“ įsikūrė 2013 metais Kidbrooke rajone. Pati esu mama, ir kai pradėjau ieškoti darželio savo dvyniams, negalėjau rasti įstaigos, kuri patenkintų mano lūkesčius. Norėjosi, kad vaikai jaustųsi kaip antruose namuose: gautų šiltą sveiką maistą, o ne sausus pusryčius, kad dieną galėtų nusnausti lovelėje vilkėdami pižamą, o ne ant žemės padėto čiužinio .Negalėjau suprasti, kodėl vaikai tiek lauke, tiek viduj vaikšto su tais pačiais batais, o taip pat baugino mintis, kad vaikai pamirš gimtąją kalbą, neišmoks puoselėti lietuviškų tradicijų bei papročių. Dėl šių priežasčių ir įsikūrė „Pelėdžiukas“.

A. Černiauskaitė pasakojo, kad dauguma lietuviškų darželių/klubų/grupių yra įsikūrę Londono rytiniuose rajonuose. Tik keletas yra tikrųjų darželių – t.y. „nursery“ statusu. Daugiausia yra registruotų auklių, kurios dirbdamos savo namuose su 2 asistentėmis gali prižiūrėti iki 9 vaikų (įskaitant savuosius) iki penkerių metų.

Norint gauti vietą darželyje patariama registruotis iš anksto

Kadangi lietuviški darželiai nėra dideli, tenka nemažai laukti eilėse, kad pavyktų gauti vietą savo atžalai.

A.Č.: „Mūsų darželyje tėveliai labai dažnai užsiregistruoja iš anksto, kai kurie net prieš metus ir anksčiau, kad gautų vietą ir jiems tinkantį lankymo grafiką. Tėvai gali rinktis, vesti atžalas visa pilną savaitę, ar išnaudoti nemokamas 15 valandų per savaitę, kurios skiriamos visiems 3-4 metų vaikams ir kai kuriems 2-metukams, kurių tėveliai gauna tam tikras socialines pašalpas. Mes siūlome lankstų grafiką, kai šios valandos padalinamos į tris dienas po penkias valandas, o ne standartinį variantą – penkias dienas po tris valandas. Jeigu tėvai kreipiasi gana vėlai, kelioms savaitėms likus iki trimestro pradžios, ar trimestro metu, gali tekti palaukti ir visą trimestrą ar dar ilgiau.“

A.P.: „Pelėdžiukas“ yra nedidelis, todėl kartais tenka laukti tikrai ilgai, tėveliams patariame užsiregistruoti kuo anksčiau, tarkim šiuo metu galėtume užregistruoti tik į laukiamąjį sąrašą rugsėjo mėnesiui. Tačiau nuo šių metų vasario mėnesio pradėjome dirbti ir šeštadieniais. Šiuo metu šeštadieniniams užsiėmimams dar turime vietų. Jie skiriasi nuo šiokiadieniais vykstančios veiklos – visos pamokėlės vyksta tik lietuvių kalba.“

Darželiuose – suderinta angliško bei lietuviško ugdymo programa

Lietuviškuose darželiuose užsiėmimai vyksta lietuvių ir anglų kalbomis, vaikai skatinami pažinti, atrasti naujus dalykus, taip pat daug sužino apie lietuviškas tradicijas bei papročius.

A.Č.: „Mūsų ugdomoji programa remiasi angliška ankstyvojo amžiaus bendrąja programa, tačiau pritaikyta lietuviškai ikimokyklinio ugdymo specifikai. Užsiėmimuose daug eksperimentinės veiklos, pažinimo, ieškojimo, tačiau turime ir didaktinių/mokomųjų pamokėlių, kurias veda pedagogai. Angliška švietimo sistema labiau orientuota į individualius vaiko poreikius, todėl ir užsiėmimai organizuojami taip, kad padėtų vaikui pažinti, išmokti tas sritis, kurios mažiau išlavėję. Ši sistema ateina ir į Lietuvą, pavyzdžiui, „Vaikystės sodai“ remiasi būtent ja.“

A.P.: „Pelėdžiukyje“ vaikai yra mokomi pagal JK nustatytą ikimokyklinio ugdymo programą, nes visos „Ofsted“ tarnyboje registruotos vaikų priežiūros įstaigos privalo paruošti vaikus mokyklai, todėl dalis veiklos vyksta anglų kalba, bet skirtingai nuo angliškų darželių mažieji pelėdžiukai klausosi lietuviškų pasakų, mokosi lietuviškų dainelių, eilėraščių, švenčia lietuviškas šventes.“
[Darželio „Pelėdžiukas“ nuotr.] Darželio „Pelėdžiukas“ nuotr.

Paklausus, kuo lietuviškas darželis skiriasi nuo angliškojo, A. Černiauskaitė teigė: „Lietuviškas darželis yra kokybiškesnis, pradedant skaniu, sveiku maistu, ugdomąja veikla ir baigiant vaiko priežiūra. Angliškuose darželiuose mažiau dėmesio kreipiama į tam tikrus dalykus, kurie lietuviams labai svarbūs, pats paprasčiausias pavyzdys, jeigu vaikas neužsidėjo šaliko, ar nepaprašė jo užrišti, labai dažnai angliškame darželyje jo niekas ir neuždės, nes jeigu vaikas nesideda, vadinasi, jam nėra šalta. Tačiau ne visi mažamečiai yra tokie nuovokūs, todėl lietuviškose įstaigose tuo pasirūpina auklėtojos, kurios vaikus prižiūri kaip tikros lietuviškos mamos.“

Darželių įkainiai

Darželyje „Obelėlė“ kainos priklauso nuo lankomų valandų: jeigu vaikas lanko visą savaitę - valandos kaina 4.00 svarai, jei dalinai, tuomet valandinis įkainis didėja iki 5.00 arba 6.00 svarų, tai priklauso nuo valandų skaičiaus. Lankant visą savaitę mokestis už mėnesį gali siekti iki 900.00 svarų, jei su kompensuojamomis valandomis 750.00 svarų.

A. Pinkevičiūtė pasakojo, kad norint lankyti „Pelėdžiuką“ vienos dienos kaina – 40.00 svarų, pusė dienos – 20.00 svarų. Darželio vadovė priminė, kad visiems 3-4 metų bei kai kuriems dvimečiams suteikiama 15 nemokamų valandų.

Idėja įkurti lietuvišką vidurinę mokyklą Londone

Šiuo metu D. Britanijoje, daugiausia Londone, veikia šeštadieninės lietuviškos mokyklėlės. Tačiau tarp išeivių vis dažniau girdima nuomonė, kad galbūt būtų pats metas lietuviams įsteigti lietuvišką pilnavertę, vidurinį išsilavinimą suteikiančią švietimo įstaigą.

Šį klausimą paprašyta pakomentuoti Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė Liauškienė teigė: „Ši idėja būtų svarstoma, jei susidarytų pakankamas skaičius mokinių. Didžiausia problema yra ta, kad šiuo metu lietuviškos mokyklėles yra pasklidusios po visą Jungtinę Karalystę. Pusė šių mokyklėlių yra Londone, tačiau kyla klausimas ar užtektų mokinių užpildyti kiekvieną lietuviškos vidurinės mokyklos klasę.

Jei kalbame apie lietuvišką vidurinę mokyklą visai Jungtinei Karalystei, tuomet reikėtų svarstyti ir mokinių bendrabučio statybos klausimus. Žinoma, apie lietuviškos vidurinės mokyklos Londone steigimą galima galvoti, tačiau kol kas nejaučiame, jog šiam sprendimui jau atėjo reikiamas metas, bet jei lietuviškos vidurinės mokyklos iniciatyva kiltų iš mokinių tėvų, mielai svarstytume šį klausimą ir bandytume jį įgyvendinti.

Kalbant apie kitų užsienyje esančių gimnazijų patirtį, pastebėtina, kad, pavyzdžiui, Hiutenfeldo miestelyje (Vokietijoje) esanti lietuviška Vasario 16-osios gimnazija, yra privati gimnazija, bet Lietuvos valstybė šią gimnaziją itin smarkiai remia. Vasario 16-osios gimnazija iš esmės yra Lietuvos valstybės išlaikoma gimnazija. Retkarčiais Lietuvoje pasigirsta balsų, abejojančių šios gimnazijos finansavimo tikslingumu, ar verta toliau išlaikyti šią gimnaziją. Turime sau labai aiškiai atsakyti į šį klausimą - ar tikrai verta steigti visiškai lietuvišką mokyklą Londone. “